Jak nečistit

Než jsem ho doma začal pucovat kartáčkem a destilkou, tak měl krásnou, tmavě zelenou patinu, a byl kompletně čitelný, včetně roku ražby 1895. Až když bylo po všem, tak jsem se dočetl, že na něho nemá přijít v podstatě ani voda.

Budiž to odstrašující případ pro všechny nezkušené. Ruce bych si zpřerážel, i když ty za to vlastně nemůžou.

Coin data

Identified coin: František Josef I. (1848–1916) – 2 Fillér (2 Haléř) (č. 358) František Josef I. (1848–1916) 2 Fillér (2 Haléř)

User feedback

Diameter: 19,0 mm
Mintage area:
Ruler:
year of mintage:
Nominal:
Material:
Coin ID: František Josef I. (1848–1916) – 2 Fillér (2 Haléř) (č. 358) (1 názor) gecon: 358

Log in and help identify this coin.

Photo

Jak nečistit
Jak nečistit
Jak nečistit

Circumstances of the finding

State of soil:Damp
Depth of the finding:17 cm
Used detector:Vanquish 440
3 votes
3 votes
viewed:
1213x,
comments:
10,
finder:
gecon gecon
photographed:
27 November 2021,
loaded:
27 November 2021

Post

Kolikrát jsem vydloubnul krásný měďák a než jsem ho donesl domů uschnul a začal se loupat. Prostě některý se zdá beznadějný a po lázni v oleji je z něj fešák a naopak. Dobře se na nich ale trénujou různé metody čištění ;-)

těch ješte dojebeš🤣🤣🤣
stejně je časem přestaneš čistit ;-)

No právě. Už je to asi pátej co jsem kopnul, ale pořád nemůžu narazit na žádný ve sušném stavu. Nevadí, mě to baví i tak :-)

na pěkné musíš do lesa 8-)

Mám dvouheler i z lesa, tedy pravda z kraje lesa, a přesto stojí za prd. Sice je krásně tvrdý a neloupe se, ale zase se na něm udělal takový masivní vřed zelené měděnky a vyžral skoro celou dvojku. Budu hledat dál. ;-)

https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/skladovani-a-cisteni-minci-9025x25

pokud je samotné jádro mince poškozené a povrch drží pohromadě jen nějaké krusta, tak je prostě mince odsouzena k rozpadu a nic jí nezachrání... časem by se krusta stejně oddělila, nebo rozpadla...
myslím, že čištění destilkou bylo dost šetrné a minci si nezničil ty ale zub času..

Uff, do kyseliny se raději pouštět nebudu, leda z experimentálních důvodů.
Určitě je pravda, že když je jádro mince narušené, nedá se s tím už nic moc udělat. Ono je to asi i tak, že mince je v zemi svým způsobem konzervovaná. Po vyjmutí, vyschnutí a větším okysličení se rozpad mince jen urychlí. Mám mrtvolu krejcaru 1762, a pokaždé, když ho vezmu do ruky, tak se z něho oddorolí kousek materiálu. Tenhle filér je stejný případ, ale překvapilo mě, jak rychle po tom přečištění zdegradoval.

Mě by jen zajímalo, jakej je rozdíl čistit tu minci destilkou a obyč vodou? Třeba prospektor to rovnou v lese myje destilkou... To má na těch pár minut čištění normální voda takovej vliv?

Lukke, zásadní rozdíl v tom není ale destilka je přeci jen o něco agresivnější než běžná voda. Na chemii jsem nikdy moc nebyl ale nějak to souvisí s absencí iontů a kationtů v destilované vodě, ona má pak tendenci více odlučovat látky a vázat je na sebe. No a když je ta mince ve stavu, že se už loupe, tak voda dílo dokoná a destlka tím spíš.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top