Mamutí kost

Tenhle kousek byl nalezený našim dědou, jak už to tak bývá při těžbě písku z jezera. Musel to tehdy nalakovat protože se kost začala velice rychle rozpadat. Která kost to s jistotou nevím, mohlo by jít o žebro. :)

Ve střední Asii a v Evropě byli mamuti člověkem hojně loveni. V okolí tehdejších lidských sídlišť byly nalezeny velké skládky mamutích kostí, které svědčí o tom, že pro lovce rozhodně nebyli výjimečnou kořistí. V Česku jde např. o lokalitu Předmostí u Přerova. Lidé se usazovali v blízkosti tras sezónních přesunů mamutích stád, jako právě zde nebo v Dolních Věstonicích, kudy mamuti přecházeli na letní pastviny údolím moravského úvalu.

Dříve se předpokládalo, že člověk mamuty lovil pomocí vyhloubených pastí, zakrytých větvemi a zelení, do kterých zvířata padala, když přes toto místo přecházela. Nikdy se však taková past nenašla a není také zřejmé, jak by člověk mamuta přiměl k tomu, aby právě do této pasti vstoupil a už vůbec není jasné, čím by člověk tak velkou jámu vyhloubil. Proto dnes převažuje názor, že mamuti byli loveni přímým útokem organizované lovecké skupiny.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Animal remains (1 názor) Phonester: Animal remains

Log in and help identify this find.

Photo

Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost

Circumstances of the finding

Location:Zlínský kraj
State of soil:Wet
Used detector:oko
8 votes
8 votes
viewed:
1239x,
comments:
1,
finder:
Phonester Phonester
photographed:
2 April 2022,
loaded:
1 April 2022

Post

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top