Můj první goldík

Minulý týden jsem se šel projít do lesa, jen tak na náhodu zkusit něco najít a porozhlédnout se, jak se probouzí les opět k životu. Našel jsem pár knoflíků, 2x 20 haléřů z protektorátu a spoustu odpadu. Pro mě klasická hledačka v lese. Už už jsem si říkal, že procházka byla pěkná i když na nálezy chudá a vydal se zpátky domů. Nejsem zastáncem chození po cestách a raději se plahočím mimo ale narazil jsem na opravdu už téměř nečitelnou cestu, která vedla směrem k domovů a tak jsem se po ní vydal. Po chvilce jsem našel 2 kousky prstenu (na foto s červeným podkladem), o kterém jsem si zprvu myslel, že je stříbrný. S velkou radostí, že si něco pořádného nesu domů, jsem nález uložil do krabičky a letmo promával okolí nálezů. Nic jsem nenašel a s hledáním byl ten den konec. Doma jsem části očistil páratkem a pochvaloval si při tom, jak to lesní stříbro jde pěkně očistit a že mám dokonce i část s puncem. Při večerním světle ledkové žárovky se mi ale nezdál odstín a tak jsem jej porovnal s grešličkou. A ejhle moje první nalezené zlato. Bohužel nemohu rozluštit puncovní značku a nevím, jaké je ryzosti, je mi to ale celkem fuk.
Během celého týdne jsem v práci přemýšlel, že se ještě jednou vydám na místo činu, že by tam přeci jen mohl být někde i zbytek.
Včera jsem namastil klouby, vzal sebou kamaráda hledače, abychom na průzkum měli ještě jeden stroj a nějaké mazání i na případnou oslavu a vydali jsme se na cestu. Měli jsme naplánována nějaká místa po cestě směrem k prstenu, takže jsme nedohledávali hned ale postupně jsme se prokousávali až tam, kde jsem přesně věděl, že ležel. Jak to tak u mě bývá, zas tak přesně jsem ono místo v hlavě uložené neměl, chodil jsem sem a tam a říkal si:"tady to bylo nebo tam?"
Asi půl hodiny jsem kroužil kolem dokola a snažil se si ujasnit, kde přesně to bylo. Pak jsem už celý beznadějný musel uznat porážku a řekl jsem kolegovi, že už ten flek nenajdu a jdeme tedy nahoru po stráni ještě zkusit něco najít. Po chvilce chůze do kopce mi povídá:"co kdybychom to zkusili raději dole v údolí, na kopci přeci moc kočárů nejezdilo" a já uznal, že je to rozumný nápad. Šli jsme zpátky do údolí a mě to nedalo a ještě jsem cestou dolů zamával v místech, kde jsem měl tušení, že to bylo. A ono opravdu bylo !! . Třetí kousek o kterém jsem si myslel, že je chybějící část a že mám tedy prsten kompletní. Prohlédl jsem znovu terén kolem a na nic jsem už nenarazil. Jaké však bylo zděšení doma, že velká část ještě chybí a že to musí být stále v lese.
Dnes jsem se vydal ihned k místu činu s jediným cílem, překopat půl lesa s tím, že zbytek prostě najdu stůj co stůj.
Trvalo mi to zhruba 10 děr a hodinu času ale povedl se najít i poslední díl skládačky.
Stejně si myslím, že zhruba 3 mm chybí, ty už ale oželím, stejně tak i kámen, který v něm byl vsazený.
Ted jen přemýšlím, jestli by stálo za to dát někde ve zlatnictví ring dohromady.
Co myslíte?
Na závěr bych jen shrnul, že prsten byl rozesetý cca na 10 m2 a proto doporučuji všem při dohledávání raději projit větší plochu než jen tak kolem. Já měl výhodu, že jsem to měl asi hodinu od domu ale při představě, že leží někde 100km daleko....

Artifact category

Identified category:
User feedback: Rings (1 názor)
Czertik: Rings, Admin's vote (?)

Log in and help identify this find.

Photo

Můj první goldík
Můj první goldík
Můj první goldík
Můj první goldík
Můj první goldík
Můj první goldík

Circumstances of the finding

Location:Jihomoravský kraj
State of soil:Damp
Depth of the finding:10 cm
Used detector:Minelab CTX 3030
7 votes
7 votes
viewed:
1211x,
comments:
3,
finder:
Czertik Czertik
photographed:
4 April 2021,
loaded:
11 April 2021

Post

Nejspíš neugold

čertíku, todle je klasika vídeńácká, přehoď to do zlatých prstenů, todle se středověkem nemá co dělat a podle té křehkosti a nálezovce - neugold

Ok, jsem se pokusil :-) :-). Už je přehozeno a díky za upřesnění.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top