Pomoc s datací

Prosím o pomoc s datací. Vím že je to spona s nákrčníku. V napoleonice je ze třemi trny. Takže tápu... velikost 45x33 mm.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Shoe and clothing (2 názory) jatamitoda: Shoe and clothing, Kaparaso: Shoe and clothing

Log in and help identify this find.

Photo

Pomoc s datací
Pomoc s datací

Circumstances of the finding

State of soil:Damp
Depth of the finding:10 cm
Used detector:Nox
4 votes
4 votes
viewed:
816x,
comments:
12,
finder:
vojtas83 vojtas83
photographed:
17 January 2022,
loaded:
17 January 2022

Post

Pěkná práce gratuluji 👍 také máme ve vytriňe

Nakrcni přezka období napoleona

a na tom nákrčníku, neškrábaly by ty packy trochu do krku, to by asi nosit bylo za trest, ne?

Vypadá to uchycení stejně? Proč jsou na těch sponách v odkazech na uchycení ty hladké pecky? Právě proto, aby to neškrábalo do krku. Ty bys to chtěl mít těma kotvama jako tady připnutý na krku? Při každém otočení hlavy bys tam měl škrábanec.
https://www.townsends.us/products/buckle-neck-stock

:-D

Tahle přezka s třemi kotvičkami je trochu záhada. Mám dost podobnou, která byla nalezena kdysi na bojišti u Znojma. Jen je trochu fajnověji zpracovaná. Identická se našla při archeologickém průzkumu na bojišti u Wagramu. Další takové kusy jsou nacházené na bojištích roku 1812 v Rusku, buď stejné nebo lehce tvarově odlišné, pořád ale se třemi kotvičkami. Společný jmenovatel by byla francouzská armáda. Stejná přezka figuruje taky v knize Collector's Illustrated Encyclopedia of the American Revolution což znamená, že byla nalezena na území USA. Při troše dobré vůle by se i tam dala napasovat na ty Francouze, jen by to bylo o cca 20-30 roků dříve než koaliční války. A jednu přezku se stejným systémem zapínání, jen se zdobeným rámečkem, mám potvrzenou z Francie, bez udání datace. Ačkoli to neodpovídá zaběhnuté praxi, že na nákrčníkových přezkách jsou vždycky hříbky a ne kotvičky, v poslední době se kloním k názoru, že to nákrčníková přezka je. Velikostí odpovídá naprosto přesně, jsou tam tři body k uchycení a ty kotvičky se dají celkem snadno vyřešit tak, aby zůstaly na venkovní straně nákrčníku. Zkouším po tom pátrat cca 10 let, ale ještě jsem nepřišel na to, kde jinde by mohla být použitá. Nákrčník z toho zatím vychází nejlíp.

no, nedá se vyloučit u něčeho ani špatné řešení, což tohle u nákrčníku rozhodně je. Pokud by to neškrábalo do krku a zůstalo to navenek nákrčníku, rozhodně to bude rozedírat límec uniformy.

A záhada je na světě o:-)

;-)ty kotvičky byly určitě schovány v ohybu a nikam netrčely. :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top