Proč jen já.

co jsou pole umytá po těch deštích,tak furt padaj tyhle hliněné kuličky,rozptyl v časovém období může být poměrně velký a i jejich účel,něco mohlo být na hraní,něco na polykání kvůli trávení,něco do praku.Ale to je mám jen já,nebo jinde nejsou,nebo nečučíte pod nohy?

Artifact category

Identified category:
User feedback: Games and toys (2 názory), Modern house - equipment (1 názor) srsnak: Games and toys, Fren: Modern house - equipment, jatamitoda: Games and toys

Log in and help identify this find.

Photo

Proč jen já.
Proč jen já.
Proč jen já.
Proč jen já.

Circumstances of the finding

Location:Olomoucký kraj
State of soil:Wet
Depth of the finding:0 cm
Used detector:oko
21 votes
21 votes
viewed:
2506x,
comments:
32,
finder:
Kvasak Kvasak
photographed:
28 April 2021,
loaded:
26 November 2020

Post

Tak hliněné kuličky máš asi jen ty :-( :-D

Tady nejsou :-D jak to myslíš Miro s tím polykáním? :-O

:-Dno spolkli ji po jídle a pak šla zase ven.Třeba slepice zobou písek,aby jim pomáhal rozmělnit potravu a dělá to spousta zvířat. :-)

Já mám taky jeden...... :-D

Bejvávali v takových osvěžovačīch do záchoda v 70.tých letech. :-D

Taky byly takový zvláštní kuše s kapsičkou, někde jsem to viděl, dokonce ta kuše měla i název, který si nepamatuju. Nejsou do toho?

@vcelka- myslíš hajzlovou aromatickou kočku? :-D

Bylo to v takovým plastovým košíčku s náplní a v tom se při spláchnutí točila kulička a defacto narušovala tu náplň mechanicky....

balestra pán polný zbrojmister ;-)

;-)no,některý by stoho ověžovače bát mohly,je tam pár co se tváří jako keramika ;-)

Na ty z Kostariky by potřeboval větší krabku... :-D

A není to svah? Jako že na kopci to byli megakoule a jak se dokutáleli dolů tak jsou z nich kuličky?

:-D :-D :-O Memělo by to být naopak? Nahoře pidi kulička a dole koule do kanonu o:-) Za celou dobu co hledám jsem našel jen tři. Pěkná sbírka, ještě duhovka tam chybí :-)

Ano, správně balestra, ale e na šípy ale na kuličky.

Cement:
Já jich našel docela dost v Timně (Izrael) - Údajně měděné doly krále Šalamouna
Těžilo se tam mezi 10.- 13. století př. n. l.
Tam asi ohřívacích sáčků nebylo třeba :-D :-D :-D

:-D :-D :-D

;-)ještě mne napadlo že by se mohlo jednat o výplň gotických knoflíků,jednalo se o pytlíčky z látky nebo kůže a něco muselo být do nich všito :-)Jo Benedek,ta balestra by se hodila, :-)A pokud je nějaká na kuličky,tak by asi byla ptáčnická ;-)

:-D :-Dty musely být z Davidova praku. :-D

Kvasek, rozhodně jsem ji viděl opravdu s takovou kapsičkou, asi ptáčnická.

Já našel jen jednu podobnou, v díře, náhodou, také na poli. Průměr cca 10 mm.

nebejt tam ta šuplera tak ti řeknu že jednoznačně podkladky pod slepice :-D :-D

:-D :-D :-Dtakže,píšu si,podkladky pod křepelky :-D :-D

Našel jsem jednu a to v záhonu na Karlově náměstí v Praze.
Do praku to nebude. Oblázky jsou těžší -> lepší.

Taky mám jednu bílí kámen 8-) a zde mi bylo řečeno, že je z mlýnu..

:-O No tak nevím u nás se asi kuličky nehrály a z praku nestřílelo ...což je divné , pod nohy koukám hledám i zajímavé střepy keramiku atd. rad bych i nějaký přeslen co není zrovna z olova.... ale kuličku zatím ani jednu :-O :-O a doteď jsem na to ani nemyslel ani mně to nenapadlo ale teď mi to bude vrtat hlavou

..na zahradě jsme měli hromadu písku - žlutého Strážnického, ve kterém jsme si jako děcka hráli. Při prosévání a hraní jsme v něm občas našli tvrdé nahnědlé až načervenalé kuličky. Když jsem ptal otce kde se tam vzaly, tak mi říkal, že jak vezli ten písek na vagóně, tak se tím třepáním na kolejích a výhybkách ten písek smíchal se rzí z toho vagónu a po cestě zhrudkoval a tím se vytvořily docela tvrdé kuličky.
Tohle asi nebude ten případ, ale i některé kuličky nalezené na poli mohly vzniknout tímhle způsobem..

Občas najdu nožku z kuthanu, a mám štěstí že se u nás na jednom poli nacházejí trilobiti a trilobiti v konkrecich po dešti je to tam super :-)...

;-)to Hunty,to se jedná o tzv.konkrece,ty mohou vznikat z různách materiálů,v tvém případě o železité,vznikají kolem organického jádra(většinou).Tady u nás jsou zase v jílech vápenité konkrece,které jsou většinou duté. ;-)kutanové nožky nesbírám,těch jsou všude mraky,ale trilouše z konkrece bych si dal líbit,ale ti se u nás občas dají najít u Opavy v tzv soufcích a ty přinesl ledovec až ze Švédska. :-)

Kolego podobné kuličky se používají při mletí a drcení surové hlíny na keramiku. Hroudy suché hlíny se hodí do míchačky i s těma kuličkama a rozdrtí se na prach, který se zalije vodou a připraví se k dalšímu zpracování ;-)

Kulový mlýny bych sem ani nezatahoval, pokad to nebyly laboratorní mlýnky na dvě hroudy hlíny. Většinou kulové mlýny, co jsem viděl, měli jako mlecí médium ocelové koule cca 8 kg. Ještě je třeba se zamyslet, co za fabriky jste tam okolo měli. Taky to můžou být keramické omílací segmenty(poprípadě i jiné pojivo než keramika)

Aoeky, pár jsem jich už taky našel, připravím a vložím. No, a jestli to brali po jídle na trávení a dostalo se to do slepého střeva, tak to mohla být i dlouhá a bolestivá smrt. Mě tam skončila pecka z třešně. Břicho bolelo, ale kluci to vydrží. Každá bolest jednou skončí. Pak to bylo za pět minut dvanáct a čtyři týdny na infekčním. V osm desátým třetím se už ale operace neměnila v pitvu a tak to píšu s úsměvem.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top