Prosba o názor.

Zdravím ve spolek. Původně jsem vznášet dotaz u tohohle kousku čehosi ani nechtěl, ale už se mi tu stalo, že i u kusu kovu, který jsem měl za kus neidentifikovatelného odpadu se tu podařilo nějaké určení, z čeho to je.
Tentokrát se jedná o slitinu barevného kovu, takže část zemědělského stroje jsem vyloučil. Vypadá to, jako neúplné, původně to určitě bylo větší. Kdyby měl někdo nějaký tip, tak napiště. Opět žádám - opět asi zbytečně - bodohoniče, aby se obtěžovali napsat aspoň důvod, proč to zase hodí do nábytkového kování :-D Díky.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Outfit of horse, rider and carriage (1 názor) poklady2: Outfit of horse, rider and carriage

Log in and help identify this find.

Photo

Prosba o názor.
Prosba o názor.
Prosba o názor.
Prosba o názor.
Prosba o názor.
3 votes
3 votes
viewed:
842x,
comments:
17,
finder:
Markoman Markoman
photographed:
8 August 2022,
loaded:
8 August 2022

Post

Libý se mi to i když nevím co to je.

No, myslím, pane kolego, že u toho asi zůstane. Bude se nám to líbit a nebudeme vědět, co to je :-) Projížděl jsem různé složky v katalogu artefaktů a nenarazil na nic, co by se tomu podobalo. Může to být část čehokoliv, co se v domácnosti kdysi rozbilo a vyhodilo, třeba část vah, nějaké zdobení z hodin, lampy...a asi tisíc dalších věcí.

A na tom konci je závit či ozdoba?

Je to tvarované na tom jednom konci do šroubovice, ale vyloženě funkci závitu bych v tom asi nehledal.

Můj názor konina-postroj kočár ;-)

Jestli to na konci je nějaký zbytek závitu tak bych to klidně viděl jako zavírání nějaké skříně možná okna,či malých dvířek. Něco podobného čemu se říká lígr.
Novodobý ekvivalent vypadá takto

https://kutil-florenc.cz/obrtlik-okenni-vrutem-ligr-do-dreva-p4009

kocka1963 - Teoreticky by to taky mohlo být. Jen ta strana co přechází do šroubovice není rovná, je mírně ohnutá a nepřijde mi to, jako druhotné ohnutí, ale že to tak už bylo a mělo být, protože ta druhá strana taky přechází do mírného obloučku. Ale čert ví.

Tak,jenom hádáme. Ještě mi napadlo že do tý ohnutý jako závitový části mohl být zasazenej korkovej špunt,a celý to sloužilo jako ozdobnej uzávěr na flašku čehokoliv.Třeba vína,kořalky a co já vím medoviny. Nebo je to možná úúúplně něco jinýho.😁🙂😎😼

kocka1963 - hele, to mě taky napadlo :-D u nás na chalupě byla po pradědovi ozdobná vývrtka se zdobným pletencem nahoře, akorát to bylo, myslím ze železa.

A není to kus takové té přezky lev s hadem? Víte, co myslím...

Hm, tak ne, koukala jsem na hadolvy a oni jsou trošku jiní :-)

Mně ta kytka připadá jako chmel o:-)

Na konci to není myslim závit....Nemůže to byt bronzík?
Kus nějaké spony,fibuli...něco antického?
Asi ne,co,?!🤔😁

Nebo ananas Luky..🤣

Mě to prijde jak dva hadi akorad ze na te druhe straně kousek chybi to zdobeni do šroubovice

Sice to místy chytlo zelenou patinu, ale čistý bronz to podle mě nebude. Ale příští týden jdu vysypat archeologům nějaké nálezy za poslední měsíce, tak to vezmu pro sichr ssebou, jestli v tom něco nepoznají. Na nějakou echt novodobou věc mi přijde to zdobení v části, která Lukymu připomíná šištici chmele takové humpolácké, aby to byla moderní věc.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top