1.rok výročí a co se poslední dobou událo.

Rok se s rokem sešel a už to tu, první výročí, co jsem se svou drahou polovičkou. Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl svého Simplexa neprodávat a ponechat si ho, přišla s něčím, co jsem opravdu nečekal. Tím nečekaným byl dotaz, jestli nepůjdeme v den výročí spolu hledat a každý s detektorem. Koukal jsem jako puk, avšak nezaváhal ani vteřinu.

1.rok výročí a co se poslední dobou událo. Rok se s rokem sešel a už to tu, první výročí, co jsem se svou drahou polovičkou. Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl svého Simplexa neprodávat a ponechat si ho, přišla s něčím, co jsem opravdu nečekal. Tím nečekaným byl dotaz, jestli nepůjdeme v den výročí spolu hledat a každý s detektorem. Koukal jsem jako puk, avšak nezaváhal ani vteřinu. Vzhledem k omezení, které je nyní, jsme nešli daleko, hned za humny, jedno ze 3 polí, na které v rámci obce můžeme, se stalo cílovou destinací. Hledání nebylo dlouhé, avšak i navzdory tomu, že našla jenom kousky železa, to brala sportovně. Doslova: už mě to nebaví jdu domů ( cca po hodině  ). Nevadí, pešky a sama trefí, a tak jsem galantně zůstal na poli sám . Ne, že by to za něco stálo, dvou heller a něco komunistického. Nic, čím by se člověk chlubil. No v téhle době je cíl aspoň vypadnout s detektorem ven a nemávat po zabetonované ulici. A co se událo za poslední dobu – cca týden? Poslední den, před uzavřením všeho živého, jsem měl možnost navštívit hned dvě zajímavá místa. První byla obchodní stezka, kde se pohybovali Římani a byla hojně využívaná i v dalších dobách. S Deusem si dovolím říct, že jsem se sžil velice rychle a je to paráda. Za tři hodiny, co jsem prochodil, jsem našel svého prvního stříbrného Římana – denár Faustina II (rok 147-175 n.l.). To avšak nebylo všechno, dále se mi pod detektorem objevila další stříbrná mince Parvus (zřejmě) Jana Lucemburského (rok 1310-1346 n.l.) a také vcelku zničená stříbrná mince, zřejmě 2 Pfennig Matthäus Lang von Wellenburg (rok 1519-1540 n.l.). Krásný to den. Jako by toho nebylo málo, byl jsem účastníkem prospekce místa, kde bude nová dálnice, za doprovodu archeologů. Tyto místa už sice částečně prohledána byla, avšak byla potřeba prospekce několika dalších malých území. Nikde nic až na jeden signál a to můj. Když jste na takovém místě, které je vybagrováno 30-50 cm do hloubky a krásně zarovnané do roviny, hledáte každý signál, i ten železný. A tak, jak jsem uslyšel hluboký tón, nezaváhal jsem. Na světlo světa se po více jak cca 2100 letech podívala krásná železná laténské sekera. Něco takového jsem měl v ruce poprvé a byl jsem rád, že jsem opět mohl přispěl něčím k obohacení naší historie, společně s výše zmíněnou stříbrnou římskou mincí Fustina II.

Foto
Foto
3 votes
3 votes
Lovec oceňuje

Post

Pěkné počtení, ať se daří i nadále. A drahé polovičce můžeš připravit tajný polygon, ženy rády šperky :-D :-D Uvidíš, že se jí koníček zalíbí... ;-)

Děkuji :) jo no, třeba v budoucnu připravím hledáčku tak, aby něco našla :D

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top