HLINÍK versus UHLÍK

Nová vodící tyč na Noxe

Před časem jsem zde v nějaké diskusi zaznamenal odkaz na karbonovou vodicí tyč. Vzhledem k tomu, že na mém Noxu je původní tyč už delší čas v nedobré kondici, pohledal jsem a objednal si karbon. Hliníkový originál je za cca 1800 korun, karbonová tyč mě stála cca 3000 korun, včetně dopravy i cla. Celkem snesitelný cenový rozdíl.

Původní hliníková tyč po čase trpěla zejména v zámcích, stále se mi povolovaly. Částečně pomohlo vytěsnění měděnou páskou, ale skládání detíku do batohu se pásce moc nelíbilo. Mě se zase nelíbila její cena, stojí fakt hodně. Já vyškemral dva malé kousky na sousedovi, používá jí na vitráže. (To skládání do batohu – tušil jsem, že s novou tyčí nastane problém, protože je jen dvoudílná, ale víc k tomu napíšu až dále.)

Když karbon dorazil, říkal jsem si, přeházíš komponenty a za deset minut letíš do lesa testovat. Ale ouha…. Na jednotku jsou na karbonu dva otvory, hliník má jen jednu. Naopak na loketku má hliník čtyři pozice, karbon jen jednu. Poziční čep na úchytu jednotky mi nešel do tyče nasadit. Posuvka zjistila rozdíl mezi čepem a otvorem, vyřešil jsem to opracováním čepu ostrým dlátem. (Dal by se i obrousit.) Po osazení jednotky jsem zjistil, že loketka taky nejde nasadit. Tady už jsem musel použít kónickou frézku a otvory v tyči zvětšit. Po nasazení loketky jsem musel přesadit jednotku na spodní otvor, aby to padlo do ruky stejně jako na hliníku.

Následně jsem zjistil, že plastový šroub i přes maximální dotažení neudrží sondu v dané pozici. Na ponku se mi hromadilo nářadí a v hlavě chmury…. Takhle se do lesa na testík za světla nedostanu…. Možná by pomohly nové vytěsňovací gumy (slzy), nebo obrousit na nové tyči plastový konec. Ale do toho se mi moc nechtělo, nakonec jsem to vyřešil výrobou podložek z cca milimetrové gumy. Pak už sonda po dotažení držela jak má.

Bylo hotovo, teď zkusit, jestli to dostanu do batohu. Ano i ne. Původní hliník díky třem dílům byl lehce rozložitelný (horní díl zvlášť, spodní dva do sebe zasunout) a v pohodě se mi do batohu vešel. Z karbonové tyče jsem musel odmotat kabel a sundat loketku, pak se mi podařilo batoh jakžtakž zapnout. Ale třeba pro noční hledačku to není vůbec praktické, hrozí i ztráta šroubu z loketky. Asi to vyřeším jiným batohem.

Hodil jsem detík do auta a hupkydupky do lesa testovat. Hned jsem musel konstatovat, že je rozdíl v hmotnosti znatelný. I když po dvou hodinách už jsem žádný rozdíl nevnímal. Oceňuji, že svítivé logo výrobce je na spodní straně tyče a nijak při mávání neruší. Zámek je pevný, nic nevrže, neskřípe, nic se „nemrdlá“. Optimální délku detíku jsem vyřešil návinem proužku černé pásky na spodní tyč, zámek se o ní zarazí na správné délce. Na hliníku byla poloha sondy vůči jednotce vždy pevně daná, tady se musí správná poloha tak nějak trefit, případně doladit.

Takže závěrem – za ty peníze dobrá věc. Ušetříte něco na váze detíku a stabilita tyče s jedním zámkem je fakt dobrá. Hliníkový originál takhle nedržel ani nový. Ale přehodit komponenty vyžadovalo asi hodinu a půl práce a dost nářadí. Na tomhle by mohl výrobce ještě zapracovat.

 

 

 

3 votes
3 votes

Post

No tááák, Romane..... si myslíš, že o tomhle klacku nevím???? Vím, ale chtěl jsem eliminovat počet zámků na tyči. Na tom tvém kousku bych si ještě pohoršil :-D :-D

prospektor - aáá, tak to pak jo 8-) :-)

Cemente - to ti ten karbon mohu doporučit :-D :-D Sice to bude vypadat na vidlích divně, ale poslouží to ;-)

Šikovnej chlapec :-) Pěkný to máš ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top