Hornické / Důlní / Výdejní známky

Pro medvěda od Kolína (a každého koho to zajímá)

Vážený Luke, jak jsem před časem slíbil, sehnal jsem přes známého několik výdejních „hornických“ známek. Jsou sice z minulého století 😊, ale z období reálného socialismu  Nic staršího s jistotou původu a účelu se mi bohužel sehnat nepodařilo.

V té naší minulé diskusi o účelu hornických známek jsme trochu zapomněli na dílenské provozy dolů, které sloužily jako opravárenské základny důlních strojů a zařízení. Konkrétně tyto známky pocházejí z výdejen dílenských provozů povrchových dolů DJF (Doly Julia Fučíka) a DNT (Doly Nástup Tušimice) z dob, kdy ještě spadaly do koncernu SHR (Severočeský hnědouhelný revír) - viz odkaz

https://www.zdarbuh.cz/reviry/shd-reviry/organizacni-struktura-koncernu-shd-v-roce-1975/

A pro ty kdo s tím nepřišli do kontaktu pár slov k funkci těchto výdejních známek. Nářadí a nástroje byly uloženy ve výdejně nářadí a každý kus měl svou kovovou identifikační známku s číslem. Každý dělník měl k dispozici svých 10 kovových osobních známek s vlastním ID číslem. Přišel do výdejny, požádal třeba o vrtačku a protihodnotou odevzdal jednu ze svých známek. Pracovník výdejny vzal z regálu vrtačku + její známku a na její místo dal dělníkovu známku. Vrtačku předal dělníkovi a její známku zavěsil na tabuli na háček s ID číslem dělníka který si jí půjčil. Když dělník vrtačku zase vracel, řekl své ID číslo, pracovník výdejny se podíval na tabuli s ID čísly, z příslušného háčku vzal známku vrtačky a odnesl jí s vrtačkou zpátky do regálu a odtud vzal osobní známku dělníka a vrátil mu jí. Toto byl takový univerzální systém shodný pro většinu fabrik z dob minulých a na stejném principu to fungovalo (a ještě i funguje) i v hornických provozech.

Osobní výdejní známka z DJF
Osobní výdejní známka z DJF
Také osobní výdejní známky v novějším provedení
Také osobní výdejní známky v novějším provedení
Regálová známka (štítek) z výdejny
Regálová známka (štítek) z výdejny
ID známka nářadí / nástroje (význam čísel odzadu 6.regál, 41-95 označení sloupců a fochů, 1303 č. nářadí / nástroje)
ID známka nářadí / nástroje (význam čísel odzadu 6.regál, 41-95 označení sloupců a fochů, 1303 č. nářadí / nástroje)
Osobní výdejní známky
Osobní výdejní známky "Nástupáků"
6 votes
6 votes

Post

Zajímavé. :-) :-)

Zcela přesně tak jsme to měli za bolševika a po revoluci v "kolbence". Za třicet let se systém příliš nezměnil, místo osobní známky máme osobní kartičku s čárovým kódem.

Jářku..., co vymyslel bolševik funguje s lehkou modernizací dodnes.

Dobrá klubová pane kolego, krásně jsem si zavzpomínal na dobu, kdy byl svět jako květ.

Děkuji Gatto i Romane 👍

příteli badateli, vážený kolego Lacko,
krásný příspěvek, vše perfektně vysvětleno, známky parádní, děkujeme převelice za Váš čas a úsilí - velice přínosný vklad!!!!

Lacko- supr článek a diky za info. Krásně zpracováno 👍😃

Díky pánové, vaše uznání mě těší 👍

Moc pěkný! ;-)

Díky Agrill 👍

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top