Jedna legenda v hračkách autobus Karosa ŠD 11

Dnes velmi kultovní záležitost aneb sčím jsme si ,jako děti hráli za totality.

Tenhle autobus se stal legendou mezi sběrateli vlastně už za komunistů. Já ho konečně získal ještě za docela rozumnou cenu. Je paradox ,že krabička od autobusu originál má skoro větší cenu než samotný autobus. V tak dobrém  stavu se nedají skoro sehnad.měl jsem kliku.:-) Měl jsem štěstí,že jsem sním jezdil do školi řidič byl otec mého kámoše ,tak nám nechával otevřít a zavřít dveře. Byla to modrá verze asi nejpoužívanější. Byl to pro prvnáka zážite.

Hračku vyráběl podnik KOH-I-NOR PO ROCE 1980 pod jmenem GAMA Trhové Sniny národní podnik. ČSSR. Byla to jedna z neoblíbenějších hraček socialismu.Hračky se dělali s bovdenem a bez  bovdenu .Pro zajímavost ŠD znamená dálková verze .Potom ŠM město a ŠL linka.Jinak docházelo ze strany pracovníku k výměnám světel někdy měl autobus vepředu obě světla oranžová. Inu nebyl čas lámat si hlavu co je co. :-) autobus se ovládá bovdenem. Cena tehdy za hračku byla 130,-Kč což na tehdejší dobu nebylo málo.Hračka se vyráběla v letech 1979-1989.Vznikl i prototip s modrou konstrukcí a setrvačníkem ten se ,ale do výroby  nikdy nedostal.Asi nejdraší verze je se zelenou nástavbou dnes má hračka cenu klidně i 50 000,-Kč.Podívejte se na půdu jestli jí nemáte. Je to poklad!! Za socializmu jsme vyráběli opravdu nádherné hračky a myslím,že jsme byly v rámci soc bloku nejlepší. Někdy představím jinou neméně vzácnou hračku ,která se opravdu povedla. apropo dnes se dají obědnat i trička stouto hračkou. Já mám xxxl na spaní. :-D

Dnes se dají vidět tyto autobusy naživo při různých setkáních . Je jich dost v soukromích sbírkách a dá se autobus obědnat i na svatbu. Což je opravdu originální svezení. :-)

 

Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Karosa ŠD 11
Tričko na spaní i nanošení pro nadšence.
Tričko na spaní i nanošení pro nadšence.
0 votes
0 votes
unknown
2790 8

Post

kalich- já měl plechovýho šlapacího Moskviče,plastovou Tatru,plechovou káču s jiskřičkama a plechovej traktůrek a tančík.Jak já záviděl bratranci vláčky a merkur :-D

Původní kartonové obaly z jakéhokoliv tehdejšího zboží jsou sběratelsky vyhledávané především pro jejich nedostupnost. V každé době je to stejné - obal, v němž je předmět uložen slouží primárně pouze k tomu, aby zabránil mechanickému poškození zboží uvnitř. V době zakoupení zboží je tento obal naprosto bezcenný a tak roztržený a znehodnocený končí ve sběrně. Jen mizivé procento lidí si obal uloží či v něm zakoupený předmět uchovává. Sběratelsky nejcennější jsou tzv. uloženky.

Joo, o tom vím své.
Jsem taktéž sběratelem a jen malá část z mých sběratelských kousků má svůj původní kartonový obal s razítkem prodejny. Dnes už nesbírám to, co bylo uvnitř ale právě zmíněné kartonové obaly.

Bratře Žižko, autobus s kartonem je pecka. Jedná se evidentně o „uloženku“, stav Karosy 10/10 jestli dobře vidím a karton 8/10. Parádní kousek, gratulace.

:-D ;-)tak ten nemám :-)ale mám krabičku od spartakiádního květu(šátek)z roku 1960. ;-)

;-)a našels?nebo ji sem mám píchnout ;-) :-)

Krabičku na pionýrský šátek jsem taky nikdy neviděl, ale šátek na památku mám.
Ještě, když jsem chodil pochod Praha-Prčice, pionýrský šátek jsem měl na krku pokaždé.

Magor? Néé! Recese. Na P-P-P různí lidé nosí každoročně různé doplňky. Sranda.

Takový autobus jsem ráno viděl položený na kontejneru s plastem. Abych pro něj zašel

Mám dojem, že jsem měl jeden kdysi na půdě, ale v jakém stavu těžko říct... a taky tam tuším byla žlutá škoda 110R...

Zajímavá je ta barva busu, to nechápu. Barevné rozlišení dle skutečnosti bylo:
ŠM 11- škoda městský, délka 11 metrů, červený
ŠL 11- linkový, modrý
ŠD 11- dálkový, zelený

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top