Jince

Výlet do minulosti

Zdravím kolegové!

O víkendu jsme s Lenkou a psí stařešinou Angie zavítali do Jinců a okolí. Jelikož políčka jsou do posledního zasetá, na loukách roste půlmetrová tráva a i v lesích již začala naplno bujet všelijaká žahavá a ostnatá vegetace, rozhodli jsme se nechat detektory odpočinout a vášeň pro lovení pokladů a objevování historie odklonit jiným směrem.

Valnou část soboty jsme věnovali pobytu u vody s magnety. Letos jsem se skálopevně rozhodl, že si vylovím nějaký druhoválečný kvér, nebo chladnou zbraň. Do vyhlášených a válkařům důvěrně známým lokalit okolo Milína jsme ale dorazili s asi dvacetiletým zpožděním, čemuž odpovídaly i nálezy. Nevalné výsledky návštěvy tří rybníků představovalo pár zrezlých šroubů, magnetické nerosty, obruč z kola...

Druhý den patřil hledání trilobitů. Hned na první lokalitě pod Vystrkovem jsme potkali dva kolegy, otce se synem, kteří hledali od rána a tak nás svými úlovky okamžitě motivovali (Hydrocephalové na fotkách jsou jejich). Chvíli se klábosilo, otec měl jakožto vášnivý paleontolog, detektorář, rybář a mykolog mnoho co říci. Na Lence bylo znát, že si chce jít ulovit svého trilobita a tak jsme se rozloučili, popřáli si úspěchy a vyrazili strmému svahu vstříc...

O chvíli později už jsme na staré, osvědčené lokalitě probírali suť a nálezy na sebe nenechaly dlouho čekat. Izolované hlavičky, trupy a zadečky půl miliardy let starých živočichů začínaly přibývat. Našel jsem zajímavý kámen, ze kterého vykukoval pouze lem tlamičky trilobita. S přesvědčením, že ukrývá kompletního jedince jsem si šel vzorek uložit k pozdější domácí preparaci. I po mnohaletých zkušenostech jsem ale nakonec udělal hrubou, začátečnickou chybu a rozhodl se, že kámen kvůli převozu zmenším a trilobitovi trochu pomůžu z horniny. Murphyho paleontologické pravidlo říká: "Preparací na místě děláme ze vzácných vzorků ještě vzácnější". Přesně to se také stalo a tak jsem nádherného, velkého a kontrastního jednince rodu Conocoryphe "pohladil" kladivem. Kámen se rozbil na několik kusů, z čehož ty nejmenší nenávratně zmizely v suťovém svahu. Nedočkavost na místě, kde milion let neznamená nic, se krutě nevyplatila. Jsem vytrestán a pro příště náležitě poučen.

A příště bude, brzy!

Ať se daří!

 

17 votes
17 votes

Post

;-)parádní kousky,ty mám jen hlavičky.byl sem tady u nás,na té naší lokalitě a za půl dne ani nožička. o:-)

Tak nevím, zda říci "dobrá práce" :-)
Trilouš i tak pěknej, někde na tebe čeká další. ;-)

Tady víc, než dobrá práce platí věčná škoda :,-( Hlavně honem, honem... :-( Takovej fešák mohl být výstavní.

Už jsem tam tak dlouho nebyl... Něco Ti pošlu do SZ, ať nejseš smutnej :-D ;-)

Co říci, snad jen, že i mistr tesař se ... o:-) Ale kamaráde, nezoufal bych, příště tam ulovíte ještě hezčího a ten bude top ;-) Jinak super počtení, prezentace, tak to má být ;-) Ps: taky se tam budu muset někdy zase podívat, už to budou 2 roky 8-)

Janku díky, určitě vyzkouším a dám vědět! ;-)
Petroff: Vyraž kamaráde, je to přijemná změna. ;-)
Díky panstvo! :-)

...na místě, kde milion let neznamená nic...
To si napsal krásně kamaráde. Hezký příspěvek, báječné.

Mohli jste se zastavit na kefe když jste se mi motali za chalupou. Tím myslím ten Milín. Pěkný breberky jste pozobali.

Waffen: Kolego nemohu říci, že mne to ani nenapadlo. Beru tě jako názorově blízkého sympaťáka, znalce Brd a jejich historie. Docela určitě bychom si měli co říci ;-) Jelikož poslední pětiletku na úkor všech ostatních koníčků zcela ovládl detektor, letos jsem se rozhodl pro menší detox. Určitě jsme tedy Brdy nenavštívili naposledy a na kafčo se příště rádi zastavíme! :-)
Díky kocouři!

No tak to jste očekáváni.Detox je potřeba.

Moc pěkný. :-O :-) :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top