Meteorit?

Konec záhady tajemného těžkého kamene.

Artefakt

Tento artefakt jsem já a plno dalších nelezlo někde v zemi. Signál jako prase, čistá barva a pak člověk vykope kus nějakého kamene, který je ale zvláštně těžký.
První co mě napadlo byl meteorit, ten ale je magnetický v 90% případů.
Doma jsem do toho zajel pilníkem a bylo to kovově šedé. Hmm...
Tak jsem se rozhodl změřit hustotu. Zjistil jsem pomocí vody a přesné váhy na střelný prach objem (budeme tomu říkat kámen) kamene, pak zvážit a hustota byla doma. Bylo to něco kolem 9 g/cm3. Tak uran to nebyl a bylo to méně hustší než olovo. Na pár let jsem to hodil do sklepa, co kdyby náhodou. Pak jsem si pořídil Geigerův čítač s dozimetrem (z jiného důvodu) ten samozřejmě mlčel.
Posledním nápadem bylo dát to na rozbor, či nějaký ten spektrometr či co. Jeden takový mívají každoročně celníci na Dnech NATO. Tak jsem to letos vzal sebou a zkusil to tam dát.
Výsledek byl docela zajímavý. Dost pravděpodobně se jedná o nerost zvaný Manganit. Jeho hustota je ale téměř o polovinu nižší než mnou naměřená. Je to fakt těžké. Ten kámen se po letech ale začal rozpadat jako kdyby "vysycháním".
Každopádně jsem byl s výsledkem celkem spokojený, radioaktivní to není, není to ani kousek z lodi pana Predátora a jiný mimozemský původ to také nemá.
Tak pokud se to někdy někomu poštěstí najít a překvapí ta hmotnost, bude to pravděpodobně Manganit. 

5 votes
5 votes

Post

Zařadil bych to mezi rudy jako je Hematit, pyrit, siderit a řada jiných. Pamatuj jednu věc. Nebeská tělesa, resp. Jejich úlomky co dopadají a přežijí pád jednak podléhají zakrustovani po příletu atmosférou, rozžhaví se na stovky stupňů a jednak což je ještě důležitější, mají zcela jinou kristalickou mřížku. Ta ovšem byla utvořena ve vesmíru. Chladnutí trvalo miliony let a takové železo nelze vyrobit ani v laboratorních podmínkách. Proto stačí zjistit kristalovou mřížku. Po potření chemikálií je u železných jader patrná okem.

Mám špatně klávesy na tel. Krystalickou mřížku.

Jo, asi máš recht. Každopádně jsem to tu chtěl napsat a možná to někomu pak pomůže, když najde podobný kámen a bude si lámat hlavu nad tím, co to je. ;-)
Já to našel 2017 a až ten jsem se dokopal k tomu to uzavřít.:-))

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top