Mini krust optimizer ZEFÍR I

Multiuniverzální krustační přístroj, který prakticky plýtvá elekronikou :-)

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 120%; }p.western { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; } p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 120%; }p.western { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }

A protože je všude oseto, úroda roste jako z vody a na polích se už delší dobu nedá hledat, vrhnul jsem se na dočištění drobných mincí z předešlých úlovků.

Největší problém je kamenná krusta, tvořená usazenou jílovitou půdou, která nejde nijak jinak odstranit, než mechanicky. To je vždy celkem problém, protože mechanické čištění zanechá vždy na minci nějaké rýhy, proto se tomuto způsobu čištění snažím tak nějak vyhnout. Na nejhorší krustu a na závěr čištění lze na krátkou dobu použít ultrazvukovou vanu, každopádně tento způsob čištění není vhodný pro časté a opakované použití.

Elektrolýza rozhodně není lék na všechno, pro klasické čišnění mincí bohatě stačí osvědčené prostředky. Na Agčka chelaton III, případně kyselina citronová, měďáky lze velmi dobře čistit v kyselině šťavelové. Elektrolýzu beru jako nutné zlo pro odstranění nejhorších nánosů na nalezených mincích, se kterými si klasické postupy neporadí. Chemií krustu z mince nedostanete.

Pro vlastní elektrolýzu je možné použít stejnosměrný zdroj s regulovatelným napětím, nebo jen trafo s diodami a jednoduchou regulací výstupního napětí, v tom případě je rázem k dispozici i jednoduchý pulsní zdroj. Určítě každý vlastní nějaký nepotřebný adaptér, nebo napájecí zdroj, který lze pro elektrolýzu celkem jednoduše využít. Léčil jsem si jeden historický komplex a narazil na zapojení rozmítaného multivibrátoru v AR 04/19. Zapojení lze použít i pro elektrolýzu hlavně díky tomu rozmítání, kdy v nejnižší úrovni regulace se to chová jako zdroj kmitočtu a generuje obdélník a při zvýšení odporu na P1 postupně přechází do stejnosměrného napětí.

Je to čištění na delší dobu, odvážlivci můžou použít stejnosměrný zdroj s pevným napětím, ale výsledky nemusí být moc dobré. Pokud se to důsledně hlídá, pak ano.

K samotnému čištění. Minci nechám asi 2 hodiny v nasyceném roztoku chelatonu III nejlépe na topení, pokud krusta povolí, tak opatrně čistím. Pokud ne rozmíchám chelatonový roztok a připojím dekruster. Vstupní napětí je 12-20V, výstup obdélník 4-10V, proudový odběr asi 50-60mA, takže nula nula nic, je to opravdu velmi slabé a charakteristika výše uvedeného multivibrátoru se pro elektrolýzu celkem hodí. Minci průběžne otáčím a oplachuju poudem vody. Krusta začne pomalu odpadávat. Čištění trvá max. dvě hodiny. Pokud se mince neodkrustí, ponořím ji přes noc do vody a druhý den čištění elektrolýzou opakuji v slabém chelatonovém nebo solném roztoku, případně v samotné kohoutkové vodě.

S chelatonem už pak jen opatrně, spíš jen ve vodě. Drobné mince jako Grešle a krejcary moc stříbra neobsahují (tak 30 max 50%) a mince může začít červenat.

Tenhle způsob čištění funguje i když je trochu zdlouhavý. V hlavě mám další verzi krusta destruktoru s časováním, který bude periodicky posílat silnější puls. Ani občasná změna frekvence není od věci, případně na moment otočit polaritu a z mince na chvíli udělat kladnou elektrodu. Je toho víc a je to běh na dlouhou trať. Každopádně něco dalšího v budoucnu jistě ještě vznikne.

Mince
Mince
Schema z Amára
Schema z Amára
Vývoj, výzkum a počáteční měření
Vývoj, výzkum a počáteční měření
Kompletace a srdce přístroje
Kompletace a srdce přístroje
Ukázka po čištění
Ukázka po čištění
Měření
Měření
A opět čištění
A opět čištění
Výsledek
Výsledek
9 votes
9 votes
unknown
920 2

Post

Jojo Víťo a obzvlášť ta pasáž o periodickém posílání silnějšího pulsu mi zamotala hlavu. :-D

:-Djá a elektronika nemáme uzavřenou smlouvu o výměně informací :-Dobčas jí i vyhročuji násilím :-D :-D :-D

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top