Mohylová nekropole

nekropole horákovské kultury

V sobotu intenzivně mávám, ale neděle jsem teď trochu předělal a podnikám něco, co jsem soukromě nazval " tématické odyssei". Z historických období mě nejvíce zaujal "pravěk" a jelikož jsem z jihozápadní Moravy, tak se jedná o Horákovskou kulturu. Informace o kultuře jsou dostupné na internetu, takže jen snad, že se jedná o starší halštat 800-500p.n.l. Kultura přešla plynule z doby bronzové a později byla pohlcena keltským laténem. Antropologicky byli lidé HK indoevropští venetové, hlavní obživa bylo chování ovcí prasat, z obilovin proso. Lov hrál podružnou roli. Znali tkaní látek, v hrobech se našli přesleny, keramika byla červenočerná s geometrickými vzory. Žili v malých sídlištích o 6 až 8 zemnicích o rozměrech 3*6m. Informace o kultuře je vlastně jen z hrobů. Nevykradených se našlo poměrně málo. Většinou jsou to jednotlivé hroby. Proto je zajímavá tato nekropole, nad řekou Rokytnou, o které se domnívám, že je právě z horákovské kultury. Nekropole byla vylomena už ve starověku a každá další kultura ji znovu prokopávala. Na nekropoli je odhadem přes 100 mohyl, špatně se to počítá, neboť některé jsou překryté, některé asi společné a některé už neznatelné. Plocha nekropole je asi 100x150m ale je to jen odhad. Samotné hroby, mohyly jsou dnes vlastně jen kamenné obdélníky porostlé mechem, vystupující nad povrch zhruba 30cm.Původní hrob vypadal zhruba takto. Vyhrabala se jáma, mělký hrob, do něj se uložil jedinec, podle sociální vrstvy se mu přiložila pohřební výbava, keramika, KPI náboženské artefakty, mužům zbraň, ženám přesleny. Hrob se zaskládal kameny, právě do výšky těsně nad reliéf a na něj se navršila mohyla z hlíny. Hroby mají půdorys zhruba 1.5mx1m tak tedy mohyla z hlíny mohla být vysoká tak do 1metru. To, že je mohyl tolik na jednom místě a nikde v okolí není žádné větší prokázané sídliště jen několik menších, svědčí o společném pohřebišti. Důvod? Určitě by jste našli odborné názory o posvátných hájích a tak, já myslím, že je to prozaičtější. Jsou tam volně ležící kameny o té správné velikosti. A teď k prospekci. Na nekropoli je zbytečné mávat, kdyby to někoho napadlo. Jednak je x krát vykradené a jednak v hrobech byli věci co doopravdy nepípají. Zajímavější je průzkum okolí. Jenže se jedná o les s členitým terénem a zatím jsem našel ve vzdálenosti asi 2km od nekropole jen úsek bronzových slitků o velikosti zhruba 5x5x5cm. Ale je pravda, že zatím jsem se víc toulal po okolí než mával. Bude to na delší dobu. Jo, některí fotky jsem dělal polarizací fialově aby lépe byly vidět mohylové kameny.

2 votes
2 votes

Post

Vďaka Brát. Narazil jsem na ty hroby náhodou. Koukal jsem jako vydra. Průzkum tam prováděl v 85tým ARU ale nesehnal jsem zatím informace, jestli něco našli. Je to tam dost zajímavý. Tam by se hrabalo! :-) Ale to je pro jiný pány. Našinec tak po okolí 2 hellery. :-)

Zaujímavé :-O ;-) ;-)

Zajímavý příspěvek, pěkně jsi se do toho ponořil... ;-)

Díky za pěkný článek. Mohyly znám, ale trochu větší od nás z okolí. Také si v terénu všímám všelijakých anomálií, ale toto jsem zatím nepotkal.

Kouzelne misto, pyramidky na R...e.

A takhle to má být! Nejenom tupě mávat klackem, ale pozorovat okolí, přírodu, souvislosti, studovat historii. Krásná práce. Děkuji. ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top