Myslivcem po světové válce

Mnohdy si při jednání na úřadech posteskneme nad zbytečným papírováním a byrokracií v domnění, že za starých časů tomu bylo jinak. Zde se můžete podívat, co papírování bylo třeba k získání mysliveckého (loveckého) lístku záhy po druhé světové válce.

Stejně jako mnozí z vás jsem starý vetešník a proto shromažďuji kromě všelijakých krásných starožitností, které manželka považuje za zbytečné krámy, také mnoho listin a dokumentů po předcích. Jsem si jist, že kromě početné skupiny rybářů zde na LP je jistě neméně početná skupina příznivců cechu Hubertova a proto jsem v těchto mrazivých dnech sáhl do archivu a připravil náhled listin a dokumentů potřebných tehdy k získání loveckého lístku.

Píše se rok 1947 a lesy jsou nejenom plné zvěře ale také zbraní a střeliva po ustupující německé armádě. Není tudíž nic jednoduššího při cestě státi se pytlákem a k ulovení srnečka pro hladovou rodinu. Pokud chtěl však člověk býti řádným a oficiálně uznaným „nimrodem“, musel splnit, úřady požadované, náležitosti a složit mysliveckou zkoušku. Tomu předcházela povinnost předložit následující dokumenty:

1. List domovský ku prokázání práva domovského.                                                            Institut domovské obce vznikl v českých zemích v souvislosti se zavedením obecní samosprávy v roce 1849. Zůstal v platnosti i za první republiky a zrušen byl až k  1.lednu 1949.

2. Vysvědčení zachovalosti potřebné k vydání honebního lístku.                                           Vysvědčení zachovalosti odpovídalo dnešnímu výpisu z trestního rejstříku. Jednalo se o potvrzení ze strany policie, že na dotyčnou osobu nebylo nalezeno nic trestného nebo jinak závadného. 

3. Potvrzení spolehlivosti - dokument k prokázání své národní příslušnosti.

4. Krátký běh života - v podstatě takový kratký životopis.

5. Potvrzení o pobytu - doklad prokazující trvalé bydliště

Po předložení potřebných listin a zaplacení kolků byl myslivecký adjunkt připuštěn k myslivecké zkoušce, po jejímž absolvování obdržel vysvědčení o proběhlé zkoušce, tříroční lovecký lístek a zbrojní pas, jež obsahoval povolení nositi zbraň nejenom pro účely lovecké ale také k ochraně osob a majetku.

Ještě předtím, než zažádal tento novopečený lovec o vstup do mysliveckého spolku, bylo nutno sáhnout do kredence pro vkladní knížku a dojít vybrat hotovost do družstevní záložny, v obecné češtině zvané Kampeličky, na nákup své první zbraně.  

První vklad na vkladní knížku na fotografii byl uložen v říjnu roku 1945 a tento lovec si za své úspory zakoupil dvouhlavňovou brokovnici „Lankasterku“ ráže 16.                      Lancaster byl londýnský puškař - vynálezce náboje, jež měl zápalku umístěnu již ve středu náboje.  Zbraně lankasterky se staly v té době nejoblíbenějšími zbraněmi a vyráběly se nejen jako brokovnice ale také jako kulovnice.

Lovu zdar !  Roman                                                                                                                (příjmení a domovská obec lovce na fotografii bylo upraveno lehkým výmazem. Nemělo by to vadit)

5 votes
5 votes

Post

Dobra prace mas to za palec 8-)

Tak bohužel, technická porucha.
Překročil jsem limit 45 Mb a nedošlo k nahrání Listu domovského, Vysvědčení zachovalosti, Vysvědčení o myslivecké zkoušce a Potvrzení o absolvování mysliveckého kurzu.
Tyto čtyři dokumenty byly spojeny na dvou fotografií a zřejmě převyšovaly zmíněné Mb. To mě mrzí, jsou to moc pěkné a zachovalé záležitosti.

Pokud by to dokázal někdo opravit, pošlu fotografie mailem. Původně jsem z toho chtěl udělat článek na hlavní stránku ale přece jen se to „trochu“ odchyluje od tématu :-)

loner - já ti děkuji :-) Ale jdu si dát pohlavek, ty nejhezčí dokumenty se nenahrály :,-(

Tak udelej jeste jeden prispevek a je to ne? :-D 8-)

loner, Cement - zažádal jsem vedoucího o opravu ;-)

:-D :-D :-D

Pěkné poudání, Romane ;-)

:-D :-D :-Dtak vycpanáho myslivce nemám,možná flašku jo :-Dpěknej komplet soubor a dobře spracováno ;-) :-)k tomuhle tématu mám spíš jen přebíjecí soupravy ;-)www.lovecpokladu.cz/klub/a/myslivecke-prebijeni-15077 a od té doby toho halda přibyla,i odlévací kleště. ;-) :-)

prospektor,kalich - díky
Kvasak - souprava, včetně kompletního příslušenství a další věci jsou samozřejmě k dokumentům také. Držím se pravidla, že na půdě je místa dost a chleba to nežere :-D

Vložit chybějící dokumenty nepůjdou.

Pěkné zajímavé počtení :-) pokud můžu poradit, fotky upravujeme v telefonu? Není problém si stáhnout aplikaci na zmenšení velikosti fotky. Měl jsem stejný problém,kdy fotka tvořená že čtyř různých měla i 18 MB a program to stáhne i na na 2.5 MB a kvalita fotky se tolik nezmění ;-)

Upravujete

Google play a aplikace:
Lit Photo

Já jsem na aplikace blbej a obrázek z telefonu poslat nedokážu 8-)
Ale je to určitě příliš mnoha Mb, to je jasné.

;-)u některých foťáků je možno přímo nastavit objem dat jedné fotky. :-)

Ano, to je možné u všech moderních fotoaparátů vyrobených v posledních 20 letech. Stáhnout se to nechá až na 2 Mpix. Toto jsem nepoužil, neboť se mi takový případ ještě nestal a vždy se vše nahrálo. Ale pro příště... ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top