Námořník ve Válečném československu

Příběh o mém hledání a nálezu náramku amerického námořníka.

Byl začátek léta a já jsem přemýšlel kam půjdu hledat,po několika hledačkách kde jsem nezavadil ani o jednu mincí jsem si říkal jestli to má vůbec cenu.

Rozhodl jsem se změnit oblast kde hledám a jel jsem tedy na chatu.Prvnich pár dní lilo jako z konve ale i tak jsem našel pár socialistických koleček. Naštěstí mě napadlo jít po kopci nad řekou a první nález na sebe nenechal dlouho čekat, z díry jsem vytáhl zrezivělý napínač na ostnaté dráty. Pár dalších kilometrů se neozval ani jeden signál ale to mi nevadilo kochal jsem se přírodou a užíval si klid.

Po výšlapu do prudkého kopce jsem se zadíval na okraj lesa za kterým se vlnili klasy pšenice a po malé kuřpauze jsem se tam vydal.

Když jsem přišel na místo přišel první signál, hrábl jsem lopatou do hlíny a myslel že jsem mám další podkovu.Najednou jsem ze země vytáhl Tokarev TT-33 i se zásobníkem navíc.Rychle jsem si odložil batoh na pařez stojící opodál a začal hledat v okolí.

Po několika minutách jsem z toho místa vytáhnul i čz vz.24,Luger p08,Steyr m1912 a všelijaké kapesní hodinky. Nejzajímavější nález byl asi náramek s Jménem a služebním číslem amerického námořníka.

Na internetu jsem dohledal že se sem dostal v rámci zvláštní operace O.S.S. (Office od strategic services) .Snažily se dostávat piloty kteří spadli na území Československa zpět do bezpečí,spolupracovali s partyzány a také prováděli špionáž a shromažďovali informace .

Osud vojáka jehož náramek jsem našel bohužel skončil v Koncentračním táboře Mathausen.

V roce 1943 ho zajali jednotky waffen SS i s dalšími členy skupiny a deportovali ho do zmíněného koncentračního tábora v Rakousku.

V lednu 1945 jednotky waffen SS popravily celou skupinu a zpopelnily jejich ostatky.

Charles Sylvester Heller byl oceněn purpurovým srdcem,bronzovou hvězdou a medailí pro válečné zajatce.Momentálně se snažím kontaktovat americkou ambasádu a chci dohledat příbuzné.

 

 

 

 

Pistole TT-33,LUGER P08,STEYR M1912 A ČZ VZ 24
Pistole TT-33,LUGER P08,STEYR M1912 A ČZ VZ 24
Charles Sylvester Heller
Charles Sylvester Heller
Dohledné dokumenty
Dohledné dokumenty
Výstřižek z novin
Výstřižek z novin
Náramek se služebním číslem a jménem
Náramek se služebním číslem a jménem
Náramek se služebním číslem a jménem
Náramek se služebním číslem a jménem
15 votes
15 votes

Post

Hodně dobrej lov a přeji hodně úspěchů při pátrání 👍

Tak to je pecka teda!!!!! Pěkně jsi to dohledal, určitě pak přidej zda jsi dohledal bratry nebo sestry, jejich děti, šči jak to dopadlo. díky

Parádní pátrání to mám rád ;-)

Tohle je mazec :-O👍👍👍
Paráda..gratulace :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top