Přesně v 9:00 hod. Čas na spravedlnost.

Albert Pierrepoint nejzkušenější britský kat.

Londýnský Big Ben přesně odbijí  9:00 hodin. Je čas na spravedlnost.

Jmenoval se Albert Pieerepoint narodil se 30.března 1905  Claytonu. Jeho předkové byli všichni povoláním angličtí kati. I on toužil pokračovat v tradici vykonavatelů spravedlnosti. Což se mu nakonec povedlo a stal se nejlepším katem na světě.

Oběsil celkem okolo 600 lidí.Za jeho 25letou karieru opravdu ledacoz zažil . V roce 1956 na vlastní žádost skončil stímto řemeslem . Jeho otec Henry a strýc Thomas byli kati předním. Jeho otec měl finanční potíže a dost pil. Role kata nebyla stálé zaměstnání dostal zaplaceno jen za provedení rozsudku. Jinak si musel vydělávat peníze normální prací .Albert již odmalička se chtěl stát katem. Nakonec se mu to podařilo v roce 1932 v 27 letech. Jeho matka ,když se to dozvěděla se ho zřekla.  Prví popravu ,jako asistent vykonal pod dozorem jeho stýce Thoma. Byl to Ir Patrik McDermorth,který zabil svého bratra poprava byla vykonaná v Dablinu.  Až teprve v roce 1941 provedl popravu ,jako hlavní kat.

Albert pracoval v obchodě a přividělával si ,jako kat. jeho strýce obdivoval s ,jakou důstojností a rozvahou a klidem přistupuje k práci popravčího. Jednou mu strýc řekl .Pokud tu práci  nezvládneš bez lahve whisky nedělej jí vůbec. 

V roce 1940 byl ,jako pomocník svědkem ,že se jeho hlavní kat spletl v délce lana .Špatně vypočetl délku . albert mu poradil napříště ,jak vypočítat a odhadnout délku lana. Tím byl zapsán na seznam hlavního kata.

V říjnu 1941 provedl první poravu ,jako hlavní kat. jednalo se o Antonia  bebe  Manciniho. Albert se ukázal ,že bude opravdu člověk na svém místě. byl velice inteligentní ,rozvážný,měl velmi dobré slušné chování a nikdy nepocitoval vztek nebo zlobu k odcouzeným . Pro Alberta člověk co zemře oprátko zasluhuje postmrtí úctu . Očistí se od hříchů .

Albert vždy před popravou se šel podívat takzvanou Jidášovou dirkou na odcouzence ihned odhadl délku lana , váhu , nemusel nic počítat. Lano ,které mělo být použito nechával přes noc napnuté v propadlišti zatížené kamenem ,aby se natáhlo a nedocházelo k prodloužení. Tím docílil okamžité smrti odcouzeného.

Exekuci se snažil Albert se svím pomocníkem provéct co nejrychleji. Chladně a vyrovnaně. odsouzenec byl koženým řemínkem svázán na hlavu dostal bílo kápy . Poté Albert zatáhl za páku propadliště a odsouzenec se rychle propadl a zlomil si vaz. Hotovo . Vždy po rozsudku albert vzdal holt mrtvému.

Byl opravdu profesionál. Vytvořil rekord v pověšení odsouzence zevším  všudy myslím za 7 sekund čímž se stal nejrychlejším katem  v oběšení na světě.

v srpnu se Albert oženil po 5leté známosti .Své ženě neřekl ,že je kat. Ovšem ženy se o všem nakonec dozvědí a podle drbů si domyslela co její muž dělá,jako druhou práci.

Na konci roku války  1945 byl Albert poslán do Hamelinu ,kde měl vykonat 11 poprav válečných zločinců.

Albert  nechtěl publicitu střežil si svoje tajemsvtví před veřejností až nakonec generál Mongomery vše ohlásil tisku i z jeho jménem. z čehož byl albert zdrcený.

Popravil asi jedni z  největších nacističtí  zločince  bestii Irmu Grese a Josefa Kramera. Zajímavostí je ,že ač ,jako nejlepší kat nedostal možnost popravit hlavní viníky v Norinberském procesu. Tuto poctu dostal nezkušený  kat seržant John C . Woods . Tisk samozřejmě sledoval poprav těchto zločinců.

Při poravách docházelo k nehodám . Třeba Wilhelmovi Keitlovi trvalo 20 minut než se oběsil. nebyl mu stržen vas. Propadliště bylo úzké takže si někteří odsouzenci urazili nos jiní byly uškrceni než aby se jim zlomil vaz. To se Albertovi nikdy nestalo.

Po návratu z německa byl celebritou. Koupil si hospodu ,kde měl pořád narváno a každý mu chtěl koupit drink .

Ovšem ,jak šel čas začínala veřejnost popravy odsuzovat a albert začal čelit čím dál více útokům aktivistů za zrušení trestu smrti.

Po neshodě s šerifem o nezaplacení náhrad a v roce 1950 došlo k justičnímu omilu ,kdy bylo běšen neviný člověk  Timothyho Evanse sepsal dopis a rezignoval na post Britského kata. Ovšem tento incident  posloužil ,jako záminka .Albert toho měl již dost.

Albert a jeho manželka provozovali jejich hospodu dokud neodešli do přímořského města Southport. V roce 1974 vydal svojí autobiografii.

Zemřel 10 .července 1992 v pečovatelském domě  dožil se 87 let.

Jeho příběh byl i z filmován ve  filmu Poslední kat . film z mého pohledu je opravdu povedený . některé záběry jsou opravdu sugestivní a velmi dobře natočené. nic pro slabé povahy. doporučuji se na tento film podívat. ještě chci upozornit na hlavního herce co hrál Alberta .Timothy Spall. Je ve filmu excelentní.

kalich

 

 

 

1 vote
1 vote
unknown
1072 4

Post

Jářku..., každé řemeslo má to svý, vypočítat „napnelismus“ chce fištróna a zkušenosti.
Bratře Žižko, díky za dobrý tip na film.

Hodně silný film, skvěle natočeno a výborní herci.
Kinematografie je tvoje silná stránka Martine, podobné články včetně odkazu na zfilmovaný příběh vítám.

Máš recht, nekoukej se na něj. Celý den jsem na určité pasáže myslel.

Krásný článek 👍 ale film radsi vidět nemusim... Na tohle řemeslo musi byt nátura...

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top