RETRO, ČI SNAD NOSTALGIE...?? II.

Vzpomínáte? Měli jste to doma? A co ti mladší, tuší....?

Když jsem koukal na příspěvky kolegy Kalicha, dětství se vracelo s každým autíčkem... Bohužel po mě dědili hračky mladší sourozenci, takže se mi téměř nic nedochovalo. Ale vytáhl jsem na světlo "kultovní" věc, pro mne z doby předpubertální. Byl to hit, který se "vymkl" svému původnímu určení. Céčka byla vyrobena, aby si z nich kreativní lidé vyrobili závěsy, které například oddělovaly panelákové kuchyňské kouty od obýváků. Děti a mládež z céček udělaly legitimní platidlo. Daly se směnit za cokoli, hrála se s nimi čára. Na Matějské pouti v Praze (v JulděFuldě, PKOJF) se toho ruče chopili kolotočáři a na střelnici se dal vystřelit místo papírové růže pytlíček céček.

Tehdy jsem si dal velkou práci se sháněním všech odstínů a barev. Včetně vzácnějších kousků - perleťové, fosforeskující atd. A dnes to leží v mojí "retro" vitrínce, jako odkaz své doby.

S enormní popularitou se tehdejší průmysl "popasoval" tím, že vyráběl i další písmena, namátkou - éčka, háčka, eska. Ale ty se na vrchol popularity nikdy nevyšplhaly tak vysoko. To se povedlo jen céčkám. Na vlně jejich slávy se svezl i Michal David, však víte....

4 votes
4 votes

Post

V té době měl Céčka úplně každý, byl to velký hit. Sestra měla slušnou sbírku, možná se to na půdě ještě někde válí.

Jojo, kdo měl přísun céček, to byl king 8-) Běžný plebs si musel vystačit s kšeftováním. Případně s hazardem, v čáře se dal prohrát pořádný řetěz. A jak píše Kalich, dalo se to směnit za cokoli. Kdo toužil po céčkách a neměl přísun, vyměnil i mnohonásobně cennější věc.... :-D

Kalichu, mě potkaly céčka v době, kdy mě ještě časopisy z NSR nezajímaly :-D Ale ty ostatní věci ano, angličáků jsem taky vykšeftoval dost. Ale mám neblahé tušení, že mi zbyly asi tři... Kde v dějinách času zmizely ostatní, nevím.
Ještě bych měl asi připomenout, že céčka byla lokální hit. Nevím, jestli to tak bylo i v okolních zemích východního bloku, ale spíše ne. Takže si možná západní děti klepaly na čelo...
Taková rubikovka nebo mončičáci, to byl už evropský nebo spíše světový hit...
A kdo si za pár let (nebo dvacet, třicet let) vzpomene na spinery??? :-)

:-D :-D :-Dněkde na půdě jsou bedny z dětství a v jedné znich bude ještě tak půl kila céček :-D ;-)úplnej prapůvod céček je že to byla surovina pro výrobky z plastů. ;-) :-)

:-D :-D :-DJo a ta Michalova písnička se správně spívá.-Péčka,zbírá péčka,vtom je ta léčka. :-D :-D :-D :-P

Kvašák - :-D :-D :-D :-O :-O :-O

Páni na céčkománii si dobře pamatuju. Jeden čas s tím ve třídě blbli skoro všichni, neustále jsme je mezi sebou vyměňovali, hráli o ně čáru a vůbec to tehdy byl takový náš středobod vesmíru. Jak tu správně píší jiní - kdo je tehdy neměl, jako by nebyl. Já měl to štěstí, že mi je vozil strýc a to dokonce i ty "nejhodnotnější" - fosforový. S nima jsem byl ve třídě pomalu za kinga. Nakonec - když už ta šílenost pomalu končila jsem je všechny vyměnil s kýmsi za spoustu odznaků. A ty mám dodneška vyšpendlený doma na zdi. 8-)

Dneska má každý děcko mobil, to je jistý. V době céček měl u sebe každej céčka. Proto nás u školy chytali cikáni a kradli nám ne prachy, ale céčka. Šli najisto, měl je každej. Já nosil v kapse 10 bílejch na cikánskou daň, barevný schovaný. A fakt to bylo regulérní platidlo :-D.
A ten smutek, když jsi šel pro výhru k čáře, kde na tebe čekalo deset řetízků a na jeden jsi omylem šlápnul :,-( :-D. Ten zvuk! :,-(.
Dík za vzpomínky :-D.

Ano, taky je mám někde schované, i ty zmiňované jiné písmena ;-) Fosforovejch jsem pár měl, a byl jsem king 8-) :-D Dobrá vzpomínka kolego ;-)

Kolegové, jsem rád, že jsem ve vás vzbudil nějaké ty vzpomínky na mládí 8-) :-D

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top