Spelter

Lenka-Jih

Kousek od bydliště je místo seskoku českých paradesantů, výsadku československých vojáků za německé okupace, operace Spelter. Byla to jedna z nejúspěšnějších akcí našeho odboje za II. sv. války a odehrála se na Moravskobudějovicku. Svoje dozvuky měla ještě de facto po válce v takzvaném Babickém případu. Výsadek odstartoval z jihu Itálie z Campo Cassale 4.května 1944 společně s výsadkem Potash. Desant tvořili št. kpt. Břetislav Chrastina, rtn. Jaroslav Kotásek a radisté rtn. Rudolf Novotný a čet. Jan Vavrda. Seskočili v noci u Kramolína a kontaktní místo měli u Nové Říše. Vydal jsem se tedy po stopách. Od Kramolína museli sejít lesem k řece Jihlavě, dnes zatopené Dalešickou přehradou, a v místě dnešní Popovické zátoky přebrodili. Zde se od skupiny oddělil Chrastina. Po válce uvedl, že ztratil při brodění boty a zdržoval by bosý zbytek skupiny, Já myslím, že měl jiné úkoly a posléze se zapojil do SNP. Zbylý tři muži přespali v lese 40 minut od Hrotovic, to by mohlo být v místech za Slavěticemi a druhou noc dorazili do Boňova, kde je ukryl František Peltán. A poté se z výsadku stává dobrodružná akce jako z filmu, ve kterém nechybí střelba, konfidenti, gestapo a bohužel i cesta smrti vlakem na popraviště v Matthausenu. Parašutisté se dostali na hájenku v Myslibořicích na Ostrých. To už o desantu vědělo brněnské gestapo a nasadilo svého konfidenta Josefa Navrátila. Před ním varovalo skupinu rádiové vysílání BBC. Gestapo vyhodnotilo celou situaci a vyjíždí z Třebíče spolu s četníky k hájence na Ostrých. Akce se zúčastnilo 400 lidí. Čeští vojáci v hájence dostali spásný nápad a ve tmě se připojili k česky mluvícím četníkům a snažili se z obklíčení uniknout, Bohužel došlo ke střelbě a byl smrtelně raněn Kotásek. Naštěstí Novotný a Vavrda unikli a v Želechovicích se jim posléze podařilo vytvořit odbojovou síť Lenka-Jih (podle vysílačky Lenka a města Jihlava) a úspěšně bojovali až do konce války. Za ukrývání parašutistů ale v Myslibořicích bylo zatčeno několik odbojářů i s rodinami a byli popraveni v Matthausenu. Například Vladislav Fiala. Ukrývání českých parašutistů bylo velké hrdinství, neboť jste vystavili nebezpečí celou rodinu a okolí. Bohužel po válce řada z nich byla perzekuována znovu, tentokrát v takzvaném Babickém případu. Tak až zavítáte do kraje M. Budějovic, můžete ona osudná místa navštívit.
Místo seskoku Kramolín
Místo seskoku Kramolín
památník u Kramolína
památník u Kramolína
Hájenka Myslibořice
Hájenka Myslibořice
výsadkáři
výsadkáři
gestapák Geschke
gestapák Geschke
6 votes
6 votes

Post

Super příspěvek a kousek od bydliště? Odkud jsi? Místo znám dobře, celej život jezdím coby tramp do nedalekého Sedleca. :-)

Jezdíš na Oslavku že jo, osada Mňouci myslím. Já jezdím na Oslavku od dětství ale jak zpívá Jarek já jsem ostuda traperu :) Jsem zbejšák.

Jé, to možná znáte kluky z Usady. Veba a Sašu?

Jo, jo - Zbejšáci, tam bejvala taky dobrá parta trampů. :-O
Veba a Sašu znám velmi dobře, viz u mě na webu. :-)
https://www.michalkupsa.cz/blog/16-vyrocni-potlach-sts-usada-343.html

Tak kluky pozdravuj od Kendyho. Já je holomky neviděl asi čtyři roky.

Poučnej příspěvek,mě válka nebere,ale tohle zaujme,možná pro tu blízkost děje.Kluci jezdívali jste i na Kančí louku? Kterej pamatujete Fetošovu bódu?

dadla, na Kančí louku jezdím pořád už víc jak 30 let a posledních pár let pořádám její kosení, aby nezarostla, jako nedaleká Kaštánka, viz:
https://www.michalkupsa.cz/blog/5-trampske-koseni-kanci-louky-335.html
Fetoš je můj kamarád a jeho bouda stále stojí. :-)

To je super,taky jsem jezdívala,coby dorostenka :-) teda vandruju furt,ale už jen sporadicky.Střihám metr do důchoda,pak seberu bágl a tradá někam do pryč :-) na to kosení bych dorazila jestli můžu.

No, letos teda nevím, jak to s kosením bude .... :-(

Jasně,když bude možnost dej vědět.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top