Spolupráce s Národním muzeem troch jinak

Ahoj, zdravím všechny na LP. Byla neděle, rodina zakrmena, tak ještě malý výlet a bude splněno. Jelikož jsme velkými příznivci čapího hnízda v Bohuslavicích u Trutnova a každý den sledujeme žhavé novinky v hnízdě, padlo rozhodnutí, že vyrazíme k nedalekým rybníkům. Pozdravíme tam čapí pár, který tu každoročně hnízdí. Sotva jsme však zajeli za první vesnici, spatřili jsme houf čápů na poli. První pozorování bylo jen pomocí klasického dalekohledu, díky kterému jsme rozpoznali, že tři mají kroužek. To byla výzva. Přečíst číslo a zjistit odkud dotyčný je. Proto jsme nelenili a dojeli domů pro hvězdářský dalekohled. Počasí bylo sice na houpačce, ale to nás neodradilo. Jeden kroužek byl znečištěn od hlíny a majitel druhého se ne a ne zastavit. Až u třetího jsme byli úspěšní. Po malé přeháňce se jeden čáp zvedl a přeletěl na protější pole, kde se usadil na vyvoženém hnoji, který začal přehazovat hlava nehlava a vybírat žížaly. Úchvatná podívaná. Po chvilce byl následován druhým, který jistil provoz na místní komunikaci a ostatní začali přelétat jednotlivě či po dvou těsně nad korunami stromů. Luxusní zážitek. Číslo kroužku jsme poslali na fundované místo s prosbou o nějaké to info. Obratem přišla odpověď. Poděkování za monitoring a ohromná radost u pána v Polsku, který dotyčného jedince kroužkoval jako mládě v hnízdě. Na mapce je č. 1 místem narození a č. 2 je místo pozorování. Tohle na Allegrii nekoupíte. S pozdravem Martin https://www.youtube.com/watch?v=ABJTbc2tOc4

6 votes
6 votes

Post

Pěkná práce :-) Ani se mi nechce věřit, že jde ptačí kroužek přečíst dalekohledem :-O :-O Navíc na živém čápovi :-D

Čtu text a hlavou mi proletí: no do pr. ele, neříkej mi, že přečetl dalekohledem kroužek na čápovi!?

Sjedu na fotografie a už je mi to jasné. On nemá dalekohled, vždyť on má doslova kanón. To pak musí být ale báječné pozorování ptactva.
Moc zajímavé kolegáčku, moc.

;-)je jich pěkný stádečko. :-)

Celkem tam bylo devatenáct jedinců. Nejlepší bylo přehazování hnoje. Doslova mače, a když roztáhli křídla a hašteřili se, to byl hukot. V rozpětí tak metr a snad i víc. A tím dalekohledem mu vidíš až do krku. Jeden zrovna čapoval (učinil potřebu) tak jsem v reflexu uhnul od okuláru, v domnění, že mi to stříkne do oka. Vůbec to není špatná věcička jak na noční oblohu, tak do přírody. Saturn a jeho prstence jsou vidět luxusně. No a ta vlasatice Neowise co byla pozorovatelná nedávno super. Máme i dvě fotky, ale nižší kvality, ale jsou. Prostě zrcadlo je zrcadlo, čočky jsou ...

;-)ono spousta lidí přírodu nevidí,dokud jim ji neukážeš

;-)jednou sem se na podzim zastavil na máměstí a čučel na hejno hus,kejhaly jak o život,bylo jich ak dvěstě a známej,relativně inteligentní člověk ke mě došel a ptal se mě co tam vidím,ani nenapadlo tu hlavu zdvihnout,Říkám ,husy a konečně zdvihl hlavu a--tý,jóo to sem nikdy neviděl,myslel sem,že mu omlátím hlavu o dlažbu.

Když byl Bunin malý, dělala se dvakrát do roka nějaká výprava do divočiny se SDH. Pronajali jsme chatky a vyrazilo se do lesa, pak hry a jiné a samo táborák. Jednou jsem naloupal smůlu a povyprávěl o tom, že tu žije kanadský druh veverek a jejich kokýta obsahují látku, co hoří a že si s jejich pomocí dřevorubci rozdělávají oheň. Dal jsem jim je sólo na kůru a děti je zkoušely zapalovat a hle ono to hořelo. Někteří, dospělí se mě ptali, jak vypadá a na výskyt v ČR. To je jasný co jsem řekl, fantazii se meze nekladou, a věří tomu dodnes.

Super práce, s kroužkovací stanicí Národního muzea mám skvěle zkušenosti, jeden den email s informacemi ode mě, druhý den email od nich s pdf o daném opeřenci s doplněnými informacemi ode mě v databázi. Jinak s čápy mám taky pár zkušeností, ty neveselé rozebírat nebudu, ale před pár lety jsem byl svědkem čapí migrace kousek od Lotyšského Cēsisu, což byla síla, ono v Pobaltí jich je hodně, ale stovky ba tisíce na jedné louce už asi neuvidím :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top