střepy, samé střepy

hradiště Křepice

Každá moje hledačka vyvolá nějaký otazník, ale tentokrát jsem ho vyřešil. Strávil jsem víkend na hradišti Křepice. Zní to jako trestný čin ale je to jinak. Hledal jsem kolem obce a potkal jsem soukromého zemědělce. A ten mě říká, tady mě nehledej běž támhle na hradiště. Já mu říkám že je to archeo  a on se smál a říká mě, jen běž a uvidíš sám, že to archeo není. No to mě bylo divné, neboť vím že Křepice jsou jedno z nejstarších a nejslavnějších hradišť na jihozápadní Moravě .Po cestě jsem v lese zapnul pípák a padla středověká přezka. Nějaké drobné, prsten IHS. Tak dobré říkám si. Pak jsem se vyškrábal na hradiště. No měl jsem trochu v gatích, říkám si kurva tady mě chytnou s detektorem, i když vypnutým to by byl mazec. Ale ono je to v hlubokém lese a nebyl tam ani živáček. Samo hradiště má dva hektary. Všude samá tráva a jakoby umělé vlny. Už to mi přišlo divné. Tak jsem prošel obvod. Ze tří stran nic zajímavého, ale když jsem došel na východní hranu, zahlédl jsem jakoby suť. No byla to stráň dost příkrá, dubový lesík. Koukám na zem a všude střepy. Z hrnců hliněných. Ale všude. V celé délce hrany 80 metrů dolů asi 30 metrů samý střep doba bronzová a latén. Říkám si co to je za haluz! Pobral jsem pár střepů a zapnul pípák. Prostě mě to nedalo. A vykopal jsem věci z 19 století. Hellery, přezku, plno hřebíků, motyku a tak. A to mě taky bylo divné. To byla sobota. Doma jsem si nad tou střepovou záhadou lámal hlavu. Napřed mě napadlo, že je tam naházeli kelti, třeba při obraně hradiště. To je ale pitomost. Napadala mě samá divočina. Ale potom jsem si na papír napsal co jsem vlastně viděl. Umělé vlny na hradišti, střepy na povrchu z jedné strany hradiště, a s nimi promíchané věci z 19. století. Jak to že ty střepy za 3000 let nestáhl sníh do údolí pod svah? A proč z toho měl ten rolník z Křepic srandu? A pak mě to došlo. Palliardi. Šílený notář z Moravských Budějovic z 19.století. Ty střepy tam naházeli průkopníci archeologie! Dohledal jsem na Netu, že tam v 19 století byl proveden jeden z prvních archeo průzkumů u nás. Palliardi tam nechal na dvou hektarech tenkrát vykopat 115 dvou  a půl metrových sond! Vlastně to rozkopal celé. Na výkopy najmul místní a ti při kopání rozbili všechny hrnce krompáčema. A co se střepama? No šup je do lesa ze stráně. Pravda našli jadeitovou sekyru, jehlice, hrob ale navždy znehodnotil lokalitu a jakýkoliv průzkum ať už profi či jen tak je marný. Takže tak. Ale rozhodně to tam stojí za výlet a mezi střepy se dá i dnes najít pěkný kousek, či jádro z pravěku. Ale detektor neberte, člověk nikdy neví... :)
11 votes
11 votes

Post

Statkář řekne běž tak jdu :,-( (zní to jako trestný čin)👎

Přiučils. :-)
Pěknej sice trochu smutnější příspěvek.

cetkos já tam nešel hledat s detektorem, já tam šel na kukačku co to je za hradiště, Šel jsem si ho vyfotit a to že jsem ve stráni našel střepy a jeden lepší jsem si vzal není trestný čin. Na hradišti jsem ani jednou nemávl. To je jako zakázané chodit po kulturních památkách?. Detektorem jsem mávl dole v lese pod hradištěm abych se přesvědčil, že tam proběhl průzkum v 19 století, což jsem doložil hellery. Tak nevím proč píšeš o trestném činu. :-O :-O :-O

A kdykoliv jsem našel něco z doby bronzové, laténu nebo cennějšího ze středověku, tak jsem informoval archeology a nálezy jsou na Masarykově universitě. A nebyli to nálezy z archeolokalit ale z lesa kde je tak maximálně dřevo. Na archeu jsem nikdy nemával. Doba bronzová a latén mě zajímá, je to můj koníček ale ne kvůli tomu abych zbohatl anebo měl doma po šufletech bronzové sekery. Prostě vše procházím, fotím a dávám si do souvislostí, To je vše.

Odisee tak se hned nečerti ;-)
Jen sem použil tvoje slova 8-)

dobrá dobrá :-) :-) :-) To víš já jsem z jihu . Tady se chodí na tancovačky s žiletkou.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top