Vejcinace

Patinace pomocí vejce

Nazdar kocouři!

Nedávno prezentoval v katalogu nálezů kolega zahaj.da svůj tříkrejcar patinovaný pomocí vejce na tvrdo. Připadalo mi to velmi zajímavé a tak jsem se rozhodl tento způsob patinace vyzkoušet. Noc před pokusem jsem nechal minci odpočinout v destilované vodě a ráno se pustil do experimentu.

Den první: -Metoda sendvič-

Vejce jsem uvařil na tvrdo, 12 minut ve vroucí vodě. Zchladil, oloupal a rozkrojil kráječem. Dva nejširší plátky bez žloutku jsem dal stranou na pokus, zbytek vejce strčil do huby. Mezi plátky bílku jsem vložil minci, uzavřel do kelímku a dal na noc do lednice. Výsledek: Tmavě šedé, až fialové flíčky různě po minci, nejvíce v opisu.

Den druhý: -Metoda zásun-

Druhý den jsem taktéž uvařil vejce na tvrdo. Tentokrát jsem oloupal pouze malý otvor, aby se dala mince zastrčit doprostřed vajíčka. Minci jsem zasunul a vejce omotal potravinovou fólií. Opět jsem vejce zavřel do kelímku a nechal nocovat v lednici. Výsledek: Další hnědá, až šedá patina.

Den třetí: -Metoda fašírka-

Vejce na tvrdo jsem tentokrát rozsekal vidličkou v misce na malé kousíčky a minci vložil tak, aby byla celá přikrytá vaječnou fašírkou ze spoda i zeshora. Misku jsem přikryl papírovou kuchyňskou útěrkou, potravinovou fólií a nechal přes noc v pokojové teplotě. Výsledek: Patina téměř po celé minci, pokus u konce.

Závěr: Netroufám si napsat, která metoda byla nejúčinější. Myslím si, že konečný výsledek je zásluhou všech tří pokusů. Pokud bych měl ukázat prstem, pak se domnívám, že malinko navrch měla metoda fašírka. Roli jistě hraje i obsah stříbra v minci, možná i kvalita vejce... Každopádně s výsledkem jsem spokojený. Pokus není nebezpečný ani pro minci, ani pro okolí. Pro někoho, kdo nekamarádí s chemií je ideální a náklady na pokus také nikoho nepoloží.

Díky Zahaj.do!

Ať se daří a vejce se vaří!

8 votes
8 votes

Post

Kluci (Argill) v akci. :-D
Hezkej recept, Jedndo.
Až najdu Pražáka, tak ho kopnu do vajec. :-D

Ono to má opravdu cosi společného s kulinářstvím. Ne náhodou jsem v týdnu pokusů jedl řízečky s bramborovým salátem a štěpánskou hovězí pečeni. 8-) Přeci nebudu vařit na tvrdo jedno vejce, že jo... o:-) :-D :-D

Pobavily mě názvy metod - to je jako z příručky sexuálního loudila :-D :-D
A odkaz na patinaci vejcem jsem "objevil" já, když jsem brouzdal v hlubinách času na LP. Jen už nevím, kde jsem ten odkaz prvně přidal do komentářů. Jinak je to z roku 2014.

Seru na patinaci,jde si dat michaná vejce na slanině :-D :-D :-D 8-)

Mě sa líbí metóda sendvič a zásun ☝🤭😁 fašírka je drsná , tu leda až už nic nefunguje 👍😁 Né vážně ☝ já mám rád takovéto příspěvky a kdysi jsem vařil skořápky z vajec s bronzovou sekerou,aby na ni ostala vrstva vápníku a držela na ni Putina👍👍👍

patina 🤭😁

Argill.... Nejlepší metoda patinace je pečeným vepřovým kolenem s křenem a hořčicí. Pokud ji neznáš nevadí, připrav výše zmíněné poživatiny a já ti přijedu odborně ukázat jak na to :-P

Minimalně 2 vejce mám furt u sebe...🤭Ovšem s fašírky je my mdlo...😵‍💫Tak jestě najít toho Prágla a jdu zkoušet!!👍😁

Koleno bylo včera B-) Jen se zelím, knedlíkem, smaženou cibulkou a jedním oroseným. Myslím, že tato metoda je lepší, ale nebráním se dlouhodobému testování obou variant :-D ;-)

:-Djá před chvílí aplikoval k snídani knedlo,vepřo,zelo,kačeno :-Dna vejce to nemělo žádnej vliv :-DAle je fakt,že ta ražba se po té patinaci pěkně prokreslila. ;-)

Super klubovka pane, mě jeden kamarád sběratel koleček radil černej čaj, ale jak to bylo to už si nepamatuju :-D
Každopádně vidím, že to máš spojený s obžérstvím, tak nějakej čaj úplně aktuální nebude 8-)

Ještě bych měl tip, jak patinovat pomocí tataráčku. Naškrábej, připrav topinky a já dorazím na školení :-D

Zander: Čaj mám rád, ale citrónovej se zázvorem ;-) Je to teda hlavně o tom, že k němu sežeru tubu diskosušenek :-D
No a tataráček taky dlouho nebyl. Jestli dobře patinuje stříbro nevím, ale prej po něm strašně chrápu :-D

Já po tataráku taky chrápu, protože po něm vysrkám tak šest plzniček... :-D :-D

Mladý chemik, Kocour Pokustón 8-) :-D Pěkný ;-)

:-D :-D :-D 👍

😉👍

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top