Vítání Jara

Na Šáreckém hradišti

Nazdar kamarádi!

Včera jsme se Lenčí a Angie vypravili na tradiční vítání jara do Šárky. Po výstupu na akropoli jsme se osvěžili, najedli, uložili babičku Angie do stínu pod stromem a šli prohrabávat krtince. Šárka jako obvykle nezklamala. Na rozlehlé, sluncem zalité plošině provoněné mateřídouškou a všelijakými skalničkami našla Lenka brzy malý střípek s typickou slovanskou vlnicí. V jednom z krtinců jsem nalezl Československý padesátník, o chvilku pozděli lasturu s klasickou "pouštní" patinou, což je známka toho, že už tam nějaký ten pátek odpočívala. Vzhledem k umístění hradiště mě to přivádí k myšlence, že se mohlo jednat buď o dávný kuchyňský odpad, nebo mnohem zajímavější nález části pohřební výbavy.

Přišel čas na pauzu a odpočinek ve stínu stromu, široko daleko jediném. Lenčí na chvíli zavřela oči, já se mazlil s nově nalezenými artefakty a nechával je k sobě promlouvat tajemnou řečí dávných věků. Po chvilce se ke mě ze stromu začala slaňovat housenka, což mě vytrhlo z hlubokého rozjímání, popadl jsem foťák a chvíli fotil. Po fotopauze jsem šel zase hledat poklady vytěžené ze země strejdou krtkem. Záhy jsem našel masivní ucho nádoby z eneolitu, své zatím největší. O dalších deset minut později jsem nalezl nádhernou, jako zázrakem zubem času ušetřenou kostěnou industrii z mladší doby kamenné. Eneolitické šídlo k prošívání kožešin s retušemi a zřetelným opracováním jeho špičky pazourkem. Sedl jsem na zádel, odpálil cigáro a v okamžiku se ocitl v době před pěti tisíci lety.

Do hledání se zapojila i Lenka, ale už jsme nacházeli jen eneolitické střepy bez výzdoby, které ponecháváme na místě. Parádní odpoledne a krásné přivítání jara!

Ať se daří!

 

14 votes
14 votes

Post

;-)no parádní odpoledne jste si užili a je krásně vidět,že se umíš dívat okolo sebe a vidět to podstatné,když kolikrát kolem sebe vidím turisty,kteří vlastně nic nevidí(kromě nejbližšího bufetu)tak jsem s těch lidí i smutnej.A když se dívají,tak stejně jen do mobilu. o:-)Krása je skoro všude,ale musíš ji lidem ukázat. :-DTo šídlo je parádní.Mušle bude něco místního,takže byla zbaštěná. :-D

Jo, na turisty taky došlo. Tlustý američance to nedalo a když viděla dvě zpocený figury na poledním slunci, musela se přijít zeptat, co že to tam vytváříme? Tak jsem si lehce prosvištěl i angličtinu :-) Díky! ;-)

Hezká reportáž a místo asi dost úchvatný. ;-)
Samo sebou fotky na jedničku podtrženou s hvězdičkou. :-)

Hezká klubovka a dobrá kost 👍

paráda za palec ;-) 8-)

Doufám, že jsi vymyslel pro američanku nějakou úplně šílenou odpověď.

Jak je psáno, to šídlo je moc pěkné a presentace též. Ale to je asi v tvém případě úplně zbytečné psát, ty to máš vymazlené vždy.

Namor: Ba ne. Odpovídal jsem věcně a stručně a měla to i datací. Asi jí to zaujalo, páč odpověděla: "Very interresting" a za chvíli jsem viděl nejspíš její vnučku, jak se taky hrabe v hlíně. :-) Díky panstvo!

To šídlo je parádní ;-)ale i celej příspěvek.Kdyby nebyla ta kost tak stará tak se vsadím že ji první našla Angie :-D

Angie byla ráda, že se po tom výšlapu mohla skácet do stínu. :-) Bába je dobrodruh, má můj obdiv. Kost byla ukrytá v čerstvém krtinci. Docela klika, že jsem si jí nevrazil do pazoury. Tohle si poslat pod nehet, tak výlet končí a letím si pro tetanovku :-)

Pěkný. :-O :-) :-)

To je prostě paráda Honzo. ;-)👍

Bylo to prima! Díky pánové! :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top