VYHOZENÁ KRÁSA

Solidní kus železa

 Dnes odpoledne jsem kráčel ve vedlejší vsi polňačkou, mezi plotem a koňskou ohradou. Najednou koukám, pod bezinkou u plotu se válí nějaké věci (hledačská deformace). Nacházím pár kusů železa, co zjevně prošlo ohněm - panty, zástrčku, nějaké hřebíky a tenhle nádhernej zámek. Jen klíč tam bohužel nebyl.

 Tak mě asi čeká výzva, výroba klíče. Co nezvládnu, bude muset zvládnout soused kovář.... Všechno na zámku funguje a klíč vypadá na poměrně jednoduchý tvar. Asi to je zámek ze špejcharu či špajzky. Kolegové od železa určitě budou vědět, co je zač.

 

 

8 votes
8 votes

Post

Krásný dveřní zámek, to bude možná aj dvěstě let staré, jestli ne dokonce i míň 😁👍👍👍 No jestli bude od špajzu, tak by mohl vonět klobásama a jestli od sýpky tak zrním 🤷‍♂️👍 Každopádně je fakt moc hezký 👍👍👍 ale jestli prošel ohněm, tak už péro , nebude moc pérovat, ale kovář si jistě poradí 👍👍👍

Cémo, tak to asi ohněm neprošlo, protože obě dvě péra jsou funkční. Jen je zarezlý ten otočný čuramentík, který by měl odsunout "petlici". Ale to rozchodím.
Tvar klíče nevypadá složitě - poprosím souseda, ať mi na kus hlazenky navaří nějaký matroš, ze kterého to vypiluji. A až se s tím popasuji, tak nechám dovařit "hlavu" klíče....

Míro, nevím jestli zrovna barokní... Fotil jsem narychlo mobilem a taky to tak dopadlo. Blbé fotky.
Na pár místech je vidět zdobení, ale jinak to moc fešnej kus není, jako ten tvůj. Tvar je klíče je ovšem shodný, a taky tam mám "vodicí" tyčku, takže klíč bude na konci "dutý".
Jak mám pořešit očistu??? Hodit do nafty nebo oleje???

;-)jen kartáče na vrtačce.A pak konzervace diava z fermeží a vytřít.Ten můj je ze vstupu do hradu,jen sem ho opravoval. ;-)

Ok, tak já to takhle zkusím ;-)

Kvasaček , to myslel době, ono to může být, takzvané selské baroko 👍😉👍

Jasně, Cémo, tušil jsem, že ten zámek na žádných zámeckých dveřích asi nebyl... :-D

;-)Je pěkně rytej a kdyby se nechal pocínovat,tak je až luxusní.Rukama mi prošly skoro všechny zámky z Bouzova a některý byly ještě obyčejnější :-)

Budu rád, když ho rozchodím a dokážu vyrobit klíč. Na cínování se už necítím :-D :-D :-D

super.................. ;-)..................to dáš ..........

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top