Vysněné políčko, moje začátky..

aneb hledačovo štěstí v neštěstí...

Rád bych se se všemi podělil o svém posledním měsíci hledání, karmě a o nových poznatcích. Snad Vás čtení nebude nudit… přece jenom je to moje prvotina.

Upozornění: Prvních 5 odstavců je čistě můj pohled na hledání a začátky. 

Stále se ztotožňuju jakožto nováček v hledání a historii. Přece jenom hledám teprve 2 roky a ještě toho nemám v tomhle ohledu tolik „odkopáno“ jako většina tady na LP. Do klubu jsem zatím nic nepřidával, vyčkával jsem, až přijde ta správná chvíle, a ta právě nastala, aspoň z mého pohledu. Budu moc rád za jakékoli připomínky k tomuhle příspěvku, nebo třeba rady, snažím se dát si to nějak dohromady. 

U nás na Moravě toho většinou moc nenacházím, i když se snažím chodit minimálně 2x do týdne, když to čas dovolí. Často jsem jezdíval i 100 km daleko v naději, že něco padne a většinou marně. (občas se zadařilo, to ano, ale ne vždy, a asi to každý zná, když se vydá daleko s vidinou krásných nálezů, a pak se vrací po celém dni domů unavený, kdy mu v kapse dělá radost aspoň ten jeden pěkný arsenbronzáček)

Když potom po dvou letech hledání si udělá člověk souhrn, a zjistí, že za tu dobu má do kopy 9 AGček (což rozhodně není špatné), ale vidí, jak někteří z jiných krajů mají za rok třeba 30, trošku to zamrzí a přemýšlí, kde asi dělá chybu.

Jakožto správný hledač se od začátku své „hledačské kariéry“ snažím o nálezech zjišťovat informace, předávám nálezy do muzea, sbírám poctivě všechen odpad, který se mi vleze do batohu, či odhazováku, o tom to správné hledání přece je. Užívám si každého místa, které navštívím, občas se dostanu na místa, které bych nikdy neviděl, užívám si přírody, jak nikdy v životě předtím. Prostě to miluju, k tomu není co dodat, doufám, že to tak ostatní cítí taky!

Ze začátku mi dělalo radost každé kolečko, které na mě vykouklo z hlíny, což přetrvává dodnes, moje první starší kolečko byla 5/10 1858.. to byl pocit, něco úžasného, co jsem si ani nedokázal představit. Jenže člověk má čím dál vyšší nároky a pokukuje po ostatních tady, co našli a sní. Když jsem v lese našel svoje první stříbro (asi po půl roce hledání), tříkrejcar Leopolda I., bylo to pro mě naprosto neuvěřitelné.. a každý den jsem se na něj díval, dokonce se mi o tom snilo, to jsou ty začátky, aspoň já jsem to takhle dramaticky prožíval, to byl ten zlom, kdy jsem se do hledání zamiloval. Pak přišlo moje první archeo, středověký prsten. V tu chvíli jsem už díky LP věděl, co mám dělat a kontaktoval jsem našeho místního archeologa, kde se začala moje další éra hledání, a já věděl, že to je to správné, že je to ono, v čem chci pokračovat dál.

 

Teď už k věci.

Vždycky jsem si říkal, že jednou najdu to pole, jak někteří říkají, že dává pořád, a vracejí se tam každý rok a stále nachází. Než jsem přišel sem, na žádné lokalitě jsem nebyl více jak 3x, prostě proto, že tam nic moc nebylo.

Většinou chodím hledat podle map, hledám staré cesty atd.. klasika. Bohužel vždycky narazím, u nás je hledačů spousty a tyhle cesty vyčtené z map jsou často hodně prochozené, takže je člověk rád za pár měďáků. A tak to začalo, už jsem měl toho dost a jednoho dne jsem vyrazil jen tak na blind, na první políčko, které bylo z cesty vidět, že je již pooráno a dalo by se zkusit. Na mapu jsem se ani nedíval a zkusil to. Abych nezapomněl na tu karmu.. den předtím jsem při rybaření utopil měsíc nový mobil, a protože jsem byl zvyklý své lepší nálezy zapisovat do GPS, moc se mi nechtělo, i tak jsem si říkal, že stejně nic nenajdu. Jenže hledání je to, kde nacházím klid v duši a šel jsem svoje nařčení a smutek tímto způsobem zažehnat. Pole nebylo ani u cesty, bylo to uprostřed ničeho, jen jedna malá stezka vedla skrz několika políčky, kama jezdí vinaři a zemědělci pracovat, jinak se snad cesta ani nevyužívá.

Sotva jsem vylezl z auta a naladil detík, parádní signál a hned něco, co jsem nikdy předtím neviděl. Falzum 3 krejcaru Ferdinanda II., to bylo něco. (Bude odevzdán do muzea, díky p. K. Smíškovi jsem se o minci dozvěděl víc, tímto mu děkuji) Chvíli po té moje první grešle Leopoldova, během chvíle jsem měl něco, co jsem předtím nikdy nenašel a nevěřil jsem tomu. A takhle to vlastně celé začalo, našel jsem své vysněné políčko, na které se dodnes vracím už asi měsíc a nemusím jezdit dál, než 5 km od domova….

Padlo tam hned několik mých prvenství, v které jsem vždy doufal, že najdu a snad toho bude ještě víc!  Např. nejvíc mě snad potěšila čepelka z doby kamenné, to je to poslední, co bych na takové lokalitě vůbec čekal, pro mě nejhezčí nález!

Soupis lepších mincí:

František Josef I.              - 20 Filler, (R.N.; 1848 - 1916), 20 Kreuzer (1869)

František II. Rakouský      - 1 Kreuzer (1800), 3 Kreuzer (1800), 3 Kreuzer (1812)

Marie Terezie                    - Ein Greschl (R.N.; 1740 - 1780)

Karel VI.                            - 1 Kreuzer (R.N.; 1711 - 1740)

Josef I.                              - 3 Kreuzer (1705)

Christian Ulrich I.              - 1 Grešle (1699)

Leopold I.                         - 3 Kreuzer (1696), 1 Grešle (1671), 1 Grešle (1697)

Ferdinand II.                     - 1 Kreuzer (1626), 3 Kreuzer (Falzum)

Rudolf II. Habsburský       - 1 Denár (R.N.; 1572 - 1611)

Ferdinand Tyrolský           - 1 Kreuzer (R.N.; 1564 - 1595)

 

Jak můžete vidět, období, ve kterém byly mince raženy, sahá až do druhé poloviny 16. Století. Co se týče novodobějších nálezů, těch bylo minimum, mincí z R-U jsem našel dokopy asi 5. Což mě vede k názoru, že cesta, která tudy vedla, musela být již někdy začátkem 19. Století srovnána ze zemí. Později jsem v mapách cestu dohledal, jenže vůbec nekoresponduje s nálezy. Podle starších map to byla jen taková malá cestička, která spojovala dvě nevýznamné vesničky. Kdoví, jak to bylo dříve, starší mapu jsem nedohledal. Ve druhém vojenském mapování již je cesta jenom takový malý náznak (čárkovaná).

Přezky a AB, které jsem zde našel, se jasně spojují s obdobím 17. – 18. Století, ve kterém byla většina mincí na lokalitě ražena.

A to je tak vše, už si stačí jen prohlédnout fotky nálezů. Pro někoho to můžou být mince všední a obyčejné, pro mě je to sen. Přeji pěknou podívanou. :-)

PS: Omlouvám se za zdlouhavý popis.... 

P.PS: Chtěl jsem ještě přidat fotky samotné lokality, žel už víc fotek přidat nejde. 

 

Vše lepší pohromadě.
Vše lepší pohromadě.
Josef I., Ferdinand II.
Josef I., Ferdinand II.
Ferd. Tyrolský, Ch. Ulrich I., Karel VI.
Ferd. Tyrolský, Ch. Ulrich I., Karel VI.
Leopold I., R. II. Habsburský
Leopold I., R. II. Habsburský
Maruška a František Josef I.
Maruška a František Josef I.
František II. Rakouský
František II. Rakouský
Přezky a jejích části..
Přezky a jejích části..
Další pěkné věci..
Další pěkné věci..
18 votes
18 votes

Post

Pěkný příspěvek, vyčerpávající popis i čtení :-) nálezy super. Po pár letech jsem přišel na to, že nejlepší je asi hledat tam, kde si myslím, že nic než bordel nebude. Tam mi toho padá většinou nejvíc. Nebo roští, se spoustou šlahounů ostružin, kamenů, kopřiv, větví, kde je to tak na přeražení, prostě tam, kam se nikomu moc nechce. Z takových míst mám taky pěkný nálezy.
Tak ať se ti daří i dál :-)

Paráda! Jen tak dál! ;-)

Pěkně jsi to napsal. Ať se ti dál daří!

Dobrá klubovka, pane :-) Počtení super, gramatika gut :-D Je moc fajn, že to máš "hozené" správně, tedy archeo věci do muzea. A hlavně - všechno parádní nálezy :-O :-O
Máš krásné políčko, takže jak pravil sv. Mrcas - luxovat, luxovat a ....luxovat ;-)

Pěkný, ještě tam budou pěkný nálezy, uvidíš 😉 ať se daří 👍

Ogroff, asi to tak už bude. Když se člověk zpětně zamyslí, často jsou právě ty hezčí nálezy z hůře přístupných míst.. :-)
A všem ostatním děkuji za přečtení a komenty, vážím si toho. ;-)
A ještě.. Prospektore.. určitě je nás takových více, jenže potkávám u nás hledače, kteří se mi na první dobrou pochlubí tím, že mají doma oboly a římské mince. A když vidím jejich styl hledání, kdy kopou jenom ty nejhezčí signály a bordel ani vesměs neberou.. ono je to jedno, jejich věc, jen mě to utvrzuje v tom, že budu vždycky hledat sám, protože u nás snad ani ti správní nejsou, vím jen o jednom tady z LP, co bydlí kousek, ale jinak? Vůbec, v muzeu mi říkal archáč, že téměř nikdo odevzdávat nechodí..
Ještě jednou všem díky! o:-)

Pěkný článek, krasny nálezy 👍😃 jen tak dál 👍😊

Díky ti. :-D ;-)

Super. ;-)
Ať se ti daří.

Pěkný kousky, gratulace , a palec. :-) :-) :-)

Pěkné místečko jsi si našel, to ještě něco pěkného dá...
Taky hledám radši blízko kde to znám a nejezdím na blind do neznáma...
Ať se ti daří na tvém plácku i dál ;-)

Ještě jednou díky všem. o:-) :-)

Rozhodně Sire, já už na to zbytečné zajíždění kašlu, aspoň si člověk projde pořádně okolí, kolikrát hledím, jaké místa tady máme, o kterých jsem ani nevěděl.. ;-)

Já mám zase rád místopisné nálezy, plakety, odznaky, plomby se jmény okolních vesnic a měst... :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top