čištění hellerů a fillerů

docela by mě zajímalo jak čistíte hellery a fillery Františka Josefa I. ;-)

in category Cleaning and photography, created by ben06 6.11.2012 19:53

O čištění mincí je tady napsáno hodně, ale nikde jsem nenašel jak čistit hellery a fillery Fr.J.I.
Poradí někdo? ;-)

někdo mi radil vyvařit to s jedlou sodou. Nebo vložit do octu. Ale zkoušel bych to asi nejdřív na nějakých šrotech. Pak jsem četl rozsáhlý článek o čištění špenátem.

ocet jsem zkoušel, ale kolečka to zničilo :-/.Možná ten špenát něco jsem zkoušel,ale skoro žádné zlepšení jsem tam neviděl :-(.ještě jsem zkoušel smažit je na pánvičce s olivovým olejem a taky nic moc.

ten ocet je dobrej třeba na smaltovaný odznáčky. Mě ocet zničil plechový odznak. Je to o zkoušení. Ale zkus tu sodu. Nebo hodně lidí používá různé pasty na ruce, solviny atd.

no a ještě jsi si k tomu mohl dát rajče 8-),tady někdo koukal na babicu. do olivového oleje se to dává na několik dnů,někdy na několik týdnů,sleze z toho špína a zustane krásná patina. ocet a citronka jsou moc agresivní,špenát má jemnou kyselinu listovou,ale vaření,následné kvašení není jen tak pro někoho 8-),na takovéto mince jako jsou fillery a hellery je asi nejlepší ten olej.

no někdy to prostě nejde,se nedá nic dělat. z mrtvolky krasavce neuděláš. ale tzen olej je vyzkoušený a osvědčený. o:-)

ale ty kolečka mrtvé nejsou!Prostě mají jen krustu a tu chci dostat dole!

tak ten olej a trpělivost,asi nic jiného,než to zničit :-/

já jich klidně klidně pár zničím.Za tento rok jich mám něco přes sto.No asi zkusím ještě to smažení na pánvičce to bylo nejlepší :-D.

a vejce k tomu budou nej 8-) a cibulka na jemno 8-) 8-),jinak držím palec

nj kolega amatér! :-Djen se směj, ale tato metoda je dost dobrá! Myslím, že s ní přišel asi Rellik?asi jo našel jsem to na jeho stránkách :-D

já si tam dám radši řízek to bude mnohem lepší a asi to každý nemá! :-D

myslím že amatér nejsem,ale ani profík a o smažení mincí jsem ještě neslyšel. asi proto že jsem to ještě nepotřebovl,olej mě ještě nesklamal 8-),a řízek je ok :-P

Já taky amatér nejsem a už vůbec nejsem profík :-D.No smažení je celkem dobré (hlavně řízků), ale musíš uznat, že díky hledání se toho člověk hodně naučí. :-D.

no to jo,to bezesporu,ale že se tu dostanu k řízkům mě ani ve snu nenapadlo 8-)

:-D

ted nevím jestli jsem na správných stránkách - asi budu chodit na pole pro brambory

Taky by byl dobrej zdravotnickej kurz, viz čištění pomocí HP. Možností je spousta, jsou v archivu třeba. Archiv je tady, nahoře, záložka. P.S. Bramborama to de taky, rozkrojíš brambor, dáš minci dovnitř, a čekáš. Neotvírat dokud to neni :-O V poho, ať se daří.

K tomu smažení,nebylo by to lepší hodit do friťáku? :-D

někdy až jich budu mít pár kilo tak to vyzkouším :-D

Mě by asi moje zabila,nachytat mě při tom. :-D

Pokud má mince krustu, tak teplá voda a bambusové párátko, krusta se krásně odloupe, včera jsem poodlupoval řadu mincí a bez problému.
Mám dotaz:

Nestalo se vám někdy, že po naložení do rostlinného oleje (třeba na jeden den) ražba jakoby "setře"? Nemá ten olej nějaký vliv na tu plasticitu? Měl jsem pocit,ž se mi to už stalo, se krejcarem na beton, potom filler a nakonec / krejcar Fr. Lotrinský.... Zajímal by mě názor

JA osobne bych tyto mince necistil z mnoha duvodu,ale ten hlavni je ze vypadaji dobre jak jsou
vsichni co zacinaji chteji aby se mince leskla,taky jsem to tak chtel kdyz jsem zacinal,ale u medenych a bronz.minci je cena uslechtila patina
nemuzes srovnavat suplikovou minci s kopanou,ta kopana uz nikdy nebude jak ta suplikova

hellery, fillery a vetsinu dalsich medenych nalezu cistim timto: http://www.lidl.de/de/parkside-akku-feinbohrschleifer-pfbs-10-8-a1/p191019 nasazeny mam jemny mosazny kartacek a vse co tam nechci jde dolu. ze zacatku jsem sice par kousku zlikvidoval, ale kdyz to clovek dostane do ruky, tak i ta patina tam zustane. :-)

Ahoj, když se tady píše o těch Helelrech a Fillerech jak z ních dostáváte hlínu? já to drhnu jen obyč. kartáčkem a nic to nedělá, na tyhle bylbý mince se ta hlína lepí jak sviňa :-/

Hoj. Prvne omyju teplou vodou nebo necham v umyvadle odmocit na cca pul hodky. Promnu v prstech a zbavim minci bahna. Kdyz zustane krusta, a mince fakt vypada ze by mohla byt pekna, vkladam do destilky a nechavam louhovat. I nekolik tydnu. Destilku menim prubezne a prubezne odlupuji krustu spicatym paratkem, pripadne pevnejsim predmetem. Na minci zustane patina krom mist pod krustou, tam se muze ztratit. Chce to trpelivost no. Ocet ne, citronku ne. Nejak mi nesel i ten spenat. Nebo spis mince uz byla tak napadena, ze tam zustaly doliky, pripadne se relief temer ztratil...

Najdu heller, který má na sobě zelenou patinu. Chci ji ponechat, a proto volím tuto metodu čištění: minci olachnu vodou, nic nekartáčuju! Potě dám minci na 24 hodin do destilky, než ji vyndám z destilky, tak ji očistím uchošťourem(točivý pohyb). Minci otře, opláchnu a vložím ji do olivolého oleje, kde ji buď nechám louhovat třeba 2 týdny(za občasného očištění uchošťourem), a nebo když se mi mince líbí jen minutu co je v oleji, tak ji vyndám, očistím popírovým kapesníkem a zakonzervuji. Konzervace probíhá, že na minci nanesu vrstvu vosku, a opatrně nahřeju fénem. Zbytek rozteklèho vosku utřu bavlnou.

Ahoj pozor aby ta zelená patina nebyl zelený mor..něco k čištění:

http://www.sberatel.com/mince/cisteni

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top