Čistit úplně nebo částečně?

Zdravím,
poslední dobou se potýkám s otázkou, jestli staré měděné mince s již větší vrstvou měděnky čistit až do okamžiku kompletního zmizení měděnky.

Často mám minci po neinvazivním čištění vodou, rukou, solvinou, kartáčkem v pěkném stavu. Ale poté, co dočišťuji poslední kousíčky opravdu tvrdé vrstvy měděnky invazivnějšími metodami, tak se celkový stav zhorší.

Zase se ale bojím, že když na minci nějakou tu měděnku nechám, časem dojde k jejímu rozšíření i přes pečlivé zakonzervování v silikonovém oleji.

Budu rád za vaše zkušenosti a rady :-)

in category Cleaning and photography, created by Medicus 30.12.2015 21:59

Není to zázračná mince, ale rozumím tomu si první nález ponechat na památku a patřičně vyčistit (měl jsem to podobně, dokonce stejná mince :-) ). Každopádně nespěchej. Nech ji třeba naloženou (destilka, olej etc) a neukvap se. Vyčistit minci můžeš klidně třeba až za 1/2 roku, ale když to zkazíš, nevrátíš to. Doporučuji si počkat na další podobnou minci (materiál, stav) a dělat si na ní pokusy. Osobně mi na tuhle konkrétní minci minci pomohla houbička na nádobí s mýdlem (hrubá strana) a jemný mosazný kartáček, ale (!) trpělivě, něžňounce, nespěchat ;-) A držím palce při dalším hledání ...


Back to chat

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top