Detektor kovů Minelab CTX 3030

Vlákno pro všechny uživatele detektoru kovů Minelab CTX 3030.

Návod pro detektor kovů Minelab CTX 3030: Návod CTX 3030

Testy detektoru kovů CTX 3030: Testy CTX 3030

in category Metal detectors, created by Elmara 24.10.2012 15:59

Zdravím hledače a majitele tohoto nového detektoru, podělte se o první zkušenosti.... rád si o tom pohovořím.. ;-)

Taky zdravím, když to po cca 30-ti nachozených hodinách shrnu, tak diskriminace CTXa je tak úžasná, že většinou odhadnu co mám pod cívkou a neztácím čas kopáním zátek od piva, Al a rezavého železa. Přešel jsem z analogu a vůbec se to nedá srovnat. Dříve jsem víc kopal, než hledal. o:-)
Těch výhod je samozřejmě mnohem víc. Co konkrétně Tě zajímá?

Ahojda kolego!! Zajímá mě asi úplně všechno :-P
Taky jsem přešel z analogu a taky bomba co se týká rušivých vlivů z okolí, odhadu , co mě čeká pod cívkou 8-) Jaký máš třeba nastavení tonů, mě se zatím nejlépe poslouchá 4FE a klasická odezva Normal. Citlivost chodím manuál, max 4+ nad doporučenou hodnotu, abych se vyhnul prozvukům. No a ten zbytek podle zabordelené lokality. Co váha? Všichni se rejpalové se z toho můžou posrat, nevim jak Ty,ale já jsem úplně v pohodě i po 6h hledání ;-) Pravda k GPS a záznamům nálezů jsem se ještě nedostal :-D . Co ta 17" palcová cívka, neláká Tě? Jsem zvědav jak si povede na sobotním hledání toho srazu, z kterého by měla být 3 část o CTXku. Jinak láska na první pohled, co Ti budu povídat, ostatní dva detektory tiše čekají v koutě... 8-)

Co se týká hmotnosti, nemám s tím vůbec žádný problém.
Chodím většinou v multitonu a s ostatním různě experimentuju podle lokality.
Doporučuju ti uložit si při hledání pár nálezů, zajímavých míst a i trasu hledání a potom detík připojit ke compu. Posune to hledání do jiného levelu.
Motám se většinou po lese a větší cívka mne ještě ani nenapadla.
Láska na první pohled - to fakt sedí. :-)
Co tvoje nálezy ve srovnání s analogem?

Tiše Vám hoši závidím, fbs je fbs. Já mám starý fbs, a rozdíl proti jednofrekfenčákům (si můžou na displeji malovat železo jak chtěj, je to vyvozený) jakkoliv přepínanej fe furt bavící, mě, Fe audio ...ale když tůdydůdy něco označí, nastupuje Tejon, se vší úctou. Ale je to tim že tohle, co máte, nemám. Jinak sem chodil analogy, ale fbs mě v chápání cíle posunulo. Chápu, že někoho nepusune ani ...ani.,

Váha CTX je myslím v pohodě. Detektor je vyvážený tak, že mi je to jedno a drží se mi lépe než E-Trac. Co se týče vyhodnocení, s klidem mohu napsat že nic tomu podobného tady ještě nebylo. Pokud ale chceš vykopat každou barvu je to vlastně jedno. Používám ale jak digitály tak analogy. Je řada hodně dobrých přístrojů. Jde vždy jenom o to kolik dá práce to s detektoru vytáhnout a zda to vůbec ten hledač dá. :-D

Zda to vůbec hledač dá je přesně, jinak ten kousek 3030 na mě nechal dojem, na bramborách...

To Elmara to barva: Když nechceš přecházet, musíš kopat většinu barev, ale CTXo umí proplouvat barevným bordelem a vyzobávat jen to zajímavý na místech, kde se ostatní ukopou k smrti. :-)

Ten detík je ultra univerzální - buď zapneš a jdeš a nebo když máš náladu a čas, tak laboruješ. ;-)
A po laborování se rád vracím do původního nastavení. :-)
Jinej digitál jsem nechodil, takže subjektivní názory. 8-)

Nemáte někdo zkušenost, jak se detík chová s tou 17" palcovou cívkou? Kam se posune dosah a co to udělá s vyhodnecením cíle?

Ahoj Bedlos! Tak zatím jen pár poznatků, co se týká vyhodnocení cíle jsem neschledal rozdíl oproti 11" cívce, ba naopak jsem byl překvapen, že dokáže ikdyž je to takový koláč i tak v zemi zaznamenat čtvrtinku ze stříbrnáčku,myslel jsem,že ten posun natane až od předmětů soc.kaček a větší!! Jinak na dlouhý chození to bohužel není, dva dny po sobě, po třech hodkách ručka prostě bolí, je to mega koláč a ta vyváženost se strácí :,-( Na dohledávání to nemá chybu.... Hloubové dosahy až se dostanu na náš poligon... Kdyby tě ještě něco zajímalo, jsem jedno velké ucho! Tak zdar a ať to s těma našema krasavcema pípá.. o:-) 8-)

Tak už mám ten volant taky doma. Chodil jsem s ním 3 dny po sobě hodinu a půl a musím s tebou souhlasit, že to vyvážení detíku je prostě pryč. Mě jako praváka z toho bolí pravá půlka zad. Další nevýhodou je ne tak přesné dohledání cíle v bezpohybovém režimu.
Jinak hloubkový dosah jsem testoval na soc kačce a je hodně podobný jako má 11" cívka. Na větších věcech je ten dosah podstatně lepší a ta luxovaná plocha je fakt velká. Vyhodnocení cíle je srovnatelné a droboť bere bez problému.
Chozeno v režimu MINCE a diskriminační vzor jsem upravil tak, aby nebyl tak přísnej.
Jaký nastavení používáš ty?

Ahoj, tak gratuluju! Chodím docela čistý lesy, takže trochu upravenej relic, skoro bez diskriminace. Na podzim zabordelený pole chodim s vlastním nastavením, samozřejmě s diskriminací.Kolik nastavuješ gain? a kolikátkou si nacháš hrát trežolt do sluchátek? ;-)

Nazdárek pánové jen co sleze sníh tak jdu taky testovat a luxovat.Není to moje první FBS takže nastavení celkem chápu.Nevíte přibližně kolik vydrží baterka při bezdrátech či zapnuté GPS? o:-)

Někde jsem četl :při zapnutém podsvícení,GPS.........13hodin.

Ano po 13h.není tento detík ani u půlky.Dotaz :-/

Dva dny hledání se zapnutým podsvícením a detektor je stále ještě na půlce nabití ;-) a bezdrátový modul stále běží..

Zdravím,chci si pořídit CTX,ale nikde jsem se nedočetl hloubkový dosah...díky za info

To rupol: hloubkové dosahy jsou jedinečné. Test chystám s Oldou, který dělal články o CTX 3030 v moři. Počítej se skvělou citlivostí na drobná AG cca 25 cm na drobný čtyřrázek, dosah na 1 kčs je 35 cm v půdě atd. Chceme toho udělat více, plus testy na větší cíle. :-) O dosah se tady bát nemusíš :)

Dík za informaci už si na tu drahou srandu dělám místo.Nebyl jsem si jistý.

Já musím jenom potvrdit, že ctx 3030 a E-trac, jsou vyjímečné stroje. Kdo si může dovolit ten komfort(otázka financí), ktrerý tyto stroje nabízejí, tak jejich nákupem určitě neudělá chybu. Nejde jen o hloubkový dosah, tj. jen jedna z veličin, ale diskriminace, separace, vyhodnecení cílů(audio, LCD) a obrovské možnosti nastavení detektoru pro konkrétní podmínky, v sobě skrývají obrovský potenciál a tyto zmíněné borce řadí na špici.

Tak sem zvědav na víkend sníh už celkem slezl pofrčím do terénu testnout CTX. :-D

První poznatky po víc jak dvou měsíční zimní pauze cca.5hod.hledačka ruka uplně v pohodě.Detík je skvěle vyvážen.S nastavením sem různě laboroval citlivost manuálně 28-30 takřka bez diskriminace ostatní sem po různu měnil.Čas ukáže ideální nastavení pro různý terény.S bezdrátem mě to zežralo přibližně 1/4baterky.

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat. V technické specifikaci je uvedeno, že zásuvka na 1/4" headphones není vodotěsná. To znamená, že pokud používám wireless modul na sluchátko a nechám tu zásuvku nezapojenou, tak ten detektor už není vodotěsný? V případě padu do moře, může být elektronika detektoru zničena vodou?

Ano přesně tak musíš odšroubovat ten vrchní zadní díl kam se dávají běžná sluchátka.Pak použít vodotěsná sluchátka nebo záslepku tu máš v tom krytu.

Je to přesně tak :-)

Čekám na podvodní kopátko tak až bude hotové tak du aspoň brodit.Jestli je tady někdo z JM tak se rád přidám? :-D

Trošku mě rozhodilo, když jsem si ho přepnul do němčiny, ale už je zase jak byl. No eště že sem se nezajímal jak se řekne trešhold třeba v arabštině. To bych byl asi trošku před jinou výzvou :-).

Tak to né ten rosfoukanej čaj ani náhodou.Kdo se zamouce huž se nevymouce s té arabštiny.Tak jako pomsta snad kdysi sem takto kamošovi přenastavil mobil až třetí den po nalezení manuálu mohl psat sms. ;-)

Oldův návod na programování vlastního komplecního nastavení je moc pěknej. Vypíchnu ten článek tady, ať to nezapadne.
www.lovecpokladu.cz/home/pro-uzivatele-detektoru-ctx-3030-prace-s-programem-minelab-exchange-2-5970
No, pro doplnění toho návodu, poňuchal a sesumíroval jsem speciál stránku, kde jsem dal ty nejlepší instruktážní videjka, jak na to CTX 3030, od nastavení přes ty úpravy nastavení software, to je vlastně ten Exchange2, až po ladění souřadnic nálezů pro dokumentace...
http://www.detektory-vychodni-cechy.com/fbs/
Na to ale tady nekliknete, ale to už si poradíte, pochopitelně, jako dycky. :-) Je to velkej fešák, ten detektor, velkej...

Jde ten ctx hloub než e-trac s ultimate ?

Jde ten ctx hloub než e-trac s ultimate ?

Jako uživatel co chodí CTX 3030 od začátku co byl uvedený na trh myslím už detektor mohu porovnat a zhodnotit.

Tudíž: porovnání CTX 3030 a E-Trac s Ultimate. Na polygonu se oba detektory berou cíle takřka shodně. Na nejdrobnější věci e CTX jistější, ale v podstatě stejný výsledek. Větší rozdíl je ale v terénu, CTX 3030 se nechá chodit v podstatně větším nastavení citlivosti. Naprosto všude ho nastavuji mezi 25 a 30. Přičemž na těch 30 se dá opravdu chodit ledaskde. To pak v praxi přináší samozřejmě hloubkový bonus přesně tam kde potřebujete, to znamená na lokalitě.

Odpověď CTX 3030 je jistější než u E-Tracu. To je dané jak menším počtem prozvuků tak novu technologií FBS 2. Díky tomu v hodně případech prstě víte pro co si jdete a to je hodně mimořádný pocit. Navíc hodně návykový. Což jsme poznál sám na sobě. Když jsme dokončil testy CTX 3030 chtěl jsme se vrátit ke svému E-Tracu, měl jsem u něho nakoupeno hodně doplňkových sond a tak mi bylo líto je nechat ladem. CTXko jsme pustil kamarádovi a hurá zpět k E-Tracu. Vydržel jsme to ale jenom dva týdny, v podstatě tři hledání. Už to prostě nešlo, jakmile si člověk zvykne na lepší, je těžké se vracet. Nakonec jsme E-Traca pustil a vrátil se ani ne po měsíci zase k CTX 3030.

Detektor má dokonale udělané audio, dá se přispůsobit způsobem který je zcela mimo všechno co se zatím na trhu obejevilo. To se týká ale veškerého nastavení, vše je navíc udělané tak aby ovládání bylo co nejednoduší. Výrobce k detektoru navíc pověsil několik hodně líbivých cinkrlátek v podobě bezdrátů, kterí chodí skvěle. GPS modulu u kterého jsem ze začátku prohlašoval že je mi to úplně k ničemu a dnes ho vesele používám jelikož je to nejsnadnější možnost jak si nálezy zaměřovat, to samé platí o možnosti detektor ponořit 3 metry do vody atd. atd.

Celkově se shoduji s mnoha zkušenými hledači, kteří CTX 3030 dnes chodí. Tento detektor je to nejlepší co se zatím v oboru objevilo a to po všech stránkách! ;-)

No s těma sondama na E-Trac a zvykem na něj jsem na tom podobně... Trošku se bojím vzít CTX do ruky víc než na testy na polygonu, aby se mi tam nepřilepil definitivně, je na to chytlavej, to se musí uznat, a nejdřív jsem si myslel, že trakař nepřejede, ale musím uznat, že je stabilnější. Tím ovšem nechci říct v žádným případě že je trakař nestabilní, jenom že to CTX jde víc otevřít, a to kdekoliv. I v rušení, což testuju taky, jak se klacky chovaj v interferencích. Asi to tak časem dopadne, že moje slavná "hudba z marsu" bude nahrazena novou "ještě větší hudbou z marsu."

To pedro2: tak to nevím, ale zeptám se ;-)

Uplne presne jsi to prirovnal k te odstrelovačce. Lip bych to nenapsal. Ahoj :-)

Dobrý den kolegové, chtěl bych slyšet vaše postřehy na 17-ti palcovou cívku k ctx. Já jsem z ní tak trochu rozpačitý. Jen co jsem ji nasadil a zapnul detik, tak se ozvaly hluboké rušivé tóny, no vůbec se s tím nedalo hledat. Vyzkoušel jsem GB i Noise Cancel, nic nepomohlo. Ještě vyzkouším změnit lokalitu, pak uvidím. Jinak standard cívka bez problémů. Díky.

tak ještě pokračování k té 17" cívce: včera jsem s tím ještě trochu laboroval, bez úspěchu. Změnil jsem lokalitu (kde se standardní 11" chodím v nastavení citlivosti na 26-28) bez úspěchu. Podle Target Trace jsem vysledoval, že se kurzor pohybuje zcela vlevo. Ani automatické sledování citlivosti nepomůže. Prostě mi to připadá, jako kdyby detektor byl něčím rušen. Fakt už nevím. Ahoj. :-(

Zajímavé, to jsem ještě neslyšel. Napíšeme do Minelabu co by to mohlo způsobit. Obecně má sonda velký nárůst zisku a tak v porovnání se základn,í která je naprosto klidná může být hlučnější. Já jsem ji ale chodil pouze na jedné lokalitě a i když jsem musel citlivost dát místo 28 na 24 bylo to ok.

Tak rychlá odpověď ze servisu Minelabu:

Zatím nemají žádný problém se sondou 17" pro CTX. Pokud by problém přetrvával máš nám sondu poslat, otestujeme na našich detektorech. Pokud by byl problém, můžeme ti rovnou dát sondu novou. Pokud nebude bude to chtít otestovat nastavení.

Idealní by tak bylo kdyby jsi se zastavil. Pokud to máš daleko, můžeš to poslat poštou a ějak to vykomunikujeme po emailech a telefonech ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top