Detektor kovů Minelab Manticore

Vlákno, pro všechny majitele detektoru kovů Minelab Manticore

in category Metal detectors, created by Elmara 29.12.2022 10:04

Tak prvních 10 ks je na cestě a zítra by mělo dorazit ;-) Detektory budeme rozesílat v pořadí jak přišli objednávky. Další detektory začnou chodit v průběhu ledna v týdenních odstupech.

Zdravím, mám dotaz. Je možné propojit dohledávačku se sluchátky? A je možné hledat ve vyšší trávě bez omezení ( prozvuků) , kde u Noxe je s tímto problém. Děkuji za odpověď a přeji všem krásný Nový rok a radost z hledání :-)

Panbred: Dohledávačka ne, tráva, doubky zcela bez problému. Je to v pohodně i s Noxem, jenom tam nesmíš nacpat citlivost 22 a vyšší :)

https://youtu.be/CYrVL1q4Muw
co říkáte na tohle video? Mluví se tam o nepříjemném problému, kterým jsou falešné signály od železa, které jdou do barvy. Podle všeho Minelab už pracuje na update. Takže mě zajímá, jak se Manticore chová v našich půdních podmínkách?

Viděl jsem dobře, že borec má nastavení GB na 0? V čase 6:46. Tohle si měl rozhodně ošefovat líp. Manticoru chodím cca měsíc a rozhodně nemám problém se železem.

GM4PRO: no jo, má tam nulu, to jsem si nevšiml. :-o Takže nemáš problémy, že by se cíl hlásil zvukově jako barva včetně grafu a po vykopání to bylo železo? Co celková stabilita a odolnost proti rušení ve srovnání s Nox800? Dík za postřehy.

Takovej signál jsem ještě neměl, aby se hlásil jako barva a bylo to železo. Pokud jde o stabilitu a odolnost proti rušení, nic lepšího jsem zatím v ruce nedržel. Např. mám v mobilu pořád zaplý data a i když mám telefon v kapse, neruší mě to vůbec. Máme tu lokalitu " u vysílače", místní vědí, že tam prostě na určitém místě (poměrně širokém pruhu) na poli nejde s ničím hledat, protože ten vysílač to ruší. Mantu ale ne. Zatím všude, kde jsem byl pod dráty VN, nezaznamenal jsem ani píp rušení. Ohradníky ještě nevím, zatím jsem u žádného zaplého letos nehledal.

Dík za info. S jakou hledáš obvykle sensitivitou? Pole, louka, les? Na kolik to jde vyšťavit, aby byly prozvuky ještě snesitelné?

Zatím (pokud jde o defaultní nastavení) jsem chodil běžně na 24, občas i 25. Od 26 jsem už měl prozvuky. Byl jsem už na všech zmíněných lokalitách, i když málo, každou chvíli zasněžíno. 20-22 jsem používal na extrémně zabordeleném poli, kde na jedno mávnutí bylo mraky signálů.

Zdravím, mám dotaz. Většinu lokalit jsem chodil s NOXem 800 na senzivitu 25. Existuje propočet na Manticore?

Tak jsem pořídil Mantu... Po trakaři a CTX asi další logický krok. Jsem prostě minelabák. Zkušel jsem i jiné značky, včetně deuse, ale nesedly mi.

Manta by měla být následovník CTX. Moc mi to ale nesedí. CTX bylo přeci vybaveno o dost víc. Bezdrátový modul, GPS, externí aplikace pro trasy a nálezy...

S mantou se seznamuji, mám ji pár dnů. Oproti CTX to je pocitově párátko, mám strach, abych ji nezlomil. Ale na druhou stranu už mi rameno a loket neslouží na pravačce tak, jako před deseti lety a po pár hodinách se to CTX už dost proneslo. Takže spokojenost.
Na společnou budoucnost s mantou se těším. Nejdřív jsem se trochu bál, že XX-YY vyhodnocení, conduct tóny a 2D barevné grafy mi budou chybět. Ale 2D manty jsem přišel rychle na chuť, tónově si to taky sedne.

S čím se ale nesmířím, jsou sluchátka. Ty minelabí mušle mě neskutečně vadí. Poslední roky jsem se naučil chodit s bone-conduction sluchátky (Aftershokz, drátové, ne BT) přes CTX bezdrátový modul. Ty mi jsou teď jaksi k ničemu, dokud nekoupím něco jako je Z-Lynk od Garreta, nebo MD Link od Marsu. Řešení Minelabu se už neprodává, co jsem koukal. Tohle si myslím, že se Minelabu moc nepovedlo. Zlaté řešení u CTX.
Používáte někdo k mantě ta bezdrátová řešení? Co Vám funguje / nefunguje, resp. na co si dát pozor?

Byl jsem zvyklý na otíkovky, takže pro mě to takový šok nebyl. Jinak pokud přes to nejede vlak, dá se elektronika ze sluchátek vykuchat, zavřít do krabičky a připojit libovolná sluchátka přes 3,5" jack konektor.

Dřív nebo později mě to čeká taky. U Noxe jsem takový problém neměl, protože sem s nim moc nenachodil, navíc ten krabičku měl, ale u CTXa jsem oddělal sluchátka troje. Ty dostávaly pořádně zabrat, protože sem chodil za každého počasí a tahal je pod kapucí, takže sem celkem uvítal, že se lidi těch UR-30 časem zbavovaly.

Pavle já jsem si k Mantě pořídil MD link. Koupil jsem lehoučká walkmanová sluchadla Koss a vyzkoušel jsem je na EQ800 přes modul a tam fungovala normálně. Na Mantě běží bez prodlevy to ano, ale i když je zvuk u detíku naplno a to samé na MD linku, je poslech poměrně slabý ještě to musím vyšpekulovat jestli je redukce zastrčena dostatečně, nebo zariskovat a starý konektor 3,5 zkusit vyměnit za origo od MD Linku a to mne přivádí k "dodo" MD linku! Musíš koupit dvě redukce 3,5 na 6,2 a druhou obráceně. Tu z 3,5 na 6,2 z detíku jsem musel ubrousit aby se vešla do té zapuštěné zdířky. Origo bezdrátová sluchadla jsou ještě obrovštější než u 8-stovky, v tom se fakt chodit nedá. Také mi vrtá hlavou, proč u EQ 800 byl bezdrátový modul součástí a u Manty není. To je opravdu velká škoda. Vím, že spousta lidí sluchátka nechce vůbec. Pokud má někdo větší kebuli jako já, tak má ušní lalůčky za chvíli otlačené až to bolí. "Krabičkáři" to řeší lehoučkými sluchadly, přes které se také ještě dobře dají vnímat zvuky okolí, ale tam se drátům nevyhneš. Kdo ale sluchátka používá, ví jaký je rozdíl s nimi čí bez nich. Ve sluchadlech prostě slyším i nejjemnější nuance zvuku signálu.

Díky moc za odpověď.

Já ten MD link teď taky koupil. O víkendu to snad stihnu všechno vyzkoušet. Obě redukce jsem doma už měl. Obrousil jsem tu redukci z malého na velký jack, ale moc se mi to nelíbí, trčí to z detektoru ven tak, že si to koleduje o uražení. Tak jsem objednal trochu jinou redukci, která má malý jack propojený s velkým přes krátký kabel, tak doufám, že se nebude muset nic brousit a zároveň to nebude moc čouhat ven. Kabely nějak smotám a svážu, to by mohlo vyjít. Ten vysílač MD linku snad rozumně na záda manty přidělám, přinejhorším nastoupí oboustranná pěnová lepicí páska.

Přijímač ještě vyzkoušený nemám, protože redukci a sluchátka mám na chatě s jiným detektorem, ale tam jde jen o zasunutí velkého jacka do krabičky MD Linku a to mám vyzkoušeno, že to funguje, na krabičce CTX. Sluchátka používám bone conduction od Aftershokz. Mám ještě ta s kabelem a malým jackem, takže nemusím používat BT a nehrozí tak další zpoždění. Já potřebuju mít uši volné a chci slyšet, co se děje kolem. Na ta kostní sluchátka jsem si rychle zvyknul a už bych neměnil…

Pavle díky také. Ta redukce která má malý jack propojený s velkým přes krátký kabel, by to mohla řešit dobře, ten obroušený kolík je fakt naprd a trčí to. Můžeš prosím dát odkaz kde jsi objednal? Moc díky a ať ti to vše fachá jak má.

Hlásím, že kabel dorazil a s MD linkem funguje bez problémů. Do detektoru se dá zasunout bez problému a bez nutnosti jakékoliv úpravy. Zdá se mi, že i doraz je lepší než u té velké redukce.
Můžu poslat fotky, jak to zapojené vypadá.
Jsem sám se sebou spokojen :-D.

Také jsem jej už obdržel, tak jsem zvědav jak bude makat. Fotek s bezva nápady není nikdy dost ;-)

Jacka jsem kupoval tutoho:

https://www.avcenter.cz/redukce-sennheiser-jack-3-5-m-jack-6-3-f

už je na cestě ke mně (už jsem ho měl dostat v pátek, ale trochu mi pomotali objednávku a přišla mi zásilka pro někoho jiného). Tak snad bude zítra. Tak ještě s objednávkou počkej, jakmile mi dorazí, tak ti nafotím, jak to vypadá, jestli si nějak pomůžeme.

O víkendu jsem vyzkoušel, že MD link funguje s detektorem i mými sluchátky (i přes ten hnusný vyčnívající jack), ale byly to pokusy jen doma. No tak se nemůžu dočkat víkendu. Zítra bude jack, hned to vyzkouším a o víkendu půjdu na nějaké to svoje "prohledané" místo. Doufám, že tam ještě něco vyškrábnu :-)

Zdá se, že máme nový SW update na mantu:
https://www.minelab.com/eur/manticore-software-upgrade

Zdá se, že máme nový SW update na mantu:
https://www.minelab.com/eur/manticore-software-upgrade

Ahoj, dokázal by mi někdo srovnat hloubky dosahu na nějaké ty mince ve srovnání s NOX 800 ? Pokud máte nějaké to svoje už mrtvé pole s noxem a zkusili jste to tam s mantou a našlijste dalšíspoustu cílů, tak by mě zajímalo o kolik je lepší manta a nebo hloubkově je to podobné?

Potom tedy o čem je ta mantikora...ale děkuji za odpověď :)

Jako měl jsem safari, pak etrac... jo tam byl posun v hloubce a lehce separace...equinox 800 separace fak jako hustý... to co bylo s etrakem jako barevna smouha v místě o průměru 10 m tak equinox mi to krásně urcil a vyzobal. A těžko říct co je zač ta mařena

Trakař barevné šmouhy nedělal, měl černobílý displej. :-P
Ale pro mě měl nejlepší audiovýstup ze všech. Duťáky mi chybí. S mantou nemám moc nachozeno, tak nemohu oproti ctx srovnávat. Když nic jiného, tak už to aspoň neváží jako tři normální detektory.
U manty mi trochu vadí konstrukce (tenké trubky, aby se neprotáčely, je nutno dost utahovat, snad se to rychle neochodí) a co mi vadí fest, jsou sluchátka, protože jsou pro mě nepoužitelná a musel jsem koupit MD link. Jinak si k mantě hledám cestu, nějak zatím nemám pocit, že bych si přechodem z ctx nějak moc polepšil (až na tu hmotnost). Ale opravdu ji mám chvilku a byl jsem s ní venku jen třikrát… Ale ono se to podá a minimálně separace a rychlost musí být lepší. Jen to tam musím naštelovat :-)

Separace bude tak nastejno. Co získáš je větší dosah a citlivost na drobné Ag mince. Větší i proti noxům. Taky nemám moc nachozeno, ale už na první hledačce sem zobal.
Velká výhoda proti CTXu je váha. Po covidu jsem byl skoro rok v hajzlu a s tím CTXem sem to fakt nedával.

Ahoj, prosím vás. Na mantu som videl patent slúžiaci k sklapaniu displeja, pre lepšie zloženie do batohu. Dáte v blízkej budúcnosti do ponuky niečo obdobne? Ak ste to tu už riešili poprosím odkaz.

To asi ne. Mimochodem jsme něco podobného dělali také. Detektor mám ještě v kanclu (na EQ). Ale ten kloub je a bude vždy problém. Při testech tam vznikal vakl a ten jsem nedával. Nakonec jsme to tak nikdy nepustili ven :)

Dobrý den, ahoj,

chci se dotázat, zda jde na Manticoře nastavit vlastní profil a uložit ho do paměti č.1, další profil (např. pro jinou půdu či jiná ID) do paměti č.2, atd.... Nebo zda se musí pokaždé znovu profil po jakékoliv změně jednoho parametru opět přenastavovat. je můj dotaz formulován srozumitelně ? Honza

Ahoj

Mám dotaz - teď mám minelab Vanquish 540. Chtěl bych se posunout. Přemýšlím jestli noxe 900 nebo se vyplatí cca 20 připlatit a vzít mantu.
Prosím Váš názor - případně pokud jste někdo řešil stejné dilema, tak jak jste se rozhodli a proč.

Předem Děkuji

Ahoj prosím Vás je už někde odkaz na videa s čěštinou? díky moc za info, ;-)

Servuz, zkus zagooglit, mám dojem, že je minimálně 6 dílů Manticora do šroubku a samozřejmě je to v češtině. :-D

Ahoj díky ty už jsemiděl,myslel jsem Mantikoru z češtinou,ale dnes jsem ju zkoušel a ikdyž neumím angliš je docela intuitivní ;-).

Omluva, špatně jsem to pochopil. :-D

Ahoj, koupil jsem před 3 dny Manticoru a šel na čedičový kopec ve Zlatých horách na kousek louky, kde jsem to několikrát projel do mrtva každým mým detektorem tam i zpět, nahoru dolů s různým nastavením ( Safari, Etrac, Equinox 800) . No a tak teda jsem chtěl zkusit jak moc bude Manticore hustý stroj a našel jsem 3 mince. Na tom polu toho bylo strašně moc. Divím se, že jakoby toho našel tak strašně málo. Rychlost obnovy 4, citlivost 26-29, stabilizátor 1. Vrchní a spodní limity jsem si otevřel podle Elmary na začátku okna nahoře i dole a spodní limit jsem stáhl dolů celkem dost, vrchni pravý limit taky nahoru okno. Klasika ruční ladění zeme + automat. Allterain low conduct a zesílení hlubokych signalu na high. Myslel jsem, že teda toho zvládne víc. Půda je tam fakt na hovno. A to jsem chodil pomalu a hezky řádkoval jak když sázíš bramboru :D Zkuste poradit, díky :)

Manticore: Ahoj udělal si spoustu věcí špatně....
Zkusím to nějak shrnout :
1)Udělal jsi stejnou chybu jako 90% lidí co si koupí nový detektor a kor hlavně když je to detektor v nejvyšší třídě co má dost obsáhlé nastavení - A to že máš takto složitý detektor pár dní v ruce a hned to jdeš štavit na hodně problematická místa, popř. dohledávat starší nálezy když má takto sofistikovaný detektor v ruce druhý den. - Za mě je nejlepší alespoň prvních pár vycházek s každým novým detektorem absolvovat v co nejideálnějších podmínkách

2)Režim low conduct (pozn: je tam čestina v nabídce - můžeš detektor přepnout do ČJ - Pak se režim jmenuje nízkovodivostní )je analogií na dvojkové režimy u EQ - takže se absolutně nehodí po špatných půdních podmínek - je to nejcitlivější režim takže rozhodně není do takových půdních podmínek.

3)Štavit detektor v podstatě bez nějaké delší praxe do takových čísel citlivosti (stačí 20)a ještě na takovém místě je absolutně kontraproduktivní, graf je pak zahlcený a špatně se v tom orientuje. Naopak čím jsou podmínky horší, tím se musí jít s citlivostí níž.
V kombinaci s maximálním zesílením audia s tím na takovém místě podle mě nelze normálně chodit.

Ahoj, nemáte někdo tušení co znamená modrá vlnovka pod ID poslední měsíc se to občas objevuje ?

Indikace soli v extrémně slaných podmínkách při použití plážových režimů v all metalu. Manuál Manticore - strana 24.

Díky to jsem nejak přehlédl :-) V manuálu je napsáno že jen v režimu pláž, ten jsem nikdy nepoužil a dnes na suchém poli to párkrát probliklo chodím většinou nízko vodive cíle all metal no asi nám ty pole na Hané řádně prosolili :-)

To je divný. Já na tohle ještě nenarazil. Máš dobře odladěno? Nebrečel jsi náhodou nad cívkou? Slzy jsou slaný :-D :-D :-D :-D

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top