Pomáhám, nebo ne?

Zdravím, trochu jsem si pročetl tuhle stránku: http://www.no-detector.info/

Nevím na kolik procent se jí dá věřit, ale po přečtení mi to v hlavě začalo trochu vřít.

Nechci nic ničit, ani se odpouštět devastace národní historie. Rozhodně nemám v úmyslu prodávat mé nálezy. Jen mě zajímá, zda-li je to správné se hrabat v zemi a vytahovat z ní historické věci. Nejsem žádný archeolog, ale rád bych jim pomáhal. Nechci nějakým nedopatřením nálezy poškodit a rád odevzdám vše důležité muzeu.

Co je tedy lepší a proč?
Hledat sami a také sami vykopávat s rizikem, že můžeme něco poškodit, nebo to nechat na odbornících?

Nechci někoho popudit, nebo naštvat. Jen si dávám dohromady pro a proti.

in category Collaboration with archaeologists, created by Tafi 11.7.2019 15:29

Zajímavé že nikdo na tvou otázku nereaguje ? Asi je zde česká archeologie stále velký bubák, kterého je potřeba vytěsnit :-D.

1. Ze zákona nemůže žádný majitel detektoru samovolně vyhledávat a vykopávat kovové předměty ze země ! Nikdy totiž nemůže zaručit co se právě pod cívkou nachází a v případě neodborného výkopu může zcela zničit cenné historické informace. Hodlá-li to někdo porušovat může očekávat zasloužený kopanec od majitel pozemku nebo v "lepším" případě tučnou pokutu.

2. Jediná ceste je spolupráce s organizací oprovněnou k archeologickému výzkumu. Jednoduše zajít do nejbližšího muzea, případně telefnicky nebo písemně kontaktovat archeologa. Je však potřeba mít chut se učit novým věcem a naslouchat odborníkům. Rozhodně není možné si diktovat kde budu hledat, co budu odevzdávat atd.

3. Problém je ten, že většina hledačů má detektoring spojený s koníčkem plného dobrodružství, relaxace a pěkné procházky v přirodě. Těžko takovým lidem vysvětlovat že svým chováním ničí historii a cenné poznání pro nás pro všechny :-(.

Jaké je vlastně řešení ?

A)
Vykašlat se na historii a brát detektoring jako zábavu. Určitě si užijem spoustu příjemných chvil a adrenalinu, možná i nějaký ten poklad najdem :-), avšak další generace nás budou proklínat a koukat na nás jako na rabovače, kteří nenávratně zničili historii.

B)
Spolupracovat, chodit jen tam kde bude třeba provést záchranný výzkum, vyměnovat si informace s odborníky a především je detailně zaznamenávat. Není nad ten pocit, když vaše snažení odkryje kus historie, píše se o něm v publikacích a dostane se vám uznání.

Nikdo Ti nepíše tak zareaguji.Určitě spolupráce s archeologem se vyplatí dozvíš se hodně poučných a zajímavých informací,i když zajímavým nálezem jim přiděláš práci navíc ,většinou ty nálezy jsou v pátek ochotně a rádi přijedou dokážou se hodiny a hodiny nimrat a vše dokumentovat i v tom parnu jak bylo v sobotu jsou milí a rádi a ochotně vše komentují .Je to z vlastní zkušenosti .Na podiskovaném poli kamarád nalezl keramiku a slitky v pátek odpoledne zavolal archeologa ten byl na dovolené tak poslali jiného , zavolal i mě potřeboval mobil jeho se stal špatně funkčním a také pití . dojel jsem , za asi půl hodiny přijel archeolog rozbalili svoje fidlátka měl sebou i pomocnici a pomalu začali odkrývat nález v keramice ,kamarád mne požádal abych jim to kolem ještě propípl detektorem označil jsem několik míst jedno obzvlášt silné požádali nás zda bychom to trochu neodkryly ,stalo se a vykoukl druhý velký nález také v keramice .Tak místo jednoho měli hned dva a práce i na sobotu.Pracovali až do devíti hodin na prvním nálezu a vyzvedli jen obsah a nádobu až v sobotu a poté ten druhý nález . V sobotu již pracovali ve třech i v tom úmorném vedru. Skončili kolem páté odpoledne .Poděkovali vše vyzvednuté zdokumentované oni upachtěni ale štastni že mají úžasný zážitek a ještě nás pozvali na prohlídku pracoviště kde odkrývají unikátní historii . A tam nám sdělí kolik že toho všeho bylo . Vše co vyzvedli bude uloženo v expozici muzea v těch keramikách jak bylo uloženo v zemi kde to přebývalo tak 3000 let .V jedné nádobě byl i jeden unikátní artefakt nad kterým nevěřícně koukali byl na spodku té nádoby v části tkaniny a půjde do laboratoře kde přesně zjistí vše potřebné .A ještě něco jak pro kamaráda tak i pro mne to byl nepopsatelný a silný zážitek .

Tak to teda byla úžasná spolupráce a můžu potvrdit že i já tak postupují a je to bezva díky tomu sem měl tu čest držet v rukou Venouše jinak bych neměl šanci a gratulka nalezci té keramiky :-P :-P

Z té stránky čiší averze a nenávist k detektorářům na sto honů,taky jsem se tam mrknul ale čpí tam jenom síra pekelná :-)

Mazec že se vždycky s prodlevou objeví někdo, kdo sem tu stránku hodí. Tohle je tu už tak minimálně 3x-4x :-D

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top