Ultrazvuk - čistička ... a Nálezy

Ahoj Lovci. Tak mi Ježíšek přinesl ultrazvukovou čističku. Není to nějaká za dva tisíce, ale ultrazvuk umí a časování taky má. po bedlivé konzumaci textu v manuálu jsem se rozhodl že jí vyzkouším na nějakém tom zaneseném nálezu. Zvolil jsem tedy měděnou minci, hliníkovou a pak ještě hodně zanesenou kulku olověnou. Nastavil jsem čas na 5min a zapnul.. kolečka se předtím čistila akorát od hlíny vodou a kulka pouze rukou při nalezení.. Hliník trochu pustil nějakou tu nečistotu, ale vcelku bezezměny. Měď, to už bylo lepší. Dvouheller se vyčistil od hlíny a kamence slušně. Co zbylo jsem snadno sundal nehtem. Kule taky přišla o hlínu a už může rovnou do krabičky ke svým. ALE.. Abych se dostal k tomu co bych se chtěl zeptat. Vím že se dá čištění opakovat, přidávat a ubírat minuty, ale ještě to nemám v oku a rád bych se zeptal jestli s tím nemáte někdo lepší zkušenosti, popř. jak čistíte vy? Jestli někdo přidáte do vody sodu nebo nějaké ty fígle a zdali je to, a to je to hlavní, vůbec pro čištění vhodné a naopak to neuškodí. Za každý názor děkuji a přeji hodně zdaru při každém jakémkoli čištění. Jinak čistím klasika, pouze voda, sem tam špenát dle návodu Jezera a občas olivový olej.. Díky ;-) :-) o:-)
Atos

in category Cleaning and photography, created by Atos 7.1.2011 18:13

Malá podkovička nejspíš oslí, se moc neočistila. Sice odpadl zbytek hlíny a trochu rzi, ale rozhodně to není nic oslňujícího.. Nechal jsem jí tam 3x na 5 minut a vypadá skoro stejně, jako když jsem jí tam dával. Myslím, že další čištění nemá cenu. Samozřejmě že jsem nečekal, že jí vytáhnu jako novou, ale ta rez mohla trochu povolit.. Hold, podkovička bude muset na pořádné oklepání a měděný kartáč :-) ;-)

Počet opakování čištění záleží na výkonu konkrétní čističky. Chce to dělat pokusy. Zkoušel sem přidávat jar a teplou vodu, jestli to pomohlo, tak jen trochu. Osobně mám radši olej, protože jím dosáhnu zhruba stejných výsledků a zdá se mi to míň destruktivní. Když do čističky dáš něco s narušeným povrchem, naprasklýho nebo tak, je jen otázka času, kdy se to urve... Po čištění doporučuju přejet manuálně kartáčkem a mejdlem. Ultrazvuk ty nečistoty uvolní a mejdlem je pak líp sundáš.

Díky za tipy. Já ty sapóny moc nemusím.. :-) S tím olejem si to myslel že ho použiješ místo vody jako roztok? Rozhodně otestuji.. Včera jsem dal dočistit na zkoušku knoflík, který je ze zdaní strany pozlacený. Byl dost poničený a měděnka taky už své napáchala, ale k mému údivu - knoflík se po třech minutách krásně vyčistil a zadní pozlacená strana zůstala naprosto neporušená čištěním. Koukal jsem, i jestli nejsou odpadlé drobné částečky pozlacení ve vodě, ale naprosto bez. I nápis na obvodu se lépe zviditelnil.. Tím však neříkám, že to tak bude vždy a u všeho, i bez následků. Za pokus to ale stojí.. ;-) I tak už je knofl v olivovém oleji.. :-) :-) 8-)

Nééé! :-D Olej v čističce sem teda nezkoušel... :-D Myslel sem to tak, že s olejovou lázní dosahuju cca stejných výsledků jako s čističkou... Čističku nakonec moc nepoužívám a spíš olejuju.. :-)

Zdar, taky jsem pořídil tu čističku z Lídlu, když tam dám teplejší vodu a saponát, celkem to jde - ale přiznám se, že jsem od toho očekával víc...

Jo tak tu teplou vodu jsem už taky zkoušel a mnohem lepší.. No chce to trpělivost :-) Hold, není to profi :-) :-) Ale na to naše domácí čištění ;-) :-) Chce to prostě spojit všechny znalosti o čištění a někde mezi tím vším se alespoň u mně najde i místo pro čističku 8-)

Do čističky přidávám jedlou sodu, změkčí to vodu. A na stříbro tam dávám citronku. Stříbro čistí úplně super, ostatní jen od hrubších nečistot, je to potřeba dočistit mýdlem (nebo Solvinou) a kartáčkem. Třeba opakovaně.

Také jsem zkoušel železo, na rez to je prakticky bez účinku.

Rez to ani uvolnit nemůže. Je to pouze ultrazvuk a ne myčka ;-) Tato mašinka je původně dělaná na čištění šperků, brýlí atd. Zvládne celkem dobře mírné nečistoty. A s tou teplou vodou opatrně. V návodu ji nedoporučujou o:-) Voda se po určité době mírně ohřeje sama.

Ja jsem zkusil pridat do teple vody sula medaky to cisti lip nez samotna voda z jarem,kdyz nekdo poradi i jiny zpusob cisteni budu rad a dik za info. ;-)

Tak ta soda dobrá.. Rozhodně to vypadá, že to lépe uvolňuje nečistoty.. Díky za tip ;-) Jinak ten olej v čističce.. Nic moc! A ještě sem to pak pracně čistil jako blbej. Teď budu zkoušet destilku a asi i v kombinaci se sodou. To by mohlo být ještě o kousek lepší :-)

Ahoj, jak dopadly testy po 9 letech? :D Zbiram info o ultrazvuku nez nejaky koupim. 8-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top