Velleman CM 130 - malá recenze

Vážení přátelé mrcasu,

předem bych chtěl upozornit, že detektory neprodávám, ani netvrdím, že ty levné jsou lepší než ty dražší. Protože jsem nenašel dost rozumných recenzí, chtěl bych vám popsat tuhle hračku za hubičku.

Po dvou letech jsem kamarádovi vrátil GM1. Trošku jsem se na něm naučil a nakonec jsem s ním byl docela spokojený. Teď z jara, když se udělalo pěkně, mě začalo svrbět v zádech a začal jsem se shánět po levném detektoru. Z nějakého mě nejasného důvodu nejsem příznivcem digitální techniky, takže jsem koukal víc po analogových přístrojích. Zvažoval jsem GM4, Garret ACE 150 nebo naopak nějakou úplně levnou šunku. Stav šrajtofle nakonec rozhodnul, takže jsem v pátek letěl 120 kiláků pro Vallemana. Trochu s obavou jsem vzal tu lehoučkou hračku do ruky a doufal jsem, že to bude aspoň něco ukazovat a že jsem patnáct stovek nevyhodil z okna.
Ještě cestou domů jsem vběhnul do lesa a detektor se jal zkoušet. Ovládání pro mě bylo celkem jasné, přečetl jsem si jeden článek o tom jak se nastavuje a jak to celé funguje (rafička na nulu a pořád jemně bzučet - doleva diskriminované objekty a ztlumení zvuku, doprava signál a zesílení zvuku). Po půlhodině válení se po stráni (detík přežil) a přehrabávání nicneříkajících pidisignálků mi písknul kousek železa. V pěti centimetrech, plech asi 6x4cm tl.5mm. Tak aspoň železo to najde. Pak jsem našel kus šrotu a zkoušel vzdálenosti. Od 20cm začal detektor reagovat - žádná sláva, ale nečekal jsem za ty prachy zázraky, spíš naopak.
Dnes jsem vyrazil do kopců, zaparkoval auto stranou a vyrazil do lesa. Za chvilku začaly signály a já začal hrabat šrot v hloubkách 1 - 20cm, hloubce odpovídala i velikost nálezu. Fajn, železo to bere pěkně, to už víme. Pak mi detektor ukázal, jak pěkně diskriminuje. Na jednom místě vylítla ručička do záporných hodnot, takže by tam měl být hřebík nebo tak něco. Opět asi v pěti centimetrech jsem přesil drobné rezaté plíšky velikosti nehtu. Diskriminace byla na minimu a stejně mi je detektor odmítal vzít, přesto je ukázal aspoň v záporu. Zvedl jsem diskriminaci na třetinu a zkusil větší šrot, co jsem našel před tím. Detektor je ukazoval v záporu (tedy ztlumil i tón), přesně jak jsem očekával. Moji polní lopatku ale bral naplno. Je to větší kus železa, takže v pořádku. Na kraji lesa mi slítla ručička doleva, po přejetí místa zahvízdal větší kus železa. Vzal jsem to potom přes louku a doufal, že detektor píská i na něco jiného než na plech. Jak na zavolanou se trochu zvedla rafička a slabounce i tón. Prakticky okamžitě jsem našel zdroj a na výkopu 15x15cm jsem v hloubce 10cm našel pěkný deseťák 1962. Takže hliník to bere taky - bodejť by ne, tahle špín má na všem nejlepší signál. Ale spíš mě překvapila ta hloubka. Signál byl celkem pěkný, takže bych tuhle minci našel asi i v hloubce 15cm. Pak zase les, louka, trochu senoseče - břit sekačky a kus plechu jak noha, oboje dost mělko. Domů jsem přijel, ještě nebyla tma. Na dvoře jsem předtím našel s GM1 pár měďáčků, dost pečlivě jsem to tam probral. Ale stejně jsem dnes ještě neměl dost, tak jsem využil poslední půlhodinku světla. Hřebíky už jsem kopat nemusel, detektor diskriminoval spolehlivě. Jeden alobal od čokolády hl.3cm, hliníkový kolík od stanu hl.5cm a na závěr dvoufiller z roku 1911. Ten mi dnes udělal fakt radost. A na místě, kde jsem s GoldMaskem chodil pořád.

Můj názor na Valleman CM130:

Přednosti tohohle detektoru jsou - dobrá citlivost a diskriminace,cokoliv se mu dostane do elmag pole, ukáže. Sice třeba jenom trošku, ale jo, jen je potřeba mít ho pořád správně naladěný, chce to hlídat. Super je jeho váha, je jako pírko.
Bezvadně bere železo, takže na munici nebo na úklid pole super. A to nejhlavnější - cena, kterou si může dovolit i šupák, jako já.

Nevýhody - v první řadě malý dosah. Kdyby byl výkonnější a bral barvu spolehlivě hloub než na 5cm, bylo by to fajn. Rozhodně s ním nenajdete srp v půlmetru a rýč v 70cm jako s GM1. Ale za tu cenu i hliníková mince v 10cm příjemně překvapí. Na druhou stránku, když máte oranici nebo vyšší trávu, tak to nemá smysl ani tam chodit. Spíš posekanou louku a zvláčený pole. Pochybuju, že vám pípne tenký stříbrňáček, ale stříbrný prstýnek vzal pěkně. Dále se mi nelíbí jeho až příliš hračkovitá konstrukce. Obávám se, že s mým zacházením půjde po sezóně do kytek.

Neživím se hledáním ani nesbírám žádné poklady, chodím hledat občas, když mám chvilku, abych se podíval taky někdy na vzduch. Za peníze, které stojí víkend s kamarády u sudu, jsem pořídil detektor, který mi stačí. Netvrdím že vyhovuje, ale stačí. Až najdu zajímavou lokalitu, koupím určitě něco výkonnějšího, třeba GM4, ale tohle byl dobrej kauf.

in category Detectors - unsorted, created by XVavron 13.5.2017 20:39

S Welemanem cs 130 jsem začínal a mrcasil jsem s ním asi 5.mesicu.Nasel jsem s ním 2 podkovy,různé nábojnice,2 soc mince a pár zajímavých věcí.Samozrejme se tento detektor nemůže vyrovnat i levnému digitální,hlavně dosah a citlivost to je snad všem jasné.Lovu zdar ,ať to pípa. :-D


Back to chat

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top