Zdroje kde hledat

Já vím, tajná místa se neprozrazují. Políčka se považují za zábory z doby zlaté horečky. Přesto bych si dovolil alespoň mírně naťuknout ty, kdo hledat chtějí, kam se vlastně podívat. Tak tedy, máte-li nějaký tip, kde zjistit informace, sem s ním. Já sám něco dodám a doufám, že se to bude líbit.

in category History Hunters, findings and determination, created by Alter 11.7.2010 22:47

Naprosto doporučuji se před hledáním seznámit s touto webovou stránkou. Jsou tam mapy leteckého snímkování z 50tých let minulého století a lze přepínat mezi současností. Sám si vytisknu obé a pak jen při hledání koukám, co je nová a co stará, či prastará cesta. http://kontaminace.cenia.cz/
Pokud to někomu pomůže, budu rád za gratulace a nepohrdnu náznakem jiných informací třeba i na mail hledac@pkx.cz :-)

Tak kamaráde, to jsi mi ohromně pomohl. Marně jsem sháněl něco podobného. Neskutečně kvalitní pomoc s tím odkazem. Díky a ať to pípá. :-)

Super mapa.

Nechci ti kazit radost,ale mrkni se na předchozí příspěvky.Tato webová mapa tu už běhá nějaký čas ;-)
Ale je pěkná 8-)

Je ale fakt pěkná :-)

A nevíte jestli nejsou jeste nake historicke mapy kde jdou videt cesty nebo nake stare mesta ci taboriste?Diky

http://oldmaps.geolab.cz/

To kishua: mapy na seznamu obsahují historické mapy z období 1836-1852. Staré cesty tam jsou.... A když si dáš práci, určitě na netu objevíš spousty dalších.....

Cest je na starých mapách spousta, ale nakolik byly frekventované? Spousta jich je jenom tzv. sedláckých, používaných pár dní v roce, když se dělají zemědělské práce. Odhadnout ty skutečné staré ,,tahy" je ale docela problém... Chce to hlavně hodně představivosti, odhadu a citu pro terénní podmínky, práci s mapou, atd. Zkrátka je to docela makačka na ....... :,-(

Makačka to je, ale dost mi pomohla návštěva okresního archivu. Ptal jsem se na dataci vzniku jedné cesty v současné podobě a v materiálech bylo i kudy vedla původní cesta.
Jinak ty sedlácké cesty se dají vyloučit, pužívané cesty vedly od vesnice k vesnici a to je celkem dobře vidět. Spíš je problém v přesnosti mapování v dřívějších dobách. Některé hodně staré mapy mají navíc přehozené světové strany.

Doporučuju zkouknout, moc pěkný dokument. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/20556223045-putovani-starymi-cestami/

díky

http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html

http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html

Nějak se nepochopil k čemu to je, když tam Čechy/Morava není. Kombinuju tur. mapu na mapy.cz, přepnu na 2. voj. map. přečtu si něm. název místa, dohledám na oldmaps.geolab.cz v 1. voj. map. jak to vypadalo, případně ještě porovnám s let. mapou, jak je uvedeno výše: http://kontaminace.cenia.cz/ . Když hledám starší kousky porovnávám také fotomapy, jak poslední vydání tak to z roku 2001 nebo ze kdy, to je myslím maximum co se dá udělat.

No dal som to sem preto lebo sem chodia aj chalani zo SR viešš :-P

A co tohle?
http://www.zanikleobce.cz/
;-) ;-) ;-)

Tak výše uvedené odkazy mu pomůžou asi tak jako mrtvýmu zimník 8-)

Pokud se můžu přidat, tak v poslední době hodně používám mapy 1188 a přepnout na turistickou, je tam hodně starých místopisných názvů a od těch se dá hodně odvodit. Druhá varianta je dát si tam fotomapu a katastrální dohromady a staré cesty se samy vynoří na té katastrálce jako pruhy mezi pozemky. Zkuste snad jsem někomu poradil

AZAZ to není maximum. Přátelé, tyhle mapy, na které se odkazujete nejsou příliš detailní. Jsou sice nejrychlejší na vyhledání, ale skutečné terno jsou až indikační skici stabilního katastru z let cca 1820-1840. Najděte si je online. ;-)
Tam uvidíte staré cesty, ale pozor, porovnáte-li s dnešní ortomapou, zjistíte, že prakticky veškeré dnešní pozemní komunikace kopírují staré cesty, čili vždy když někde čtu jak se skvěle hledá u starých cest, docela by mě zajímalo co má dotyčný na mysli. Asi škarbu u silnice II. třídy :-) Ty ostatní cesty, řekli bychom dnes zaniklé, byly většinou nedůležité polní cesty a tam se toho moc nenajde. Jinak nevím ty cesty...jakože z formanských vozů občas někomu upadla grešle ? Jehla v kupce sena, depoty tam nebudou. Hodně štěstí.

Ahoj AZAZ sem tu novy ,mám malou dcerku a minuly tyden sem si koupil detektor,koukal sem že si stejně jako já z Hradce Králové nebo poblíž,potřeboval bych poradit kam v okolí zajít,samozřejmě nechci potobě zázraky ,ale jen tak něco naznačit,málá toho ještě moc neujde...koukal sem na tvuj článek o mapách,ale po 5ti hodinovém hrabání sem stoho tatar..samozřejmě se učím v těch mapach hledat ale...uff.sem z Novýho H.K. chodím tady po poll ale jen zrezlé oradla...má cenu tady chodit nebo zajet někam k Rychnovsku či Trutnovsku dík za rady....

Klíčové je hledání v archivech....Pokud budeš hledat bez toho,aby sis něco jsistil,najdeš většinou hovno...Vím o spusty místech,kde ještě nikdo nikdy nehledal a na 100 procent tam něco bude..Ale to bohužel nemohu prozradit :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top