Zkušenosti s odevzdáváním nálezů,s muzei a archeology

Většina z nás nějakou tu zkušenost už má.Svědčí to o tom,že dobré tendence u hledačů pořád jsou.Začíná se ale objevovat opačný fenomén-nechuť spolupráce ze strany odborníků.Jak již někdo psal,jde i o generační problém.Dříve to bylo mnohem jednodušší a nikdo nenadával AMATÉRSKÝM ARCHEOLOGŮM,že něco našli a chtějí to odevzdat - naopak jsou jejich jména do dnešní doby vystaveny vedle nálezů či jejich replik.Handlíři se starožitnostmi byli vždycky a tím víc se vážilo těch s dobrými úmysly.V dnešní době mi to připadá jako v Kocourkově,kdy nejsou finance na precizní archeovýzkum a i přesto se pohrdá zájmem amatérů.Asi je dost velké sci-fi,aby malé pachole řeklo tatínkovi v muzeu:"Podívej,to našel dědeček"

in category Collaboration with archaeologists, created by Habanka 15.10.2009 10:24

Zkušenost s odevzdáváním nálezu mám zatím jen jednu. Jak už jsem tu psal na chatu bylo to jako v pohádce o kohoutkovi a slepičce. Na jednom pracovišti mi řekli, že je to mimo jejich působnost a odkázali mně na jiné, tam mně opět poslali dál a až v podstatě na počtvrté jsem našel někoho kdo si nález prakticky hned a s díky převzal. Archeolog se kterým jsem jednal byl velmi rozumný, proti hledačům nic nemá a byl jsem pozván na nedaléké vykopávky takže z mé strany spokojenost a dobrý pocit z toho , že jsem snad trošku pomohl poodhalit roušku historie a nasměroval archeology na možnou novou lokalitu.

:-D

Voxi,já ti tak rozumím :-D

Ahoj pardi, máte někdo kontakty na soldní archeology vstřícné pro spolupráci v tomto regionu? Rád bych měl kontakt na osoby, které se nebrání spolupráci a kam se dá v případě potřeby rychle obrátit.
Díky za každý tip, případně zkušenost.

V Kladně je spolupráce jaksi těžší a složitější.Je ale dobré se obrátit přímo na Rakovnické muzeum,které je náklonno hledačům,někteří již s nimi spolupracují.Ochotná by měla být Mgr.Lomecká.Pak je též ochotno muzeum v Únhošti,kde lze vyhledat Mariána Krutského.Doporučuji předem si zavolat a domluvit se :-)

Tady se mohu přidat k doporučení Mariana z Unhoště. Je to fajn kluk a je ochotný se na hledání podívat i očima detektoráře. V minulosti dělal v místním muzeu i setkání detektorářů a hledačů. Pokud budeš chtít kontakt, písni si na info@lovecpokladu.cz

Celé je to hlavně o tom, že v Kladně není archeolog. Osobně mě to taky mrzí, už několikrát by to pro některé hledače bylo jednodušší. Rakovničtí už nějaké zkušenosti mají, takže se s nimi dá jednat, několik věcí tam už přes naše zprostředkování nalezlo svůj domov. Unhošťské muzeum je samozřejmě v pohodě i díky tomu, že má kus Kladenska ve své působnosti.

Díky za tipy, případně by to mohl být i někdo z Berouna :-)
S M. Krutským z Unhoště už jsem mluvil za jiných okolností, moc příjemný člověk. V každém případě díky za informace, začínám a chci tohle hobby věnovat právě spolupráci s odborníky, nemám žádné ambice na soukromé sbírky či cokoliv podobného. Líbí se mi totiž základní myšlenka - cíl je právě ta radost z hledání i případného nálezu...

Bohužel Beroun je taky trochu problém, tam bych Tě odkázal na jiného archeologa, který se Berounskem více zabývá (Mgr. Daniel Stolz), kontakt Ti může dát právě kolega Krucký z Unhoště. Díky za dobrý přístup a třeba se při nějaké příležitosti potkáme.

Corax: můžeš se prosím podělit o ten kontakt na někoho v okolí Zlína? Díky

myslím, že můžu doporučit doktorku Langovou - kontakt najdeš na stránkách hradu Malenovice, pokud by jsi měl něco od římanů a bylo by to tady odněkud od nás tak pak archeo centrum Olomouc (případně napiš mail a domluvíme se), taky jsem mluvil po telefonu s Mgr. Chýbovou (muzeum Kroměříž) ta tedy zas až tak milá nebyla, ale nakonec mě nasměrovala dál.

Jak celá záležitost v muzeích probíhá? Evidují se ve vaší přítomnosti odevzdavané předměty do nějakých evidenčních knih, či protokolárně pod pořadovým číslem? Lze protokol na místě vyfotografovat, či si nechat udělat kopii písemnosti?

Peking: Aby to mělo veškeré náležitosti, tak by se měl především (a to pokud možno ihned při předání nálezu) sepsat předávací protokol (hlavičkový papír, razítko, podpisy obou stran). Kopie pro zúčastněné strany by měla být samozřejmostí. Zápis do knihy přírůstků či inventáře sbírky se zpravidla učiní až po konzervaci předmětu při jeho zařazení do depozitáře či expozice.

Zdar. Chtěl jsem se tady rozepsat ale bojím se že bych u některého bodu mohl být nepřesný. Poprosím HAndrease nebo Dagoberta aby vše raději co nejpřesněji popsali.

U nás v Hradci Králové všechno perfektní, konečně jsem domluvil schůzku. Podívali se na nálezy, řekli, že co chci tak ať jim dám (zapsali si souřadnice), největší radost měli ze střepů z tvrziště, tak jsem jim jedno kilo nechal, že až mě ty věci doma omrzí ať jim je přinesu, dozvěděl jsem se kupu nových informací, měl jsem v ruce bronzovej meč :D a nějaký sekeromlaty, takže spokojenost.

Super, jak se zdá, tak i v Hradci se konečně dívají na hledače pozitivněji, to je jen dobře.

Myslím si, že je to vše jen o lidech. Díky (a to VELKÉ za tip) Elmarovi jsem šel hned zkraje do muzea a nabídl spolupráci. Jsem nováček a nedělám si ambice zakládat nějaké soukromé sbírky atd. Můžu říci, že jsem byl velmi překvapen vstřícností a ochotou. Teď totiž vím, že pokud někde něco náhodou najdu, můžu s klidným srdcem přijít a poradit se, nejen o tom, co jsem vlastně našel, ale i o postupech co dělat atd. Je to vše jen o ochotě a vstřícnosti lidí, kteří spolu jednají. Zajisté ale taky o tom, jednat s čistými úmysly a ve snaze pomoci. Po delším povídání jsem pochopil, že ani regionální muzea to asi nemají lehké, nemají potřebnou techniku ani lidi a prostředky. Myslím si, že rádi uvítají seriózně míněnou spolupráci a pomoc, nehledě na nabídku zapůjčení detektoru atd.
Takže jsem VELMI spokojen, a doufám, že se spolupráce nakonec opravdu úspěšně rozeběhne a bude to k oboustranné spokojenosti a ku prospěchu společné věci - zachránit artefakty minulosti pro ty, kteří tu budou po nás.
Možná to to krátké vylití mých myšlenek může působit jako sentimentální, ale já to prostě tak cítím a z každého nálezu, který bude přijat jako užitečný, budu mít o to větší radost... 8-)

Tak to se možná někdy někdy potkáme, máš to k nám taky kousek a nejspíš si byl za lidmi, které dobře znám. Držím palce!

S radostí, klidně můžeme někdy vyrazit spolu, nebráním se společnosti v přírodě ;-)

pokud by jste něco takového organizovali a bylo to v dosahu tak se rád přidám ;-)

Určitě něco spácháme, mám tu v merku pár lokalit, kde rád přivítám společnost. Více hlav více ví ;-)
emailni na pako24@seznam.cz

to Pako:
Doufám že dáš vědět až někam půjdete ;-)

O tom nepochybuj, bude to zavčasu oznámeno, určitě i E-milem ;-)

Tak dnes mám nejnovější zkušenost, dvě hodiny jsme probírali s místní archeoložkou historii okolí, jejich poslední nálezy a nakonec i dojednali spolupráci. Čili super.

Tak to je skvělé,ať se daří :-)

to corax: Blahopřeju, tady to zatím vypadá podobně, snad se nám aspoň někomu podaří takovo spolupráci navázat ve větším rozsahu a snad se pak archeo obec začne i na nás koukat jako na někoho, kdo chce pomoct a ne jen něco rychle najít a pak draze prodat 8-)

Nevím nevím jak na nás budou koukat, dnes jsem na nalezišti narazil na zcela jasné díry, ten blbec to za sebou ani nazahrabal, přerazit málo :-/ K upřesnění procházel jsem okolí naleziště, střed budou dělat odborníci tedy pokud jim ten vůl něco nechá.

Ty díry jsou problém všude a jenom soptím když dorazím na nějaké zaniklé místo hradu apod. a tam je to jak oraniště - střílet! Muzejníci nic moc spolupráce a nadávaj místo toho aby byly rádi, že jim někdo donese polní nález kterej by byl za pár let orbou v pr.....

Počíhat si na něho a lopatkou mezi lopatky :-/ V každém případě bych jim to řekl, že se tam pohybuje škodná...

jo na se chystám, potkat ho tam tak mi asi selže pistole ;-)
taky se chci domluvit na nějakém rychlém vybrání toho co tam je, jinak tam nezůstane nic :-/

Včera jsem byl opět na lovu a zítra po odevzdání a určení jsem dám fotky nějakého toho slovanského železa ;-)

Čau. Až budete potřebovat, tak jsem k dispozici. Na totéž mám už dohodu s Inoboediensem. :-)

díky budu na to pamatovat ;-)

Tak jsem si koupil knihu Nedestruktivní archeologie od autora Martina Kuny a kol.,nakl.ACADEMIA.Je to skutečně zdařilá kniha,pojednává se v ní např. o letecké archeologii,prostorovém vyhledávání lokalit,jak jde vytypovat třeba dávno zaniklé zděné objekty,vojenské tábory,mohyly atd.V neposlední řadě se zde též pojednává i o využití detektorů kovů,etice výzkumu a právu.Na podrobnější psaní zde není prostor,ale vřele knihu doporučuju k přečtení,dost mi pomáhá se nyní lépe orientovat v krajině a dívat se kolem sebe "jinýma" očima. 8-)

knihu mají mimo jiné tady:
http://www.kosmas.cz/knihy/121750/nedestruktivni-archeologie/
ukázka tady:
http://www.kar.zcu.cz/texty/Kuna2003-1.rtf
;-)

pěkná kniha, měl jsem ji půjčenou z knihovny, ta letecká arch. je tam dobře popsaná

no zní to zajímavě, možná zainvestuju :-)

Mno ja mam skusenosti s odevzdavanim neklikrat byla spokojenost ze stany archacu,i nekolikrat s prosbou o pomoc a nebo zbyranim i keramiky a tak,ale jednou jsem tam donesl nejakou starou kusovou sipku zlomky grosu a nejake bronz veci co me nic nerikaly nez to vyhodit tak jsem si rikal oni si to nejako vyteidej a eventualne zbytek vyhodej sami,ale kdyz pri odchodu slisite proc sem ten kokot taha takovej bordel si misli ze nemame co napraci,tak vas to docela zklame.a ted najit treba i bronzovej mec ci cokoly pekneh ceneho tak to radsi zakopu o metr hloub at si to najdou sami sikulove arogantni nejchytrejsi.

Škoda že máš takovou zkušenost. Většinou je to již daleko lepší :-)

Je to psano z telefonu,tak omluvte preklepi a moji cestinu prehlizejte pleas, :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top