A jak to máte s nálezném vy?

Má dnešní zkušenost s KU Plzeň jest taková, že dle litery zákona se za předměty nalezené detektorem nálezné nevyplácí. Jednání bylo vedeno ve velmi příjemném duchu, i jsem měl pocit že dotyčný úředník si je vědom že současný zákon je silně demotivující a chtělo by ho změnit, ale nedá se nic dělat. Takže nálezné 0, no a motivace příště s něčím jít do muzea se té nule blíží. Protože abych si vymýšlel historky jak jsem náhodou zakopnul o pařez atd., to mi přijde dosti nedůstojné. A jaké jsou vaše zkušenosti?

v kategorii Spolupráce s archeology, založil Garfield007 6.1.2020 16:45

Ahoj pánové, je hezké jak se tady v duchu dobrého jména našeho webu plácáte po ramenou, ale dovolím si s Vámi tak trošku nesouhlasit. Ne zcela, protože určitě souhlasím s tím, že drancování archeolokality ze ůčelem zisku je prasárna. Také souhlasím s tím, že vydělávat se má prací a detektor je především koníček. Z mého pohledu je tu jedno velké ale. A to je odměňování poctivosti vytýkacím dopisem ze strany kraje při žádosti o odměnu. Toto jednání ze strany některých krajů je podle mého názoru (jsem laik, ne právník) protiprávní. Žádný zákon ČR nezakazuje hledání detektorem, takže platí "co není zákonem zakázáno....." jak praví Listina základních práv a svobod v čl. 2. Takže jeden krajský úřad Vám pošle vytýkací dopis, tak jak jsem zde už četl, a jiný Vám dá odměnu 2 mega za poklad denárů v hodnotě 22 mega. A ten druhý úřad by mohl tu odměnu stanovit jako deset procent z hodnoty drahého kovu. Trošku zvláštní ne? Mám za to, že tady jde také nepatrnou měrou o princip. A to ten, že pokud chodí člověk s detektorem, má to jako koníček, zároveň má průměrnou práci, rodinu, hypotéku a dá-li vyšší moc a má jako málokdo opravdovou kliku ve formě nalezení opravdového pokladu, pak nevidím žádný důvod, proč by bylo něco špatného na tom, že si požádá o odměnu, když nález poctivě odevzdá.

Jo ,jo chlape a vo ten princip jde jak píšeš..máš průměrnou práci?A detektor jako koníček ?A hypotéku?A čekáš na tu hauf trefu která ti to všechno smaže?Tak to budeš mít hodně názorů který s tebou nebudou souhlasit,včetně mě.....nehledám abych něco našel ,hledám abych si odpočinul.. :-D :-D :-D :-P

Ramires, špatně pochopené, na nic nečekám, hledám, protože mě to baví. Jen mám za to,že současná legislativa stojí na hliněných nohou, ohledně nezákonnosti hledání detektorem. Jinak hypotéku mám, ale práci mám řekl bych lehce nadprůměrnou, takže v pohodě.Přesněji řečeno, nemám potřebu najít něco echt, a v žádném případě nemám zapotřebí vydělat pomocí detektoru-to bych byl hodně naivní. Zato mám sto chutí si požádat při dalším odevzdaném nálezu o nálezné, i kdyby šlo třeba jen o jehlici a nálezné stovku. Ani z mého pohledu to není o penězích. A jen tak mimochodem, chtěl bych vidět spoustu z Vás jak utíkáte s hrncem zlata do nějaké vhodné instituce a křičíte, že nechcete odměnu,protože jste si hezky odpočinuli. Možná se pletu ale můj odhad, že z těch odsuzovatelů nálezného by to bylo tak 10 procent.

Gullivere sám vidíš jak si rozporuješ,nálezný nechceš,ale stovku za sponu bys bral a věř tomu bylo tady a je dosud spustu kluků kteří odevzdali..možná ne hrnce zlata ,ale stříbra určitě...a abych nebyl za vola ,přiznám se ti,že najít hrnec mincí,nevím co bych dělal,mincičky miluju :-D :-D ;-) 8-)


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru