A jak to máte s nálezném vy?

Má dnešní zkušenost s KU Plzeň jest taková, že dle litery zákona se za předměty nalezené detektorem nálezné nevyplácí. Jednání bylo vedeno ve velmi příjemném duchu, i jsem měl pocit že dotyčný úředník si je vědom že současný zákon je silně demotivující a chtělo by ho změnit, ale nedá se nic dělat. Takže nálezné 0, no a motivace příště s něčím jít do muzea se té nule blíží. Protože abych si vymýšlel historky jak jsem náhodou zakopnul o pařez atd., to mi přijde dosti nedůstojné. A jaké jsou vaše zkušenosti?

v kategorii Spolupráce s archeology, založil Garfield007 6.1.2020 16:45

Žádný zákon výslovně nezakazuje hledání s detektorem ( mimo arch.lokality ), ale zároveň jiný zákon stanovuje, ze vše nalezené patří státu a je tedy povinnost to odevzdat (artefakty, drahé kovy i mince ). Možnost případné odměny jistě zvyšuje ochotu případných nálezců věci odevzdávat ale další otázkou je, zda se nálezce také dobrovolně podělí o odměnu s majetelem pozemku ( vše někomu patří - obce, st.lesy, zemědělci-družstva, soukromé osoby, církve, armáda apod.
Já osobně vše zajímavé z artefaktů odevzdávám a odměnou je mi děkovný dopis.

S tou první větou souhlas a co se týká vstupu na pozemky majitele řeší Občanský zákoník a ten teda je k zamyšlení až hrůza co se může dít, dále sem se nedočetl o žádném dělení odměny s majiteli a to určitě nastane pokud bude nějaká shoda jako mají Anglani a to za předpokladu nějaké dohody o vstupu na jeho pozemky bez toho bude zřejmě nárokována odměna majitele pozemku jeho a když na to tak koukám že budu muset všude mít povolení kde vlezu nebudu dělat nic jiného než lítat a hledat majitele a to i několik na jedno pole třeba jo není to sranda každý přívětivý zákon má své pro i proti hlavně administrativní a to nedá každý :-D


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru