ako urcit co je a co nieje archeologicka lokalita

dravim rad by som sa vas spytal ci neviete ako je to s archeologickimi lokalitami pre priklad : mate hrad do akej vzdialenosti od hradu je archeologicka lokalita??? alebo ako sa to urcuje ??? je to nejak delene podla metrov od toho hradu ??? ci ako ???

Dakujem pekne za info 8-)

v kategorii Lokality, založil lieskovec007 20.12.2013 20:06

NEVIM JAK V SK ALE U NÁS JE SNAD VŠECHNO :-D

no u nas to je este horsie ako u vas v CZ. ale skor by ma zaujmalo ze ako to je skor v HU kd je to tam legal tak len taky maly detaj ako rozlisit tu lokalitu od archeologickej..... a ci nevie niekto ako je to z postihmi pokutami ked nema clovek povolenie od majitela pozemku :D kedze je dost tazke vypatrat majitela. :-)

Sia. Taky je těžký se s nima domluvit.

heh to tu ver ked nemas ani paru co xcu povedat :) ale szia by som asi vedel heheh ale k vecy tu nikto nic nepise. ci neviete ako to je ???

Zkus tohle do vyhledavače, ale přepni si ho na cudzinu.

fémdetektor Magyarország ban

Zbytek se už dočteš.

Heh.

:-D :-D to si zabil .-) Vidím , že más základný kurz maďarčiny za sebou.:-) Inak keby si hľadal v Maďarských internetových vodách, lepšie je zadať do vyhľadávača: fémkeresők.

Ja co viem tak hrad je a malo by zacinat valmi ci od neho bi mali byt tabule vlastne oznacenie, ze archeo lokalita a maly bi byt oranzove ak si matne spominam co mi hovotili v muzeu před rokmi no možno sa to zmenilo, alebo nie to uz neviem od toho inkriminovaného sak vy viete co mam namysli som ich nenavstivil :-) a ani si nespominam ,ze by som daku tu tabulu videl v zivote.

Něco k tématu : Naše území je rozděleno do 4 kategorií tzv. UAN ,hledat a kopat by podle nich se asi smělo jen na 4ce. :-D :-D

UAN I. území s pozitivně prokázaným a dále bezpečně předpokládaným výskytem archeologických nálezů
UAN II. území, na němž dosud nebyl pozitivně prokázán výskyt archeologických nálezů, ale určité indicie mu nasvědčují nebo byl prokázán zatím jen nespolehlivě; pravděpodobnost výskytu archeologických nálezů 51-100% (např. svědectví písemných pramenů, výsledky geofyzikálního průzkumu, letecké prospekce apod.)
UAN III. území, na němž nebyl dosud rozpoznán a pozitivně prokázán výskyt archeologických nálezů a ani tomu nenasvědčují žádné indicie, ale jelikož předmětné území mohlo být osídleno či jinak využito člověkem, existuje 50% pravděpodobnost výskytu archeologických nálezů (veškeré území státu kromě kategorie IV)
UAN IV. území, na němž není reálná pravděpodobnost výskytu archeologických nálezů (veškerá vytěžená území – doly, lomy, pískovny, cihelny apod.)

Tak si to přeberte jak chcete. :-)

no tak to je ale krasa lepsie to uz ani nemoze byt.... nie ze by sa tesili z toho ze to nezostane v zemi a ma s toho clovek radost a uzitok ale oni takto cele zle a unas na svk este horsie des a hroza nic ine neostava len chodit tajne a potichucky a ked je clovek este nenapadny tak je to fajn fajn fajnovy :)))
8-)

To Lieskovec007 píšeš ...aby se těšili,že to nezůstane v zemi... ono by to asi zůstat v zemi mělo, dokud nebude proveden komplexní průzkum dané lokality. Pokud odebereš z místa artefakt ,je to něco jako kdyby jsi z knihy vymazal kapitolu. Myslím, že archeologům však nevadí hledání na intenzivně obdělávaných polích kde jsou arch.cenné věci doslova šrotovány moderní technikou obdělávaní půdy. Takže v takovém případě najít ,vyzvednout ,zapsat souřadnice,nechat u archeologa zadokumentovat případně odevzdat. :-) :-)

Lze nahlédnout do SAS:

http://twist.up.npu.cz/tms/arch_public/index.php

Rozhodně tam není vše (alespoň ve veřejné části předpokládám), ale i tak je toho mraky. :-) Doporučuju nezapínat UAN III jinak si zahledáš jen v uhelných lomech. :-D

cele zle ako som uz pisal vysie .................. :,-(

Archeologická lokalita je jakákoliv oblast, kde se vyskytují archeologické artefakty nebo je velká šance, že tam mohou být. To, že někde není zapsaná nic neznamená. Jak jeden "kolega" hlásil pod fotografií římských spon, mincí,... že když to nikde není napsaný, tak to lokalita není.

Zajímalo by mě jestli v téhle oblasti došlo k nějakému posunu? Existuje nějaká aktualizovaná mapa archeolokalit, kam se nesmí? Nerad bych se zbytečně dostal do problému kvůli neznalosti?

žádná mapa lokalit ,kam se nesmí aktualizovaná není a nebude :-D To by rovnou mohli dát těm zlodějům i baterky a lopatky .
Prostě zákon zní jasně a ty seš povinnej si zjistit sám , kde můžeš co kopat . zjisti si nejdřív o místě kde chceš hledat co nejvíc a pak se podle toho zařiď . Jinak je jasně daný , že pietní místa , bojiště , místa dávného osídlení a činnosti člověka , parky ,rezervace a pod , spadají pod tu archeomapu 8-) ;-)

Taky názor :-(

Můžu hledat u zříceniny? (poblíž na poli)?

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru