Bloudění při hledání

Už se Ti stalo,že jsi v zápalu hledání zabloudil v neznámé krajině?Asi nejednomu z nás.Jen v náznaku popíšu mou zkušenost a prostředek, jak se tomu bráním.
Před dvěma roky jsem, jako každý rok, vyrazil s několika kamarády na týdenní hledání k východním sousedům.Tentokrát jsme vyrazili hodně na východ.Nádherná krajina,hledání s úspěchy a velmi kopcovitý terén.
Tak se mi stalo,že jsem se oddělil dál než bylo záhodno.Ani vysílačky,které na tyto větší akce vozíme, už nebyly nic platné,mimo dosah.
Vracím se k autu a po cestě pořád zkouším spojení.Hřeben i cesta se zdá povědomá.Asi po hodině už tu jistotu nemám.Scházím podle potůčku do údolí.No konečně asfaltová cesta,mám vyhráno.Po dalších kilometrech je mi jasné,že to není to co jsem hledal.Ve vesnici se ptám na místo,kde bydlím.Po osmi kilometrech se dáte vpravo a až do vesnice je to dalších dvanáct.
No abych to zkrátil skoro jako v pohádce,začalo pršet a já jsem si to pěkně vyjedl až do konce.Když jsem dorazil "domu",odložil jsem detík a ostatní propriety a vyrazil dalších pět k autu,které zůstalo na původním místě.
Ještě jednou se touto cestou omlouvám kamarádům a především Cortesovi,kteří mne hledali.
A konečně se dostávám k jádru věci.Po této zkušenosti jsem pořídil BACK TRACK.Je to v podstatě kompas na principu GPS a má proti navigaci,která se mi v lesích moc neosvědčila,jednu obrovskou výhodu.Jednoduchost.Po příjezdu na místo,kde nechám auto, kompas zapnu a přidržením jednoho tlačítka zadám polohu auta.Pak strčím do kapsy a přístroj se za pár minut vypne.Pokud si po hledání nejsem jist zpáteční cestou,kompas zapnu,vyberu si bod zpět auto nebo další dva body,které mohu zadat a on mi ukáže směr a vzdálenost k autu,nebo vybranému místu..Zkoušel jsem ho i ve městě,nebo na velkém parkovišti a je výborný.
Lovu zdar.Edas
;-)

v kategorii Mapy a navigace, založil edas 27.2.2010 17:36

Na koik to vyjde ?

Nevím, jestli už jsi se dopátral k ceně přes odkazy kolegů,ale kolem 1600Kč.

To vypadá moc dobře našel jsem to tady :-)
http://www.gps-navigace-shop.cz/sonary-echoloty-gps-navigace/bushnell-back-track-gsp-kompas

Zdravím a odpovím že jsem se chtěl taky podívat na tento kompas a ejhle
okopíroval adresu a přenesl a hodilo to Stránka nenalezena a chyba 404.
Šlo by nějak pomoci to opravit? Ještě se pokusím na Googlu.

za ty roky ta stránka prostě zrušená . už to neexistuje ;-)

Díky za odpověď. Našel jsem to na googlu ale výběr jen jedna položka za 2700.- Kč. To je o 1100 Kč rozdíl podle uvedené ceny. Dost vyrážím na Šumavě do neznámých končin a bral bych to jako pojistku. Jak se ví i sebelepší přístroj může vypovědět službu. Tak proto ten můj zájem. Holt si vezmu ten starší telefon jako pojistku . Uváděný "kompas" se mi zdál přijatelnější Zabloudit a ještě při začínající tmě je ošemetné. Jen bych doplnil že jsem přešel ze Samsungu S3 Mini na Samsung A3 2016 a v lese je to znát na síle příjmové anteny. Ještě jednou joeblack díky za odpověď.

já mám obyčejnej samsung galaxy ace 2 a jsem naprosto spokojenej s obyč mapama od seznamu a pak mám ještě ,,gps compass map" je to zdarma a funkce perfektní 8-) ;-)

Ahoj, taky jsem řešil podobný problém. Nakonec jsem si nainstaloval z google play Locus map a jsem spokojenej. Teď už se mě to stat nemůže, že bych zabloudil. Krom toho se mě zaznamenává trasa do map a da se uložit a pak dále třeba zpracovat v PC. Potřebuje jen telefon s gps. Šikovný prográmek. Zatím nezklamal. Je tam toho víc, samozřejmě že každěmu bude vyhovovat něco jinného.Tak na to mrkni, třeba se Ti bude hodit.
Odkaz na popis http://www.alpina.cz/t/gps-locus-zaklad

Minulý rok jsem byl s kámošem ve Sloupu, nedalo mi to a vyrazil jsem na noční lov, krajinu jsem vůbec neznal, tak mi kámoš vnutil tento kompas, velice šikovná věcička pro noční hledání, netušil jsem jak člověk během chvíli ztratí orientaci v neznámém terénu, v údolí a bez výhledu na nějaká světla, apod.

Super věc, do toho jdu :-)
http://www.youtube.com/watch?v=ym3qnRI9UKY&feature=related

Moc pěkná věc já myslel,že budu používat navigaci z auta přepnutou na režim chodec s turistickou mapou,ale ještě jsem to nezkoušel použít.Sezóna začíná tak uvidíme.

Úžasná věcička. Já sice většinou chodím tam, kde to znám a i jinak se moc neztrácím, ale červíček hlodá..........

Edo..kamaráde..Já tě hledal rád..A nemět gps..tak se ztratím taky..Ona se dobrá gps ukáže až v terénu..v lese..taky mě občas vypadl s. a nachodil jsem o jeden kopec navíc.
A v životě jsem nebyl tak zničený.Hlavně že to vše dobře dopadlo..A večer se to zapilo. :-D
Opatruj se kamaráde.
Ps..Odkaz na tuto GPS jsem dával už před časem na SK forum..
Jen by mě zajímalo zda bude dobře makat i v lese.

Až zajedu vyzkoušíš.Je to fakt dílo.Hlavně je Ti úplně jedno, jestli chodíš lesem nebo ne.No, ale to bloudění zapijeme asi ještě jednou. ;-)Edas

Na dobrou orientaci v lese je potřeba GPS s novými chipsety (laicky obvody kolem VF přijímače, detektoru atd), jednoznačne dnes vévodí SirfStarIII a jemu podobné. Starší GPS (např. od Bédi Trávníčkovic) byly tupé až hrůza. I u těchto nových je ale potřeba nechat si vypnout režim statické navigace, pak fungují naprosto perfektně (i v hustém lese 8-)) Já osobně používám MDA s GPS s turistickou mapou (Ozi Explorer) a nemám nikde problém...
Koneckonců, kdysi jsem tu o tom už psal, bude to asi někde v archivu 8-)

PS: Tak jsem se koukl na ten Back Track a není to nic jiného než velmi jednoduchá GPS, která tě umí navést na 3 uložené polohy, s kompasem to nemá nic společného :-) Má Sirf III a tak není co řešit... ;-)

:-)Rád si s tebou potřesu zase rukou ;-)

Na to je optimální mobil NOKIA s GPS a tím zdarma uvolněným sw. Stačí si u auta zadat bod a pak už to funguje stejně jako kompas. Navíc s mapou a navigací. A k nokii je to free.

Tomu všemu rozumím.Citlivá GPS,mobily s navigací a turistickými mapamy,také mám vybavený MDA.To je všechno super,ale přes to,že nosím rukavice,tak po delším hledání,rosa,bláto a hrabání hlíny rukama,vracím se většinou ne právě jako ze škatulky.Takže je pro mne příjemné nejjednodušší ovládání a možnost vzít vlhký hadřík a přístroj otřít. ;-)

Prosím Tě, kde lze BACK TRACK sehnat pochopitelně jeho cenu. Jednou jsem ne tak dramaticky jako ty zabloudil a měl jsem zadek hodně stažený. Radši bych tomu takovým zařízením příště předešel. Ahoj

Ahoj,mrkni na http://gps-navigace-shop.cz/sonary-echoloty-gps-navigace/bushnell-back-track-gsp-kompas.
Tam je kompletní info,které potřebuješ.Edas

Edas- Děkuji a hodně štěstí.

Přesto že mám GPS, tak se mně podařilo v lese zabloudit.

Mám Garmin Dakota a je tam aj kompas a neviem čo ešte. Problém je v hore so signálom.

Tchýně si koupila v okay nejlevnější model navigace goclever. Nakonec skončila u mně (proč, je na delší povídání). V autě funguje k mojí spokojenosti. V lese jsem jí vyzkoušel jen jednou, v neznámém lese. Měl jsem pochybnosti, jestli jdu k autu správně. A povedlo se. Ale ještě jí v lese moc vyzkoušenou nemám, tak nemůžu tvrdit, že tam opravdu funguje. Musím se dokopat k testu :-D

Já vím že to je starší příspěvek, ale proč u tebe skončila tchýně a proč ji zkoušíš v lese? :-O

Tchýně si koupila v okay nejlevnější model navigace goclever. Nakonec skončila u mně (proč, je na delší povídání). V autě funguje k mojí spokojenosti. V lese jsem jí vyzkoušel jen jednou, v neznámém lese. Měl jsem pochybnosti, jestli jdu k autu správně. A povedlo se. Ale ještě jí v lese moc vyzkoušenou nemám, tak nemůžu tvrdit, že tam opravdu funguje. Musím se dokopat k testu :-D

Původně jsem se jž k tomuto tématu nechtěl vracet,ale v květnu jsem se s kamarády vyrazili na východ a BACK TRACK byl samozřejmě s námi.I přes znalost všech možných kót a terénu se velmi osvědčil ve všech podmínkách a několikrát ušetřil naše nohy před zbytečnými kilometry.

edas..To je dobré vědět kamaráde.Ať se ti daří.J.

Já používám nokii ve které mám Trekbuddy a bez problémů.Můžeš si tam přidat bodů co hrdlo ráčí,vytvořit si vlastní mapový podklady,já jsem spokojen.

uz se mě párkrát stalo, že sem zabloudil aj ve stokrát probehaném lese a vylezl jinde , než sem si představoval, ale to sou situace, kdy vám nepomůže ani GPS , když nevíte čí ste. o:-) :-D :-D
ináč dneska už snad v každým mobilu jdou nainstalovat základní mapy od seznamu i s navigací a tak střízlivej nezabloudí ;-)
https://play.google.com/store/recommended?sp=CAEYHioQVFJBVkVMX0FORF9MT0NBTDAA:S:ANO1ljLPhoI&c=apps

lumia 630 win 8.1 a aplikace geocaching tools plus ,tato nová verze obsahuje i mapu,nebo i here drive+ najde potraceny auto :-)

mapy.cz a je tam i stopař . uloží ti to trasu ,kterou si prošel ;-)

U nás sou lesy tak malý že za hodinu rychlou chůzí jsem venku v prdeli pak je zjištění že k autu to je podel potoka proti proudu 3 km stalo se mi v létě

Jo tohle léto se mi v tom bloudění jaksi dařilo o:-) Ale nejhorší bylo hledání u Starýho města p.Sněžníkem. V šest ráno sem vyrazil , v devět dopoledne začal během krutého střízlivění hledat cestu na chatu a v sedm večer sem si zavolal odvoz odkudsi z druhýho konca hor o:-) :,-(

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru