Čedič

Reaguje váš detektor na čedičové podloží či kameny ? Jedná se o problémové lokality jako je např. České středohoří atd ...

v kategorii Lokality, založil georgetuma 17.3.2010 20:09

Chtěl bych rozpoutat diskusi na téma ,,Jak reaguje váš detektor na čedičové kameny nebo přímo na podloží z čedičových vyvřelin´´? Pokud jste měli tu možnost si na takových to problémových lokalitách zahledat.

Příležitost jsem neměl, takže nevím jak detík reaguje

Quattro je na kameny v pohodě .
S Cortesem to bylo horší,bral je stále ,ale dalo se to docela dobře rozpoznat.ACE 150 nevím , té se nelíbil koks.

U EuroSabre II je to v pohodě.Jde odladit na čediči i na koksu. ;-) :-D :-D

No jedna věc je, jak detektor vyhodnocuje náhodné čediče, a věc druhá je na čedič odladit zem. Zem se dá odladit i na stříbrňáček a ten pak bude z ticha. To není dobrá cesta. Vše záleží na typu čedičového terénu. Pokud je podloží tvořeno prakticky sovislou vrstvou čedičových vyvřelin, pak odladění na čedič má svůj smysl. Pokud se ale jedná o terén tvoření jinou, běžnou horninou s náhodným výskytem většího množství čediče, pak nemůžu odladit zem na kousku čediče, jelikož výskyt těchto je nesouvislý a neměl bych správně odladěno všude okolo. Za schopnost detektoru procházet čedičem bych viděl spíš automatické zamítnutí nebo identifikaci čedičových cílů bez jejich odlaďování. Třeba moje MXT čediče automaticky hlásí jako "HotRock" a to poměrně spolehlivě, takže o šutru vím, ale nemusím ho kopat a nic neodlaďuju. Pokud vím, s čedičem se tak, že ho bez potíží odmítá, aniž by se musel čedič specificky odladit, vyrovná poměrně dost detektorů. Věc druhá je, nakolik to má vliv na průchodnost signálu terénem (omezený dosah). ;-)

To Shorty:Nemohl by jsi se mi prosím ozvat na email?Měl bych na tebe víc dotazů.Díky moc.Tady kdyžtak je VostepDr@seznam.cz

To Shorty:Nemohl by jsi se mi prosím ozvat na email?Měl bych na tebe víc dotazů.Díky moc.Tady kdyžtak je VostepDr@seznam.cz

Cs5 na čedičový kámen mlčí alespoň ve studiu u Elmary , ale koks nebrala při odladění alobalu v bahně rybníka.
XLT na poligonu v Kdyni v roce 2008 čedič taky nebral . ;-)

Cortés, na čediči v Českém středohoří velice špatné.Naposlouchat se to asi dá ,ale když jsem si myslel že už to půjde tak jsem položil měďák a kus čediče a zase mi to přišlo úplně stejné,takže normálně bych ho přešel v domění že jde o čedič.Takže do Středohoří jinak výborný Cortes ani omylem

Ahoj všichni, moje zkušenost je,že není čedič jako čedič někdy je ladění bez větších problémů jindy musim dolů s citlivostí a kámen sem tam kopnu, jako sice čistej ,ale takovej měkčí signál někdy více pípnutí nad cílem, taky jde ladit nad kamenem, ale nevim jak moc to potom ovlivní další hledání.

Koukám,že se pod příspěvkem neukázal detektor a místo.Takže Tesoro Tejon Českolipsko. ;-)

To Grimmi. Dle vlastních testů to tak uplně není. I když je v místě pouze nesouvislá vrstva čediče je postup s odladěním jednoho takového kousku zašlápnutého do země velice dobře použitelný.

Testoval jsem pak různé další cílé. Ani v jednom případě se nestalo, že by se "odladily". Nějaká ztráta dosahu je možná, to nelze vyloučit. Zrovna s MXT jsme ale uděli zkušenost, že automatická funkce odmítání feromagnetických hornin drobné cíle schovávala. Je klidně možné že to ale bylo obří 12" sondou. S klasickou sondou BM 950 jsem detektor netestoval. Poud jsi ale takovým způsobem schopný dát pryč třeba kousek koksu je to doslova požehnání. Zejmena na místech kde je ho opravdu hodně. Zde zase mohu jenom doporučit postup se zašlápnutím do půdy a následním odladěním.

Jinak lze souhlasit že s takzvanými HotRock se vyrovná řada detektorů a je dnes spíše vyjímkou když si detektor neví rady. U čedičů to ale neplatí. Jejich chování je pro detektor v mnoha případech oříšek. Již poměrně dlouho si píšu s kluky v okolí České Lípy. Ty už testovali doslova co se dalo: Minelaby, Whitesy, Fishery, C.Scopy, Tesora...... vše dost na levačku, některé detktory tam pak doslova vyhořeli jako papír. V podstatě jediné dvě mašiny, která přežily všechny testování byly Tesoro Lobo a Minelab E-Trac. Příští týden dostanou EuroSabre II a tak jsem zvědavý. 8-)

Z praxe pak mohu říc, v žádném případě nelze posuzovat pouze podle jednoho místa. Je velký rozdíl mezi čedičem, koksem nebo horninami s nějakým oxidem železa. To co fungovalo někde nad Příbramí se v u Chrudimě ukáže jako naprosto nepoužitelné a člověk je tak trošku za pitomce :-)

A ještě malý dodatek. Ani Lobo ani E-Trac si neporadily na lokalitách s vysokým poměrem oxidu železa (např. Železné hory ve východočeském kraji) jednálo se o specifická místa, ale prostě to nešlo.

Je dost štěstí že takových lokalit je v ČR pouze pár, hledat se tam ale s detektory nedá 8-) Mimochocem, platí to i pro PI detektory jako je GPX. o:-) :-P

Ahoj Marku. Ano i ty máš pravdu. Soudím dle lokalit, kde to mám prověřené já. Ono přeci jen na silně mineralizované půdě s převahou třeba koksu a zběžnějším výskytem čedičových shluků je to těžké zvolit si, na co odladit. Je to jako v cirkuse, ale jsou taková místa, kde odladíš jeden šutr a milion dalších v zemi ti začne zpívat. V tomto nedám dopustit nad mé filtry anebo čedičový filtr u Jokra. Jde opravdu o specifika každé konkrétní lokality. Já musím říct, že mám co se podloží týče celkem na výběr. Mám tu typické kopce tvořené celé čedičovou vyvřelinou, mám tu okolní louky a lesy, kde je čedič už jen příměsí, na koksu tu taky můžu hledat a více mineralizovaná půda je tou spíše běžnou a klidnou. Co se týče MXT, mám spíš takovou zkušenost, že ty opravdu titěrné cíle na hranici signálu se hlásí paradoxně jako +94 Big Item, stačí stáhnout pár cm zeminy a signál se většinou upraví na normální ID. Záleží asi také na programu, já téměř výlučně lezu v Relic módu, s audio diskriminací železa a to i v takovém bordelu, že když někdo slyší, co si pouštím do sluchátek, má mě za blázna nebo si myslí, že mám rozladěný detík. Ale přejděme MXT, se kterým jsem jedno ucho. Vím moc dobře, že si zde vede slušně Lobo, a jsem zvědav na ES II, který se mi snad brzo dostane do ruky. Mimochodem, oba excelentní detektory, které bych chtěl mít ve sbírce. Prakticky všude byl použitelný i DeLeon, což je spodivem, páč jsem myslel, že vychází technologicky z Cortese a ten si lidé na složitějších površích příliš nechválí. Naopak takový Golden uMax zde na "zpívajících šutrech" vyloženě trpěl, ten si najde uplatnění jinde. Perfektně se chovají třeba i C.scopy CS3MX, CS1MX možná i jiné a přitom některé Fishery a Teknetics na konkrétních místech s extrémním výskytem všeho není možné zkrotit a nijak odladit. Vím o dvou, zhruba hektarových místech, kde je možné je jen vypnout a odejít. Ze zkušeností na stále stejných, přitom však různorodých lokalitách se složitým podložím tak musím říct, že je skoro jedno, jestli detektor má nějakou možnost ručního odladění vlivu země nebo speciální filtry. Některé detektory si prostě poradí i bez možnosti cokoliv ladit - viz. C.scopy, jiným nepomůže ani svěcená voda. Také není čedič jako čedič (jak naznačuješ také). Některý kámen detektor spolehlivě odfiltruje, jiný prostě falešné propípnutí vyloudí. Jde pak o zkušené ucho operátora. :-P

Ještě dodám, že nemám takový (ba přímo žádný) přehled, jak to vypadá v jiných částech republiky. O tom bys mi mohl určitě kázat. ;-)

Chtě nechtě máme docela slušnou zpětnou vazbu. Takže když prodám detektor do problematické půdy, je to někdy na dlouhé rozhovory. A občas taky na testování přímo na místě :)

To je taky důvod proč od každého kdo přijde k nám pro detektor, zjišťuju kde chce chodit. Není bohužel žádný detektor který by byl vždy na 100% úspěšný. Je ale řada takových, které si na většině míst poradí.

Myslím že pro pochopení chování detektoru v takových lokalitách je nejlepší si uvědomit, že veškeré odladění je vlastně forma diskriminace. Je tak otázku zda se vůbec dá odfiltrovat veškerá nechtěná mineralizace, čediče, koksy atd atd. aniž by hledač nepřišel o žádný hledaný cíl. Je pak uplně jedno zda odladění provádí hledač ručně nabo je v nějakém automatickém režimu.

Co se týče jiných míst, mužeš testnout třeba ty Železné hory. Ty stojí opravdu za to :-P

Tak jsem vyzkoušel goldíka v českém středohoří přímo na čediči a hradu košťálov a hrádek kde je jen čedič. Mašinka šlapala dost dobře se staženým thresholdem na 6 , citlivostí na 8 a odladěním půdy mírně do mínusu oproti jiným lokalitám . Někdy šel threshold i mírně vyšťavit ovšem nešlo hledat v all metalu jelikož byli samé prozvuky na jakýkoliv kámen. Když se nastavil audio disc a v.c.o disc tak kámen semtam zabručí jako železo ale jiné cíle super takže se hledat dá jelikož to podle zvuku člověk krásně pozná a to jsm zkoušel na čistém čediči kolem hradu. V lese je to samozřejmě knohem lepší. Zjistil jsem že mašinku chce po zapnutí chvíli nechat tak minutku nvě a ne hned mordovat ground balanc . Pochvilce nastavit ovšem ta hranice je krutě citlivá . :-)

Nemáte někdo zkušenosti s hledáním na Doupovsku?

Ahoj asi sice pozdě ,ale Doupovsko znám a mám zkušenosti ozvy se k.immi@tiscali.cz-jinač pozor VP-jak tě chytnou s detíkem tak je průšvih veliký. ;-)

Nezkoušel někdo GM3+/4 nebo F5 na čediči?

Navazi na stare vlakno treba nekdo zareaguje.Koupil jsem gm4prowd9 a to jsem vlastne jeste netusil v jake lokalite bydlim :) Litomericko samy cedic at delam cokoliv tragedie krasny ton ale samy sutr :)

Připojuji se k blave-mu. GM4Pro je v manuálu průšvih (Mostecko a místy Krušné hory). V automatu už je GM4Pro kliďas, ale dusil jsem jeho potenciál.

Ahoj, poradíte jak nejlíp nastavit equinox800 na čediči děkuji

Malá separační cívka .Park I nebo Pláž. GB průběžně,citlivost oslabit ,allmetal zapnutý,rychlost pohybu 2, ta separační cívka to zvládá .

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru