Hledaní detektorem a zákon

Ahoj,
moc rád bych začal s tímto koníčkem, ale nerad bych hned po první hledačce skončil s pokutou. Podle toho co jsem četl, tak je to protizákoné ?
Např. zde: https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/pamatky-a-pamatkova-pece/pamatkovy-fond/archeologicke-nalezy

Muže mi to prosím někdo vysvětlit, jak mám postupovat ?
S odevzdáním nálezu nemam problem...
Dík.

v kategorii Nezařazené, založil Hudek23 3.2.2019 20:33

Nikdo neporadi ? Kdyz koupim detektor, muzu jit hned hledat nebo se musim nekde registrovat ?

Ahoj,

je hezky, ze k tomu pristupujes tak zodpovedne ;-) Registrovat se jaksi neni kam? Mozna do nakyho hledacskyho spolku, ale to je tak vse. Takze se rid hledacskym desaterem a hledej. K hledani bys mel mit povoleni majitele pozemku. To se podle me deje opravdu vyjimecne. Nekdo to uz tak ma domluveny a chodi pravidelne, ale drtiva vetsina lidi nic dohodnutyho nema. Obzvlaste na podzim mas situaci, kdy mas treba nejaky policka vyhlidnuty, ale jeste se tam neda hledat, protoze to jeste neni sklizeny. Tak holt jezdis autem a kdyz neco zahlidnes, tak do toho vlitnes. Jestli Te tam "nacape" majitel a jak se bude chovat, to uz je jina kapitola. Nicmene za skoro 10 let hledani jsem se s zadnym majitelem pozemku nesetkal. Tedy jednou na poli a byl jsem vykazan, coz jsem respektoval bez odmlouvani. Dulezite je, abys po sobe zanechal vse v puvodnim stavu (zadny nezahrabany diry, zadny vyhazeny veci na povrch atd.). Vsechno pekne urovnat, jak to tam bylo, jako bys tam ani nebyl. A pokud k tomu jeste budes sbirat bordel z lesa nebo pole...mas malou vyhodu do pripadneho konfliktu s nerudnym clovekem. Muzes ukazat - podivejte...nic jsem tady neznicil, vse peclive zahrabavam. A cistim vam to tady od olova...bla, bla. Kolikrat to muze pomoct a ten druhy na Tebe muze zmenit nazor - z rabovace, darebaka - na normalniho cloveka, kteremu udela radost, kdyz si vykope nejakej ten R-U krejcar. Tak at se dari! :-)

Když víš kdo je vlastníkem pozemku,je slušnost se ho zeptat a domluvit se na podmínkách.Když nebudeš škodit,tak většině vlastníků to nevadí.Když tě vlastník načapá,chovej se slušně.

Moc diky za vysvetleni, budu se snazit nedelat ostudu ;-). Stejne asi jeste zajdu za archeologem a snad se domluvime na spolupraci. Prave jsem cetl nejake clanky a dost me prekvapilo, co vsechno je potreba zaznamenat, myslel jsem si ze jen kopnu, ale prdlacky. Muzete mi jeste doporucit knihu pro zacinajiciho hledace ? Zajimam se o historii v mem okoli a veskere nalezy bych rad odevzdal a co nejmene toho pokazil.

Mno...pokud uz o nejakem miste vis, ze tam je archeo, pak je domluva s archacem na miste. Pokud jses ale hledac s nulovými zkušenostmi a ani zadne takove místo neznáš, tak si myslim ze resit ted spolupraci je predcasne. Co s tim archeologem jako chces resit, bez nalezu? Tezko verit, ze vybehnes a hned Ti tam spadne archeo. To je opravdu velice hezka, lec opravdu nerealna, romanticka představa ;-)

Mohl bys o sobě vyplnit alespoň základní info když jsi tak snaživý. Nic ve zlém. ;-)

Souhlas s Terkou. Ono to dnes v zásadě začíná vypadat tak, že na detektoráře začíná mít i u nás pifku "kdekdo". Problém je totiž v tom, že na spolupráci s detektoráři vlastně nikdo nečeká a ani ji nikdo neočekává. Spíše je snaha detektoráře tvrdě vymezit do mezí (zatím) stávajících zákonů. To znamená, že legálně můžeme detektor používat pouze při zemědělské, lesnické a stavební činnosti, kde je primárním cílem vyloučit poškození vlastních nebo cizích hospodářských zařízení, strojů, přístrojů a nástrojů, a to například kovovými předměty, které tam zanechali předchozí hospodáři (radličky, pružiny, dráty atp.). Pokud je primárním cílem rekreační nebo profi hledání artefaktů, tak tam to může být už bráno jako zásah do cizích majetkových práv (na cizích pozemcích) nebo jako porušení zákona o ochraně památek, o zbraních a střelivu, o ochraně přírody atd. Pro získání úhlu pohledu druhé, nedektorové strany, je například dobré počíst si na www.no-detector.info . Takže pokud pomáháte vyčistit vlastníkům po vzájemné dohodě jejich pozemky od kovového odpadu (ne munice!), tak je to v pohodě. To ostatní je už jen o míře vzájemné tolerance, respektu a dodržování pravidel. Archeology volej ke spolupráci jen tehdy, pokud při zemědělském, lesnickém či stavenbním průzkumu podloží čirou náhodou najdeš nějaký depot. Sám bys to totiž vyzvedávat neměl, mohlo by to znehodnotit širší naleziště. Ale vždy je to jen o lidech, archeolog je také člověk a jako takový může napáchat na místě nálezu také škody. Ale má na to papír ... :-)

Fanfulo tady ho máš . Tohle napsal o sobě. Je to prostě prima kluk a vždycky a všechno myslí dobře. :-D
http://www.roman-abusinov.cz/o-mne/

JJ, podle stylu psaní by to odpovídalo. A podle výčtu povolání ho zjevně baví všechno, přičemž nikde dlouho nevydržel. :-) Překvapuje mne ale, že se k těm stránkám nehlásí alespoň jako spolek nebo tam nemá alespoň nějakou diskusi. Bere to tam raději tak nějak "po bolševicku". Ale jinak to bude asi docela milý chlapík ... :-)

Můžeš k němu zajet na grilovačku. Bydlí v Libomyšli to je kousek od Zdic. Kousek od něj je vinotéka a skoro naproti prodávají v coopu buřty. :-D

To je bohužel už ve Středočeském kraji :-) Já su jen prostý Severočech a navíc vesničan. Ale nějaký ten gril si nakonec budu muset asi v dílně spíchnout, abych šel s dobou. A buřty kupuju raději přímo od výrobce ... :-)

Už jsem se začínal bát, že se tu letošní jaro neobjeví :-)

No, to by zajímalo i mne. Pokusím se to zjistit a pokud se zadaří, tak to sem hodím. Hlavně při čtení zachovat klídek, nejhorší smrt je prej totiž z leknutí ... :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru