Hledání s použitím GPS

Ahojte hledači,zajimaly by mě Vaše zkušenosti s použitím GPS při hledání.Využíváte toto zařízení pro přesné zaměření např.dnes už zaniklých polních cest ap...?

v kategorii Mapy a navigace, založil DECIMUS 1.4.2010 09:41

Zdarec,mám turistickou navigaci Oregon 300 od Garmina a v něm mapu Tpo Czech 3 a je to paráda,v terénu se neztratíš a pokud znáš GPS souřednice místa na kterém chceš hledat,tak je jen šoupneš do navigace a pak už jen sleduješ display.

Ja mám tiež oregon 300, dajú sa tam vložiť aj snímky z google earthu alebo aj I. a II. vojenské mapovanie, a potom presne vieš čo hladáš. ;-)

frantaSK je na tebe nějaké spojení chci se tě na něco zeptat.Dik

Nikde jsem nenašel typ GPS chipsetu, ale předpokládám že to bude SirfIII, tak by neměl mít problém s příjmem na základní anténu v přístroji. Nevypadá špatně, ale za ty prachy bych raději pořídil PDA s GPS a máš mnohem všestrannější přístroj ;-)

Pyrda:o to mi právě šlo,jestli je to bez problémů aplikovatelný v praxi - zadat souřadnice starý polní cesty a nechat se tam přesně dovést a netápat.. 8-).Díky

Není zač,pokud můžu,rád pomůžu ;-)

Ten Oregon vypadá pěkně. Zajímalo by mě, jak si vede např. v hustém lese ? Chytá družice bez problémů ?

Taky bych měl stejný dotaz. Prej ty bez anténky se strácejí. ;-)

Tady máte naskenováno z knížky, jak je to s GPS s anténkami a "bez" antének:
http://rellik.profitux.cz/anteny.pdf
;-)

George-83: Hustý les v pohodě. Dokonce mi to chytne signál i v některých budovách.

Mám stejnou zkušenost.

SKV: les už vôbec nemusí byť v pohode. Keď to u agresívneho pronároda vymýšľali, brali síce do úvahy "okná" kde neabsorujú vodné pary, ale pozabudlo sa na kvapalnú vodu, ktorej je vegetácia plná a tak pod clonou lístia GPS funguje blbšie vďaka absorpcii. (S tou vodou sa toho beztak nedá veľa urobiť, akýkoľvek vodivý materiál bude pôsobiť ako tienenie.) Úplná vražda sú napr. hlbšie údolia (a to nespomínam nejaké vyložené kaňony, kde nemáš priamu viditeľnosť oblohy - celkom stačí klasická dolinka, napr. údolie Vydrice pri Bratislave). Tam pokiaľ chytiš fix, je často na odrazy a e.s.d. z obligátnych 3-15 m vyletí na 30 aj viac m. Fix v budove je takisto na odrazy.
Proti fixom na odrazy sú imúnnejšie staršie chipsety s nižšou citlivosťou (pri odraze klesá intenzita signálu), pričom ešte závisí na tom, ako vie firmware odrazy diskriminovať. Občas je to slušné, občas v komerčno-konzumnej snahe predviesť fix aj v tej spomínanej budove to stojí za hovno.
Oregon s jeho patch anténou vs Colorado s quad-helixom = žiadne signifikantné rozdiely, okrem výrazne lepšej ergonómie ovládania u Oregonu.

Chlapi,nechci do navigace příliš mnoho vrazit,tak jsem uvažoval o tomhle:http://mobile.itek.cz/gps-navigace-outdoor/GA00286-Navigace-Garmin-eTrex-H

Jakej na to máte názor?Myslíte,že to pro běžnou navigaci např.ke zříceninám bude stačit?

eTrexy sú technicky už dosť zaostalá séria, do ktorej nedostaneš najnovšie mapy (teda, pokiaľ sú kompilované podľa NT špecifikácie). Do hentoho potom nedostaneš mapy žiadne.
V princípe, obyvateľovi starovekej Sparty by stačila navigácia na zadané súradnice (ako tuná), ale v neznámom teréne ti príde vhod vidieť nielen KTORÝM SMEROM je cieľ, ale aj KADE sa k nemu dostaneš (cesta, tur. značka, neznačkované cesty). Je ti dosť k hovnu, keď ideš slepo za šipkou a prídeš na okraj skalného zrázu alebo niekoľko sto metrov dlhej rokliny. Ani korelácia nemapvého GPS s papierovou mapou nie je najjednoduchšia. Preto by som nebral nemapové GPS, nebral by som ČB displej a nebral by som GPS ktoré nezvláda dnešné mapy (je faktom, že dnešné mapy, napr. Topo Czech Pro, prerástli hardwarové schopnosti aktuálne ponúkaných zariadení).
Tým sa výber zužuje na garminovské Coloradá, Oregony a Dakoty. Low end sú Dakoty.

A sakra,tak to je už cenově trošec někde jinde.. ;-)

"Nie som taký bohatý, aby som si mohol dovoliť kupovať lacné veci." Platí stopercentne...

Naprosto souhlasím a proto jsem udělal průvan v peněžence a koupil Oregona 300,když už,tak ať to stojí zato.

Skúsil by som pozrieť na eBay... som takto kúpil Edge 705 (to je cyklistický špeciál) o tretinu lacnejšie ako na rodnej hrude, a hoci to išlo z Izraela, colníka to nestretlo.

Já vím,já vím,radši si nechám poradit od zkušenějších.
withoutchoice: a co říkaš na GPS kompas pro použití v hlubokých lesích,který prezentoval kolega Edas v článku "bloudění při hledání"?Myslí, že se vyplatí mít třeba oba přístroje- Garmin i tento kompas?

DECIMUS: oregon od 300-ky vyššie má zabudovaný kompas, môžeš si zaznamenávať aj trasu kade si išiel a tým samozrejme aj počiatočný bod odkial si vyrazil, potom aj do google earth si to vieš načítať.

frantaSK : spíš mi jde o příjem signálu,který se prý může u klasických GPS v lesích ztrácet..

podobný "kompas-nekompas" majú všetky GPS, a ako už hovoril frantaSK, od istého modelu vyššie máš v GPSr aj sondu magnetického kompasu a tá je na príjme signálu úplne nezávislá
posledné modely Oregonov a Dakôt majú 3D sondu, ktorá funguje pri akejkoľvek polohe prijímača

Takže pokud bych tedy zvolil např.Garmin DAKOTA 20, budu za vodou.OK?

Všetky dakoty majú nízke rozlíšenie disleja 160x240px oproti oregonom 240x400px. keď sa ti poštastí ako mne, kúpiš oregon 300 lacnejšie ako dakotu 20. ;-)

Já mám tuto:
http://shop.garmin.cz/outdoor/mapove-gps/gpsmap-60-serie/gpsmap-60-csx.html
A maximální spokojenost. V kamenném obchodě stojí míň. Nevím proč přímo výrobce má takové přemrštěné ceny, ale to je jedno. Umí zaznamenávat trasy, plánovat trasy, ukládat body, má magnetický kompas (chová se jako normální kompas), má výškoměr a díky celkem velkému displeji (3.8x5.6cm) a možnosti navigace po silnicích se dá použít i jako navigace do auta. Měří i v lese s přesností -+3m Má hodně vychytávek a vyjmenovávat je tady všechny by bylo na dlouho. Disponuje podrobnou turistickou mapou české republiky. Je tam kdejaká polní a lesní cesta, při použití pár programů z internetu jde vytvářet mapy svoje - výhoda při vytvoření mapy z historických map z mapy.cz - není pak nutné nastavovat si trasu a držet se ní, stačí jít podle vytvořené mapy. ;-)

withoutchoice: Chlape, máš přehled. Já jen chtěl říct, že při běžném chození s Oregonem není problém se signálem. Většina lidí má určité zkušenosti s auto navigacemi, kde se signál ztrácí již kousek od předního okna a Oregon cosi chytá. Že je momentální přesnost +/- 20 je mi celkem jedno, hlavně, že dokáže určit přibližnou pozici. Zrovna v sobotu jsem byl v takových roklích a v hustém lese a Oregon stále věděl o aktuální pozici (pro běžného smrtelníka, myslím, při dnešní dostupné úrovni techniky, zcela dostatečné). Jediné, co bych uvítal, je možnost rektifikace rastrové mapy v Mapsource, ne to dělat zcela nedostatečně v GoogleEarth. Není na to už na to něco lepšího?

SKV: stiahni si program Mobile Atlas Creator, vieš si stiahnuť ortofotomapy z Earthu vo vysokom rozlišení, a uložiť do formatu KMZ, ktorý podporuje Oregon.

SKV: no vieš - my geocacheri radi pracujeme s presnosťami čo najvyššími :) čo je s bežnými GPSr +/- 2-3 m pri chytenej augmentácii (EGNOS signál, t.č. predpokladá výhľad na južný obzor), inak tých približne +/- 5-10 m. +/- 20 je priveľa, napr. aj v prípade, že by si chcel sledovať trasu zaniknutej cesty.
Už sa zjavilo niekoľko zariadení, ktoré vedia pracovať aj s rastrovými mapami, ale nesadlo mi ani jedno... nejaké PDAčka a mobily do terénu neriešim. Niečo na úrovni PDA s outdoor odolnosťou a rozumnou spotrebou myslím že má v ponuke Magellan, ale zas magellanovské mapy a stredná Európa... eeehm... :(
Rellik: 60CSx bol legendárny prístroj, ale aj ten už je za zenitom a novšie mapy nežerie.

Ahoj, no asi ti budu oponovat, používám na GC dost dlouho Eten X500+ v pouzdře a nemám problémy. Používá Sirf III takže citlivost bezproblémová. Možnost používat najednou rastrové mapy a foto mapy je k nezaplacení. Navíc v tom mám i klasickou navigaci, takže spokojenost. Ale třeba jsem měl jen štěstí na dobrej kup :-)

Tu ide hlavne o to, že to nie je zariadenie určené do terénu, nie je utesnené proti napr. striekajúcej vode a aj výdrž na 1 nabitie je menšia ako má Oregon s 2 AA NiMH akumulátormi priemernej kapacity. Samozrejme, že za sucha a tepla s tým ide pracovať, pokiaľ operačný rádius od auta nepresiahne pár sto metrov vyšliapaného chodníka :D

withoutchioce: no,já jen že u toho kompasu bylo řečeno,že má v dnešní době asi nespolehlivější a nejpřesnější systém SIRF III ,což třeba ty Dakoty nemají...

Sláva Sirfu trojky pochádza z r. 2006. Dnes je rok 2010. Tým chcem niečo povedať, a je asi jasné, čo - tým skôr, že do etrexov radu Hx a gpsmapov radu x sa sirf trojka montoval.

Měl jsem Garmin etrex Legend.Ve volném prostoru dobré.V lese docela problém.Na uložení pozice v místě kde byl výhled to ještě šlo,ale nedej bože se nechat v lese v případě ztracení se navigovat.
Občasná ztráta družic vás hezky pomotá po terénu.
V kopcovitém se našlapete.
Momentálně mám gps modul EVOLVE goTraxx..je 100% lepší než garmin bez anténky--))( má extrémně vysokou citlivost, která umožní provozování i za ztížených podmínek jako jsou města, hory apod.)+ Nok. N73 A v lese opravdu jde a bez ztráty družic.Dokonce i při velké vlhkosti není problém.
V budoucnu uvažuju o klasice GPSMAP 60 CSx.

Legenda nebrat, roqzdával je Béda Trávníček a věděl proč :-D Používá starý chipset a citlivost je mizerná. Je dobrá tak do UL, na pole nebo na kopce, v lese naprosto nepoužitelná.

Starý eTrex (Vistu C) používam na gc doteraz. Je síce menej citlivá a v poraste alebo rádiovom tieni nefixne, na druhej strane ale nefixuje na odrazy, takže ak mám súradnice, môžem im podstatne viac veriť. Čiže ako som už spomínal, citlivejší chipset síce fixne aj na slabší signál, ale pokiaľ je to odraz, mám polohu nie +/- 5 m, ale +/- 50 m. No to ten Bill už ani S/A vypínať nemusel.

frantaSK: Díky za info, nějak mi tato utilitka unikala. Ale neřeší to můj problém, tj. rektifikace libovolné rastrové mapy (např. scan z knihy). V Google Earth to jde jen velmi těžkopádně.

Pako24:jde mi o to,jestli mi bude stačit třeba Garmin Dakota i na vyvedení z hlubokého lesa nebo si mám pořídit i ten "kompas",co byl vzpomenut v minulém tématu.Odpovězte mi někdo.Díky

Už ti bolo povedané, že kompas na báze GPS má každá GPS jednotka, na báze magnetickej sondy každá lepšia GPS jednotka.

Dobrá a dá se,dejme tomu, s Dakotou 20 provozovat i autonavigace?

A co tak si přečíst co to všechno umí sám?
http://shop.garmin.cz/outdoor/mapove-gps/dakota-serie/

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru