Jak je to tedy s tou (i)legalitou?

Ahoj, muze mi někdo jednoznačně říct jestli je náš koníček legální nebo ne? Když jsem se zajímal u archeologů, došla mi tahle odpověď...

Činnost pomocí detektorů kovů je Národním památkovým ústavem vnímána jako ilegální provádění archeologického výzkumu (jedná se o zásah do země někým, kdo nemá oprávnění k archeologickým výzkumům). Za tuto činnost hrozí vysoké pokuty dle Zákona o státní památkové péči č. 20/1987 sbírky zákonů.

Pokud je to tedy pravda a já věřím, že pán má asi pravdu :-) Je nějaká cesta jak chození s detektorem legalizovat? Např. se organizovat v nějakém spolku atd..?

Dělám to velmi krátce a nechci dělat nic nelegálního i když si o tom zákonu myslím samozřejmě svoje....
Díky

v kategorii Spolupráce s archeology, založil gforce_cz 21.6.2020 21:50

Tady platí jako vždy že čím víc se s hovnem mazes tím víc smrdí. Prostě hledej. Hledej pro radost, pro muzeum, pro sebe do šuplíku. Nezapomeň, že tím že to z tý hlíny vyndáš za to přebírás odpovědnost. A je jen na tobě jaký bude další osud nálezu. To musíš v sobě najít. Čili je to zas jenom a jenom na tobě. Každý z nás se nějak vyvíjel. Před mnoha lety by mě nenapadlo, že budu chodit s archeologem na místa který jsou tabu, že mi budou volat ať s nima jdu na železo. Že je bude zajímat můj názor a budou se ptát čím dál tím víc. K tomu musí každý dospět. Já už jsem ve fázi kdy mě zajímají víc souvislosti než nález samotný. A čím dál tím víc si uvědomuji že už to není jako když jsem vyběhl na pole a měl radost z kazdyho nálezu. Navíc se doba hodně změnila. Od naprostého nezájmu ze strany odborníků přes vymýšlení zákazu až po pozvolný příchod zájmu ze strany nejen jednotlivců ale už i ústavů. Před cca 10 lety jsem byl těžce ne kordy s jedním člověkem. Pro něj jsme byli zloději a vykrádači a já měl taky spoustu výhrad vůči němu jako archoleologovi. Pak jsme se občas potkali a emoce slalábly. Podotýkám že jsme byli vždycky přátelé ani názory nás nerozdelily. A letos na jaře jsme se zas potkali a já se zeptal jak je to s tím zákonem proti nám. Ta paní je velmi slušná ale to co vypustila z úst se hned tak neslyší. A nejen na vládu která jim seřízla peníze na výzkum. Na závěr monologu mi řekla že nás potřebuji. Že bez nás už to na mnoha místech pomalu nejde.


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru