zdravim.jsem taky začatečnik a dovolim si taky pridat par otazek.Hlavně by me zajimal vyber lokality(jestli jezdi hlavne na nejaky historicky zajimavy mista nebo jdou kam je nohy nesou) a pak zpusob hledani(jestli si treba vytyčí plochu 50x50 metru a tu prohledaji do mrtě a nebo nachodi 10km)
Něco pro začátečníky
ZDRAVÍM VŠECHNY ZAČÁTEČNÍKY HLEDAČE
MOC BYCH UVÍTAL NEJAKÉ RADY A NÁVODY JAK CO NEJEFEKTIVNĚJI HLEDAT A VYVAROVAT SE KOPÁNÍ ALOBALŮ A POD.
JESTLI JE LEPŠÍ HLEDAT V LESE NEBO NA POLI.
HLAVNĚ NĚJAKÉ ZKUŠENOSTI.
ahoj...ma zkusenost je takova ze driv sem nachodil moc kilometru po velkem poli a sem tam neco piplo..o jiste doby se na pole vratim treba 10krat s tim ze si projdu kus o urcitem ctverci a je to o hodne lepsi..a jak to kolchoznici otoci tak se tam vracim zas...chodim okolo mista bydliste a zatim se da porad neco najit...parkrat sem byl i dal a teda nalezy nic moc i kdyz sem prosel treba prave tech 10km..tot muj nazor..at se ti dari...bavicc
Pole nebo les to je vcelku jedno, při hledání žádná pravidla neexistují, vždy se ale chovejte slušně a po každém kopání po sobě vše zahrňte, dělejte dobré jméno i ostatním kolegům.Rada:poptejte se ve svém okolí starších spoluobčanů, i ti jsou schopní vám při svém povídání prozradit zajímavou lokalitu.... , přemýšlejte a dejte vědět.Desy.
Témněř kdekoliv,kam zajdete,něco najdete..
Ano, všude se dá něco najít. Pro začátek bych doporučil pole v blízkosti vesnic. Tam, kde byl předpoklad pohybu lidí, zemědělců. Ale pozor NECHOĎTE NA ZASETÁ POLE !!! Nepůsobte jiným škodu na plodinách, chovejte se tak, aby po vás zůstala všechna místa v takovém stavu, jako před vaší návštěvou. Jinak potvrdíte již tak dost rozšířený názor, že detektoráři jsou zloději, lumpové apod.
Zeptejte se starousedlíků, kde byly dříve staré cesty, staří lidé rádi zavzpomínají a poradí...
A také je dobré na netu otevřít mapy, podívat se na fotomapu a historickou mapu - a porovnat. To vám hodně napoví a ukáže zaniklá místa, cesty a tak.
A ještě něco - nikdy nechoďte na archeo lokality. Tam je "luxování s detíkem" zakázáno. A pro Lovce z těchto stránek nemorální a nepřípustné. Tak buďte jako všichni (nebo většina??) zde přítomných.
No a nakonec přeji také trošku "pokakaného" štěstíčka, které každý z nás potřebuje.
Bordel budete kopat všude.... I tam kam by zdánlivě člověk nevkročil.. Chodim většinou po tipech, ne úplně na blint. Nejlepší nálezy sem našel tam, kde sem myslel, že budu jen ztrácet čas. Tam kde sem šel pro tutovku bylo většinou kulový... Chce to najít si vlastní styl a zdroje informací...
Předvčerejškem jsem vlezl do lesa u silnice a hned rezavá plechovka , potom kus plechu , poté ruční granát a než přijeli policajti kopnul jsem torzo MP 40, zkrátka samý šrot a žádná mince , nebo něco, co by mě potěšilo , ale bylo hezky a o tom to hledání je.
Díky všem za příspěvky a zkušenosti,
já chodím také po okolí mého bydliště a je pravda že vždy něco přinesu domu.
Nacházím hodně mincí,ve směs "staré" mince.
Nejstarší jsem vykopal z roku 1912
Pak jsem párkrát kopl "pískací kámen"
Vyděsil jsem myslivce na posedu,
probudil spícího bezdomovce, už jsem spadnul i do potoka. občas je to docela dobrodružný
Moc mě hledání baví.
Chodím s Garrettem 250 a jsem moc spokojenej.
Mám pár míst na doporučení starousedlíků,jen toho času moc není.
na polích je spousta železa chce to dobrej stroj kterej ho umí poznat hodně idrahejch det. s tim maj problémy a pak kopeš diry jak na mamuta.
já jsem si postavil det dle schema znetu IB junior a u mě dobrý.
já si musím postěžovat, u nás je tak chudej kraj, v některejch lesech opravdu není ani hřebík, jinak chodím jenom chvílu, zatím sem žádný mince nenašel (chudej kraj ), ani po houbařích nic (s**ně lakomý ), jinak na doporučení usedlíků se dá, ale většinou jen nábojnice a nebo střepiny (teda u nás a z války), zatím sem nenašel nic na co bych byl hrdý
Ahoj, to samé(že u nás nic zajímavého v zemi není)jsem si podle nálezů ze začátku říkal i já a teď kolikrát dlouho hledám místo bez železa kde bych odladil detík. Sem tam se i zadaří stříbrňáček. Chce to vydržet,chodit a chodit, kopat a kopat...
jsem hledač začátečník, bez letitých praktických zkušeností. Ale, také si myslím, že i ten "můj rajon" je pěkně chudý kousek, kde nebyly žádné bitvy, anebo místa pro nálezy "typická". Archeolokalitám se vyhýbám, hroby nekopu a nelezu tam, kam se nemá. Samo, že to je o tom štěstí, konečně, ty případy extra úlovků z Velké Britanie apod. ukazují, že i naprostí amatéři s obyčejným klackem mohou najít extra nález. Taky bych rád našel "něco", zatím se to nedaří, ale přes to všechno mne to hledání baví a "klacek v kůlně nerezaví". A vo tom to je.
všechny vás zdravim.Tak včera jsem si koupil svou první hledačku.Nechtěl jsem investovat hromadu peněz,dokud nezjistim,že mě to bude bavit.Čtu tady všechny příspěvky a už se těšim až poprvé vyrazim.sice nevim kam,ale poradim se s dědou,kam co a jak.nečekám žádné poklady jen samé smetí Snad najdu lidi z okolí Teplic,co by mě trošku "zasvětili" co a jak.Jinak se chci mrknout do jednoho lesa,kde jsem před x lety našel ss helmu a dvě pistole..bohužel dost zrezlý.držte palce.Díky za web!!
Pistole i"dost" zrezlé je třeba odevzdat na policii , termín zrezlé , nebo nepoužitelné naše zákony neznají a lze to kvalifikovat , jako nedovolené ozbrojování a to i tehdy , pokud by jsi si ponechal třeba jen jeden plný náboj. Určitě to děda zařídil , tak pozor. Jinak lovu zdar.
jasný,děda byl v tu doby podplukovník u komoušů tak už si s tim naložil mě osobně zbraně děsí
Tak teď je to správně , hlavně být v obraze a vědět co píšu.
Zdar, čistě SUBJEKTIVNĚ, každý z nás začátečníků řeší ty stejné, či podobné otazníky. Jaký detektor a jak drahý, kde budu hledat a budu také nacházet něco zajímavého? Je fajn, když je někdo, kdo poradí, ale není každému dáno. Levný detektor, tedy ten co toho umí málo, jsem logicky zavrhl rovnou, protože mi jako začátečníkovi situaci neulehčí, spíše naopak. Kupovat potom v brzku další detík, jsou "vyhozené prostředky draze počátečními zkušenostmi získané". Samo, že mne to hledání nemusí chytit a potom jsem stejně vyhodil peníze z okna. Tedy, budou asi i tací, co tu cenu detíku neřeší, ale asi jich nebude většina. Lokality, kde hledat, tě bude "trápit" taky a hodně. Ale nejvíce se budeš ptát sám sebe, na základě "úspěšnosti" nálezů, má li to smysl pokračovat, třeba při možných počátečních neúspěších, kterými většina z nás prochází. Nechci zapovědět faktor času, protože ne každý jej má k dispozici a současně s přihlédnutím k ročním období, kdy se dá, nebo tolik zase nedá hledat. Do toho se přičtou i majitelé pozemků, lesáci, čumilové a různí "všímálkové", co s mobilem někam volají", policisté, archeologové a nevím kdo ještě. Zapovězené lokality a cesta k nim, způsob přepravy, pěšky, nebo jinak. Je toho hodně a tímto výčtem to rozhodně nekončí. Pokud se budeš sám tímto protloukat, (jako i já), vše celou věc "nějak ovlivní. Info od dědy může něco málo pomoci, ale nevyřeší to "hlavní", to si musí každý zdůvodnit sám sobě a v určitých přépadech i svým blízkým, jsou li. Mně to chytlo, i když začátky jsou "klasické", nicméně beru to jako velkého koníčka, který něco dává, tak i bere. Držím ti place.
Jak sem se dozvěděl o hledání?mam dost kamarádu,co hledají už dost dlouho,jsou tim nadšení,a v hospodě si rádi povídají o svých nálezech.já to zase docela rád poslouchal až jednou sem si řek,že to taky zkusim.Jak psal Fanula,""každý z nás začátečníků řeší ty stejné, či podobné otazníky. Jaký detektor a jak drahý, kde budu hledat a budu také nacházet něco zajímavého?"" nevim jestli mi jde teda přímo o tohle.jde mi o ten pocit klidu,někam vyrazit,někam kde bude klid,kde se můžu courat po lese..Nejde mi o to,že chci najít poklady za desetitisíce ,samozřejmě potěší každý úlovek,to nééé že nééé..Cenu detektoru zatim řešit musim,kupovat si hned ze začátku stroj za cca 15tis je pro mě vcelku zbytečný,když po měsíci zjistim,že mě to vlastně nebaví.Doufám že mě to chytne..díky za vaší stránku,kde jsem se dočet dost informací,jako že zakopávat za sebou díry atd atd..když už to člověka baví,tak musí být taky trošku ohleduplný k ostatním a neničit.Určitě se tu najde spousta šílenců,co vykopou spoustu děr a nechaj to prostě jak to je,házej v lese odpadky,jsou nasra*ý,když nic nenajdou.tyto věci by měli být zdůrazňovaný,ať se na vás(a snad jednou i mě)hledače,nekouká jako na škodnou ,všem vám držim palce,ať najdete svuj vysněný poklad....no každopádně se maximálně těšim až poprvé vyjdu,zapnu a budu courat a hledat.
Je to koníček, ve kterém nejde o "finanční hodnoty" pokladu, přesně tak, jak říkáš. Jde o hledání a radost z něčeho staršího, co není odpad ze zemědělských strojů... Já hledám hlavně kvůli hledání, ne kvůli nálezu pokladu....
Tak přeji hodně radosti, štestí a nálezů.
kam na foru mužu napsat prosbu o pomoc s identifikací??
Do klubu, přečti si nahoře záložku "klub".
Ahoj lidi dík za mnoho rad , tipů a příjemného čtení. Jsem tu nový a joky vy všichni jsem propad tomuto "sportu".Zajmalo by mně jak se ktomuto staví náš zákon co mohu a co ne. Je mi jasné že musím ctít vlastnické právo a bez souhlasu majitele nemůžu kopat na jeho pozemku jak se mi zachce. Taky nevim zda se mám bát hajnýho aby mně nezastřelil jako škodnou.
Hajnýho bych se bál dycky..... žije v lese... a tak.
No tak zrovna toho bych se nebál.Já jsem byl u lesa, sluchátka na uších a vidím přede mnou stín, tak se otočím a zamnou hajnej.Tak mu říkám: "á problém" a on na to, já Vás pozoruju a vidím, že po sobě zahrábáváte,ale kvůli tomu tu nejsem.Jen ho zajímalo, co se dá najít a nakolik přijde takový detektor.Náhodou jsme si pěkně popovídali a po hodině nato jsem našel zipo zapalovač s kresbou jelena.Kdybych ho potkal později, tak mu ho rád věnuji. Všechno je to v lidech.
přesně jak říkáš je to v lidech... já takle potkal pána policistu na polní cestičce kde za tři hodiny předtim ani noha, tak jsem si řika, že ho někdo poslal na mě, ale nebylo to tak. Byl naprosto v pohodě... pozdravil, zeptal se, jak to jde, jestli už jsem něco našel :) dali jsme krátkou řeč, popřál mi hodně štěstí a šel si po svém
jestli to byl ale policajt, dneska se maskujou některý všelijak... netek z něj nějakej sliz?
Opravdu máš TL-6003? A co na něj říkáš? Jaké používáš nastavení?
bohužel je to opravdu tak.... nevěděl jsem esli mě to chytne, tak jsem koupil nejlevnější šmejd co jsem sehnal nicméně až do chvíle než se mi polámal (cca 3 týdny vydržel)jsem něco málo našel :) nejdřív jsem chodil all metal, ale kopal jsem hromadu bordelu, tak jsem po chvíli jsem začal chodit s diskriminací na 5/10 a menší železa to celkem odladilo ale větší jsem kopal furt... za 3 týdny mám narozky, snad se mi podaří ukecat rodinu aby mi přispěli na novej detik (nejspíš Tesoro Silver umax).
Díky za info. Náhodou se ke mně taky jeden dostal. Měl by být vodotěsný - zkoušel jsi to? Podle všeho je to nějaká kopie Fishera...
Silvera určitě můžu doporučit, taky jsem ho chvíli měl a je super.
tak vodotěsnost jsem si netroufl testovat, ale taky na to eště dojde určitě :) chci ho teď hlavně nák poopravit abych moh chodit, než bude na novou mašinnu
Tak po třech hledáních (docela úspěšných),jsem se rozhodl,že koupim "lepší" stroj ,můžete mi trošku poradit,kterej do cca 17-ti tisíc si mam pořídit?díky za help
Za mě by to byl EuroSabre II s 12x10 sondou SEF - pokud ovšem netrváš na displeji. Pořídil jsem si ho taky jako druhý (respektive třetí, ale Silver jsem měl jenom krátce). Pro mě (a moje lokality - čti nic moc nálezy:) má ideální poměr cena/výkon. Jednoduchý, lehký a výkonný - a hlavně s audio diskriminací, což je výborná záležitost. Železo poznává docela dobře, i když jsem si také vykopal i železný kroužek z půl metru . To bych ale určitě kopal i s mnohem dražším detektorem s displejem .
Za tuto částku můžeš pořídit několik výborných detektorů. Určitě bych se podíval na X-Terru 705, Tesoro Tejon, EuroSabre II nebo Fisher F70.
Pokud budeš chtít nějak s výběrem pomoc, napiš na info@lovecpokladu.cz můžeme probrat všechny klady a zápory jednotlivých přístrojů, tak aby jsi koupil něco co tě opravdu posune v hledání dál.
děkuji za odpovědi-Elmara:určitě se ozvu a nechám si poradit.díky moc
Zdravim všechny lidi dobré vůle a především lovce, hledače a hlavně kopáče. Detektor kovu nevlastním, ale po zapůjčení na víkend od známého jsem pravděpodobně propadl kouzlu zdravotních vycházek na čerstvém vzduchu s ,,mašinou,, v ruce. Nedostaje žádné odborné rady (přes úsilí dozvědět se, jestli pískání je dobrý, nebo šrot), vybaven základními znalostmi oblasti a rad typu: ,,ze začátku kopej všechno, na to přídeš,,vyrazil jsem s partou na ryby. Předtím jsem ovšem vzal syna na zahradu. Po neustálém povykování detektoru jsem vybral místo, kde byl signál nejsilnější. Asi ve 20cm byla kulička o průměru 1 cm (že by Napoleon:)). Jenže zakrejte díru na trávníku:))Ryby nebraly a já vyčistil les od 3 ks plechovek, hliníkové lžičky, železného kola od postroje, řetězu se třemi velkými oky(řetězy byly dva, ale druhý bych nepobral kvůli velikosti...je u stromu), stojánku na kola, šroubu, několika hřebíků, nábojnic od brokovnice a vycucané zubní pasty Dixi, která houkala jak k smrti odsouzená. V jednom místě byly údajně ruské poválečné zákopy, a tam, kromě nezahrabaných děr po hledačích, na různých místech cca 50 ks ostrých do pistole v různém stavu. I v perfektním, ale spíš obalený rzí. Dále 1 velký a 1 malý knoflík-klasika hvězda-srp-kladivo. A jedna zhuntovaná přezka asi z boty.
V diskuzi jsem se dočetl, že ostré nábojnice se musí odevzdat. Je tím opravdu myšleno i ty absolutně nepoužitelný? Jsou nějak nebezpečný? A co všechno musím odevzdat příslušným orgánům? Děkuji za odpovědi a zkušenosti.
Závěrem bych chtěl poděkovat autorům za tento web a přeji všem hodně zdaru.
P.S. všechny díry jsem po sobě zahrabal
La pardón. Nepamatuji si typ detektoru. Snad Teknetik, cena po slevě cca 7000,-. Lehký, příjemný přístroj, který teda našel úplně všechno, ale on za to nemůže, že?:)
A po mých zkušenostech: systém pokus x omyl....nedoporučuji:)
Pavlik--taky jsem tomu propadl a je to fakt super,procházet se po lese,kde nic nejezdí,nikdo tam neřve,nesmrdí tam typický smrad města ,už teď si tipuju cesty,kam vyrazím.Plánuji 3denní "procházku" s detíkem po stopách prchajících frantíků už se moc těšim a snad najdu něco,číkm se vám tady budu moci pochlubit
za 3 dny určitě najdeš spoustu pěkných věcí
Tak to držim palce. Mluvíš francouzsky, kdyby tam strašilo?:))
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.