Otravové a policie

Zdravím komunitu, začínám a nevím jak to pořádně chodí. Setkal jste se někdy už s tím, že by na vás byl někdo agresivní třeba v lese? Že tam nemáte co dělat atd... A co pole? Opravdu každý hledáte podle katastru vlastníka a říkáte si o povolení? Co když je to státních organizací? Už vás někdo z pole vyhnal s tím, že je to jeho pozemek? Nebo naopak na vás zavolal bez upozornění benga? Jak s nima jednat, co říct, odvezli si vás už někoho? Děkuji za případné zkušenosti a zážitky :-)

v kategorii Nezařazené, založil Kelvi 10.2.2016 20:28

U nás patří 90% okoních polí 3 zemědělcům. Jednomu je to jedno, jeden mi se smíchem řekl že chce 10% z pokladu, ale jeden má na hledače pifku... Jednou na poli kolem nás prošel cizí chlápek a šinul si to do blízkého lesa. Během 15 minut tam jakože "náhodou" přijel onen majitel pole a už to jelo. Naštěstí jsme malá vesnice. Zná mě od mimina a chodil jsem k němu i na brigády, tak na nás jen hulákal stylem: "Kur*a vy dvá už taky magoříte? Co tu hledáte?" Nezmohl jsem se na nic lepšího než: "Zlato". Tak spustil, jak mu tak před sedmi lety na jednom poli (mimochodem archeolokalita) vykopali hledači jámu 1x2 metry a 70 cm hlubokou, a že tam musel jet X km s Manituem, aby to zahrabal. Ale že nejhorší bylo, když rok na to vletěl s postřikovačem do další díry a jak to skočilo, tak se mu jedno z těch ramen ulomilo - škoda 70 000,-. Že má věčně vyšlapaný fleky v řepce, ho taky pěkně se*e. Od té doby řádí na polích jak černá ruka a jakmile někoho uvidí, tak si to k němu namíří traktorem i autem cesta necesta. Nakonec nás nechal být, že nás zná a že "ví, že nejsme takoví koko*i jak ti ostatní", ale už jsme měli blbej pocit a po chvíli jsme to zabalili. Teď se jeho polím vyhýbám a mám klid.
Pokud můžeš, tak si o těch lidech něco málo zjisti. Pokud jedeš na blind, tak se chovej slušně a ono se to dá nějak obkecat. Co se týče benga, tak s tím jsem se nesetkal, ale dal jsem se do řeči s jedním nedostudovaným archeologem (ne, není to ten jehož jméno na A se nesmí vyslovit :D ) a ten se mi pochlubil, jak už na hledače policii poslal. Samozřejmě neměl tucha, že i já chodím :D Policajtům se do toho prý moc nechtělo, ale byl neodbytný, tak mu slíbili, že se tam zajedou podívat. Jak to dopadlo nevěděl, protože hledače zahlédl z auta. Když mi to vyprávěl, tak měl v tváři výraz, jakoby právě zabránil havárii vlaku plného dětí....a já si s úsměvem myslel něco o pohlavních orgánech.

Jo na mě všímavej baráčník poslal policajty,i když to nebylo jeho pole.Prý řekl policajtům že se tam pohybuje podezřelá osoba.Naštěstí přijeli dva mladí kluci,shodou okolností jeden z nich také mrcasník.Řekl že prý na udání musí vyjet,zkontroloval doklady,pochválil nálezy a odjeli,takže super.

Vůbec se nedivím že někteří majitelé polí detektoráře nesnášejí,vidím to ve svém okolí co dokáží naši kolegové na zasetých polích.Černá zvěř je proti nim nepatrný hmyz.Stalo se nám,a to jsme jen vylezli z auta,že orající traktorista vylít jak čert a řval po nás abychom táhli,prej jsme mu rozkopali a poničili paprikovou plantáž.Tak jsme se omluvili za ty hovádka,vysvětlili mu že ne všichni jsou stejní a přesunuli se.Les je jiná kapitola,náš fořt by detíkáře nejraděj pověsil do průvanu,a ani jemu se nedivím.Samotné se mi mockrát stalo že jsem šlápla do nezahrnuté díry zafoukané listím.Jámy jak základy na supermarket a u nich leží brokovka.Parkují v zákazech,zůstává po nich spoušt.Dělat mi někdo tohle na mým hospodářství,ženu ho taky.Stydím se za tyhle rádoby hledače.Raději se zašiju někam z dohledu i za cenu nicnálezů,Dokud budou mezi náma ti hledačsky negramotní musíme počítat s nelibostí zemědělců a lesníků vůči nám.Nejlíp poptat se komu co patří,požádat o svolení a máš klid.A když to není možné a někdo tě pošle pryč z pozamků,omluvit se a odejít.S cajtama zkušenosti nemám.

Tak tak, dadla má pravdu. Taky už se mi stalo že kvůli IDIOTŮM co po sobě nezahrábnou a chodí třeba v zasetém jsem měl problém s majitelem pozemků, ale vždy jsme se nějakým způsobem domluvili, buď mě tam nechal nebo hold jsem šel jinam. Nejhorší je že těchto IDIOTŮ co nám slušným nedělá dobrou vizitku rapidně přibejvá, bohužel :,-(

Semnou hajnej vždy pokecá,omrkne co jsem našel ale je vidět jak mu oči střílí po okolí,jestli někde nenajde čerstvou díru.

My jsme s manželem s fořtem už zadobře,ale první setkání bylo vostrý,chytli jsme to za všechny ty bordeláře.A hajní jsou v pohodě :-) zavolám jestli můžem a fertik :-) u nás je jelení obora a kančárna,tak hrozí včely ;-)

Já se při prvním setkání začal pomalu šourat z lesa a on to byl nakonec hodnej človíček.To spíš s myslivcema je někdy potíž,myslí si že ty pole jsou jejich.

Ahoj vsem,
ja proto uz lopatku sebou nenosim,pac kazdy majitel pozemku kdyz vidi lopatku se hrozi ............. .
Mam rucni rycek a kdyz mne nekdo prijede zkontrolovat tak je v klidu-nevidi ryc ;-)

Já mám kliku v tom, že téměř všichni majitelé polností a luk, kam vyjíždím hledat, jsou moji obchodní partneři a někteří dokonce přátelé. Se všemi jsem svoje chození a hledání na jejich pozemcích osobně projednal a vyjednal povolení. Na hledání mám tedy klid. Samozřejmě, že toho nezneužívám a dodržuji zásady slušných hledačů. S nikým, ani s Policií jsem nikdy žádné problémy neměl. Prozatím, ale člověk nikdy neví. ;-). Nemůžu ani říct, že bych někde narazil na nějaké způsobené škody či nezahrnuté díry po jiných detektorářích. Ani si mi ještě nikdo z majitelů nestěžoval.
Ještě bych si moc přál najít něco fakt historicky starého a vzácného, abych trochu přispěl do sbírek místního muzea. Na ty optimální podmínky, které tady mám jsou mé nálezy víceméně nezajímavé a zatím nic moc. :,-( Třeba se ta Fortuna nade mnou někdy smiluje a něco mi dopřeje. ;-)

Policie jen jednou , když jinej debil pitomec s detíkem zapálil les v mém rajónu a podle vykopanýho železa u požářiště šli hned po nejznámější čuni s detíkem okolo. Naštěstí sem byl zrovna hledat na opačné straně svého rajónu.
Hajní i majitelé pozemku v pohodě . Jen jeden tady je takovej dobrák a neuznává volnost pohybu po jeho loukách . Žene naprosto každýho. Jednou dostal do huby od dvou drvoštěpů ,protoře jim spadl strom na jeho louku a oni ho začali zpracovávat ,tak jim šel dát do huby .Takže očividně neuznává ani právo přesily )
Jednou sem byl ve Zdejcině u Berouna na takovým políčku to zkusit v podvečer po práci a najednou mužíček v zelené kamizolce za prdelí. Sem málem začal věřit na čerty . Vypadlo z něho ,že na mě hodinu čumí s posedu a čeká ,kdy to poseru. Ale pré mám štěstí , že škody nepáchám, tak sme si trošku koštli z placatice a zkuřli trochu startek .
Zato nimrod tady doma mě málem zastřelil, když sem lezl z lesa . To bylo opravdu na posrání . Nejvíc mě překvapil ten jeho pes (teda spíš jakési pinč bo co to bylo za smeták) ,co po mě šel a snad mě chtěl aportovat ,jako ulovený zvířecko .
No někdy mám při hledačce trochu jinej adrenalín , než z pokladu o:-) 8-) :-D ;-)

Díky za reakce, udělal jsem si aspoň trošku obrázek :-D

já chodim 3 rok, že by se o mně někdo zajímal se mi stalo jen 2x poprvé nějakej majitel pole u kterého jsem zastavil slušně se ptal co tam budu dělat ,ukazal jsem mu detík a vysvětlil co a jak,zakázal mi vstup na pole, když jsem se ho dotázal kde je hranice jeho pole abych věděl kam nemám chodit tak mi řekl že dneska už každé pole někomu patří a statní že už není takže nemám hledat nikde,pochopil sem že snim nemá cenu diskutovat a odjel sem, druhej případ byl veselejší hledal jsem na pooraném poli a 200 m ode mne zastavila terení vitara v vylezl nějakej stařík a volá haloo,hodil jsem nevšímáka ale zas huláká haloo,heej,uvažoval jsem že ustoupím do blízkého lesa ale pak jsem si řekl nic tu neničím co bych utíkal tak jsem šel k němu,přišel jsem k němu děda usměv od ucha k uchu a říká tam se na to vykašli tam nic nenajdeš zajdi tám přez pole k tomu lesíku na okraj tam byly německé okopy a začal vyprávět jak tam měli nemci tank a nákladní mercedes jak tam byli po válce všude gasmasky a munice a všechno možný, tak to mě přijemně překvapilo, jinak za celou dobu žadnej problém já nosim jenom malou polní lopatku,tak lidi chápou že s tím jámu nevykopu :-) ;-)

Hledám jen pod vodou, tak moje problémy jsou s rybářema. Když jsem měl detík nově objížděl jsem na Orlíku zátoky u kempů. Většinou to mělo průběh že lezu do vody a u břehu ani noha - po dvou hodinách, když vylézám břehy obležené rybáři a hulákání jak plaším ryby, že to nesmím atd. Měl jsem i dost velký konflikt s partou co nahodila do zátoky , což jsem nevěděl, a šla do hospody v kempu. Já se totálně zamotal do vlasců, vykouknu , abych dal omluvu - vlasec je většinou vidět až když ho táhnete - a u prutů nikdo, jen pipala nějaká záběrová elektronika. pokračuju v hledání a za chvilku motorový člun nad hlavou , otočky na místě a rychlý průjezdy. Opravdu dost o hubu, ustál jsem to připláclej ke dnu, když vylezu parta pryč a všechna kola u auta prázdná... :-/ Jeden čas co ponor to incident a dohadování - tak jsem si sehnal číslo na rybářskou stráž, pán mi vysvětlil že o takovém chování ví a že to od určitých rybářů neodnáší jen potápěči... dal pár tel. čísel i na kolegy , abych volal že si je srovnají. Při jedné debatě na Hracholuskách s rybářem "masařem" co házel kameny, jsem se o tom čisle na stráž jen zmínil a byl klid :-D Teď už chodím jen na rybníky a s majitelem se předem domluvím k naprosté spokojenosti...

Je zřejmé že porušili rybářský zákon tím, že opustili udice to je o povolenku

Opustit nahozené pruty? Ty chytit porybný tak jim je zabaví i s papirama...

Chodím jenom státní lesy kde probíhá intenzivní těžba dřevní hmoty,žádný problém. 8-)

Chodím víceméně jen pole, pokud je u něj kolchozník nebo zjevně majitel, prostě se zeptám. Ještě nikdo neřekl, že né, maximálně agronom, abych po sobě zahrabal díry (zrovna seli) - a to je přece samozřejmost. Asi dvakrát se mi stalo, že na mě někdo přišel zhurta, tak se omluvím, nehádám se, ukážu vysbíranej bordel a řeknu, že klidně odejdu a vždycky mi bylo řečeno, že je jim to vlastně nevadí. Co mě sere je to, co píšou ostatní vejš, v některých lesích by si člověk zlomil nohu, jinde borci v zasetých polích vedle silnice - pak se těžko někomu vysvětluje, že jsem to nebyl já, ale nějakej debil.
Spíš jsem se chtěl zeptat s ohledem na současný tlak různých pseudozastánců archeologie a konzervativního jádra archeologů - už jste slyšeli o někom, že by byl PČRkou řešen pro přestupek nebo pro trestný čin v souvislosti se samotným hledáním detektorem? Nemyslim blbce vykrádající archeolokality, ale třeba normální kusovku na obyčejným poli, který není archeolokalitou? Jak to dopadlo?

ted nevim jestli to bylo loni, nebo jeste o rok driv, ale vsude se psalo o hledaci kteryho sebrali policajti na machaci kdyz chodil plaze a mel u sebe par drobnych... jak to dopadlo nevim, kdyz se budes snazit, urcite to na netu dohledas. ;-)

tak to bylo v roce 2014, hrozila mu pokuta az 2 miliony, za to ze mel u sebe nalezeny mince v hodnote 30 korun. ;-)

Což to jo, ale právě jak to dopadlo, to nikde není. Vždycky napíšou maximální trest a že hrozí, ale třeba o odložení celý věci pak ani ťuk. A mimochodem na Mácháči je taky částečně archeolokalita.

Jeden kluk šel pangejty kousek od strakonický u Zalužan. Okolo jela pražska spz. Vystoupil údajně archeolog a po spoustě vulgarismů z jeho strany zavolal pčr. Kluka odvezli k výslechu do Čimelic a pak zpátky do pangejtu. Prý musí hlášení prošetřit. Já u toho nebyl proto píšu jak jsem koupil.

tak to abych si tam daval pozor. :-D asi zalezi na jaky policajty clovek narazi kdyz uz je nakej vul zavola... proverit musi vsechno, ale zalezi jen na nich jak...

Jedná se o urban legend....znám osobně jeden případ, kdy dostali od krajského úřadu hledači pokutu, ale bylo to proto, že byli na archeolokalitě, kde neměli co dělat. uznali svou chybu, omluvili se a flastr nakonec nebyl tak velký.
Jinak samotné hledání není trestné ani postižitelné (pokud se nebudu hlouběji zabývat zatajením nálezu). Podle nového občanského zákoníku se musíte pokusit doručit ztracenou věc majiteli :-P. tak se snažte :D
každopádně šmejdům, kteří vykrádají archeolokality hrozí slušný flastr a doufejme, že budou padat.

na archeolokalitě hledáme všichni, protože archeolokalita je celá ČR, nepočítáme-li povrchové uhelné doly

Uprchlická konvence má stejnou váhu? Nepopírej, že aplikace tý mezinárodní úmluvy je různě různá. Od zdi ke zdi. Princip čili počátek je, nekšeftovat s tim. To je celý.

Zde: http://www.arup.cas.cz/?p=12890 píšou odbornící z Archeologického ústavu AV ČR jak se zachovat, když někdo uvidí detektoráře. Zatím se tím většina lidí neřídí, ale je to na dobré cestě. Poslední dobou dost přituhuje, policie v některých krajích dostává instrukce jak naložit s hledači, stránky no-detector.info jsou na stránkách některých archeologických pracovišť. Uvidíme jak se vše do budoucna vyvine.

Dobré čtení. 8-)

Pekny navod,jen nechapu,proc pri podani vysvetleni musi sojka prokazovat,ze jde o misto s nalezy podle nejake databaze,kdyz vyse rikaji,ze archeolokalita krom dolu cela cr?To si trochu protireci.

Já chodím jako v ilegalitě, kdyby se u nás zavedl zákon jako na Slovensku, moc se toho pro mne nezmění. 8-) Jen naprosto výjimečně vůbec někoho potkám a myslím, že si mne někdo venku všimne jen vzácně. Většinou chodím sám, takže hezky potichu. Pokud někoho vidím a mám detektor, volím cestu opačným směrem. Na mě si nepřijdou. :-D Přesto několik podivných setkání za sebou mám, hlavně z okolí Prahy z takových těch zakrslých lesíků kam nikdo normální nepáchne. Zloději dřeva, bezdomovci, tvůrci černých skládek, ukrajinec co šel pěšky do Plzně - v okolí Prahy to v lesích žije. :-D Taková setkání probíhají většinou s oboustrannou opatrností... Za 8 let jsem nikdy žádný skutečný problém neměl.

Mám to stejné. Neprovokuju,neničím a doslova po sobě zametám. Víkendy nechodím. Nemám rád davy čumilů s telefonama. V každým tom krámu je foťák a každej je uvědomělej ovčan.

Souhlasím,dobrá volba někoho zbytečně dráždít. 8-)

Sem kouk na ty stránky nodetektor

No a proč tak blbneš? ;-)

Nečekal jsem takový psycho :-O

Dneska na mě nějakej votroubek z auta pokřikoval něco jako "Bububu......dostaneš do držky" :-D Odpoledne mi ale zkazit nemohl, za mnou louka uvedená do původního stavu, pěkná kolečka v kapse a s agronomem jsem se už několikrát opil :-D

Zdravím vespolek,
jsem tu nováček, tak snad nikoho neurazím hloupými otázkami...
Ve zkratce- zvažuju koupi detektoru (teď mám jeden z půjčovny už na druhý víkend doma a plánujeme pořádně vyrazit, když minulý víkend celkem propršelo).
Řeším ale právě problém těch "čumilů" a "prudičů" ... dost by mi asi vadilo, kdyby na mě někdo řval jen proto, že mě uvidí s nepřehlédnutelným detektorem... zkušeností tady vidím spousty a mám zatím jen jednu velmi pozitivní z víkendu - kolemjdoucí kousek od Prahy v úvozu se ptal, jak že to ten detektor funguje, a co jsme našli...a nakonec nám dal tip na zaniklou vesnici... ale asi to takhle dobře vždycky nedopadá...
Kdyby mě teoreticky viděl někdo kopat u pole / cesty (nevykopu asi mega jámu mám u sebe skládací rýček a zahradní lopatku) a vyletěl na mě, zabírá prostě s omluvou vycouvat?
A jak řešit pole? Teoreticky se pokaždé musím zeptat majitele, jestli tam můžu hledat, ale jak majitele kontaktujete? V katastru zjistím, komu pole patří, ale kde vezmu kontakt?
Žiju v centru Prahy, takže známí s polnostmi dost odpadají...
Říkám si, že nejlepší asi bude hledat v lese, ale to mám pokaždé kontaktovat hajného, jestli mu můžu do revíru? Píšete, že přístup je různý, nejste někdo z okolí Dobříše? Jak se tam k tomu staví?

vždycky slušně a s pokorou, protože majitel má vždycky pravdu 8-) ;-)

Zahrabat a urovnat díru nechodit do zasetého a chovat se slušně.
:-D

Díky za reakci. Jasně, to už mám vypozorováno z videí na netu a z diskuzí.... že když vykopu, taky zahrabu, že do lesa se sluchátky, ať neplaším zvěř; "kovový bordel" se odnáší, ať prospěju přírodě... a že lézt na zaseté a nesklizené pole je prasárna, to platí i pro turisty...
Jen se prostě trochu bojím, že by mě někdo mohl pokutovat, když prostě někde budu kopat... nějaké to "narušení půdního krytu" v lese, a podobně... Nebo to není tak horký? A týká se to i cest? - asi ne, co?

Mám takovou představu, že koupím detektor, dám do báglu, vyrazím na výlet... někde v lese, na pasece, u cesty na hoďku, dvě, pohledám, jestli tam není nějakej drobák třeba na starý cestě... a pak si půjdu jako turista / houbař zase dál... Jde to takhle provozovat, dá se v lese něco najít, nebo jsem mimo? abych třeba nepřešel do revíru nepřejícího hajného, nebo soukromého majitele...


je jedno kde hledáš, všude se dá něco najít a na nepřejícnou osobu můžeš taky narazit kdekoliv.
Holt -kdo se bojí ,nesmí do lesa , ale hlavně taky -jak se do lesa volá ,tak se z lesa střílí ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru