Patinování Ag mincí

K patinování stříbrných mincí doporučuju sirná játra - připravíte tak, že si v lékárně koupíte malé množství síry a hydroxidu sodného. V poměru 1:1 vysypete na starou kovovou lžíci a zahřejete nad plamenem tak dlouho, až vznikne spečenec. Pozor - při reakci se uvolňuje sirovodík - strašně to smrdí, nedoporučuju dělat doma v kuchyni!:-) Když získáte spečenec, necháte ho vychladnout a potom rozdrtíte na prášek (nejlépe v hmožďíři, ale dá se i mezi dvěma kameny nebo kladivem). Tenhle prášek - tzv. sirná játra pak smíchejte s vodou a nechte vylouhovat. Když budete chtít napatinovat minci, použijte nádobku (nejlépe petriho misku), do které dáte čistou vodu a připravený koncentrovaný výluh sirných jater pomalu přikapávejte kapátkem nebo injekční stříkačkou - stačí jen několik málo kapek (2 - 3). Pak vložte minci a sledujte, jak reaguje. Když je reakce moc rychlá, je roztok příliš silný a rychle jej zřeďte čistou vodou. Pokud se dlouho neděje nic, můžete kapku, dvě koncentrátu přidat. Pozor ale, ať nekapete přímo na minci, zčernala by rychle a nerovnoměrně. Čím pomaleji se patina tvoří, tím lépe později drží. Minci je dobré nechat úplně zčernat, pak opláchnout vodou a mýdlem a měkkou kancelářskou gumou lehce přegumovat - tím z mince "vylezou" reliéfy - písmo, obrazy - a plochy zůstanou tmavé - mince pěkně zkontrastní. Pozor s gumou - doporučuji vyzkoušet na nějaké "rezervní" minci, jestli nedělá rýhy - někdy guma obsahuje tvrdé částečky brusiva a minci může pěkně poškrábat. Další upozornění je na nevhodnost sirných jater pro patinování mincí s ražebním leskem. Na zrcadlových plochách se vytvoří nepřirozená patina kovově modrých odstínů. A poslední rada. Koncentrovaný roztok sirných jater udržujte v chladu a temnu (v lednici). Tak hodně štěstí a jen krásnou patinu na krásných mincích ;-)

v kategorii Čištění a focení, založil kolouch32 4.1.2016 15:51

...Ešte som žiadnu Ag mincu nepatinoval - nemal som tú potrebu, ale napadla mi taká myšlienka...čisto teoreticky:
Pri kúpaní v niektorých kúpeľoch (lázních) s prírodnou minerálnou vodou (určitej mineralizácie), som si všimol, že mi ag retiazka alebo prsteň totálne zoxidoval - očernel (behom hodiny)...Nebola by takáto voda vhodná na patinovanie Ag mincí?
To "kúzlo" so striebrom dokáže napríklad voda z Podhájskej, alebo z Dudiniec...voda obsahuje nejaké siričitany...možno by to šlo.... :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru