Podle čeho vybíráte lokalitu?

Ahoj,

velmi by mě zajímaly vaše názory, ohledně výběru vhodné lokality (pole, les) Podle čeho vybíráte konkrétní úsek? Protože pole jsou obrovská, lesy jakbysmet. Vím, že se dá vybírat dle starých cest na mapách apod. Ale tohle je docela ošemetné a pokud si chci vybrat prostě obyčejné pole, podle čeho vybrat? Co vás přesvědčí, že zrovna na tuhle část pole chci jít? Nebo prostě chodit chodit a zkoušet?

Zkrátka budu rád za jakýkoliv názor a vaši zkušenost.


Děkuji, děkuji a děkuji.

v kategorii Lokality, založil Hledator 28.2.2019 21:05

Podle času. Příprava, ale vede k lepším výsledkům

No, moc jste se tu nerozpovídali.. :(

No bodejt...polozil jsi celkem tezkou otazku :-) Nekdo chodi, kde ho napadne a bud to trefi, nebo ne. Dalsi planujou, planujou (hlavne diky literature a mapam) a natipuji si treba 10 mist, ale jen na jednom se zadari. Takze ten kdo chodi tam, kde ho to zrovna napadne, ten Ti ani nema jak poradit (pokud jsi uz zminil stare mapy a cesty). No a ten kdo to tipuje podle literatury (kolikrat dnes uz nesehnatelne) a map, tak ten tady horko tezko verejne postne svoje know how, kteremu se sam ucil roky...jestli mi teda jako rozumis 8-)

Hledator (včera v 21:39) - čekal jsi snad něco jiného? :-D

Samozřejmě, že jsem čekal, že tu nikdo nevyžvaní své tajné místečka. Prostě jsem to zkusil, třeba by se někdo rozpovídal, jak vytipovat správnou lokalitu. :D

Tímto děkuji NOL22, že ses aspoň rozepsal.

Jen jsem prostě nevěděl, jestli nedělám něco špatně, když se prostě kouknu na mapu z 50. let a vytipuji si místo dle fantazie. - kde samozřejmě stejně nic nenajdu :D

No proste takhle Ti to asi nikdo neda. Jooo, byl tady jeden takovej, moc hodnej clovek, co dokazal poradit. Ale ten uz bohuzel neni mezi nami :-( A tak jak to uz u hledani byva, nezbyva Ti nez se chytit nekoho zkusenejsiho (coz je taky samo o sobe celkem zahul - najit nekoho normalniho, kdo Te nebude jen vyuzivat), nebo na to proste musis prijit sam. Dobre lokality se hledaji hodne tezko, dnes uz prevelice tezko a nedorusta to jako ryby v rybnice. Takze takhle se zeptat, to je hezky, ale sam vidis vysledek. Ale abych jen nemudroval, napis mi soukromou zpravu a ja se pokusim Ti neco poradit. Ale ten Tvuj kraj, ten je na nalezy celkem chudej, co vim. Ostrava a Opava od valky temer komplet vycistena, tezky, tezky. Ja sam jsem hledal 2x kolem Ceskeho Tesina a byla to tedy poradna bida :-D Nicmene vsude neco je, takze i tam se urcite da najit. Napis, uvidime co se da vymyslet ;-)

Ahoj, osvedcila se mi jedna technika,, normalne najed na mapire.eu. Tam najed nekde kde mas plan jit nebo nekde pobliz domu (je to jedno), a zkus hledat kdy v minulosti ani v pritomnosti !nebyly cesty!. Na toto existuje prislovi: pokud chces neco schovat, dej to na viditelne misto :-D. Zkus to annapis jak to funguje.

Hoj. Ja strasne rad jezdim hledat Sudety na jesenicku. Vetsinou je to bez bordelu a nalezy nebyvaji tak zoxidovane. Zanikle obce a jejich kdysi obdelavana policka jsou terno. Nicmene bavyji stale vice a vice prohledane. Jen malokdy za hledacku natrefim na panenske misto. Tady na Ostravsku skoro nechodim. Jen kdyz nemuzu byt cely den na hledacce a nemam moc casu. A taky jezdim obcas na jih Moravy, mam tam levny ubytko v jedne vinarske obci. Stare mapy pomahaji. Ta foto za 50. let ta je dobra na zanikle obce. A 19. Stoleti ze seznamu tak tu pouzivam na stare cesty. Taky koukam do stare mapy pruska kdyz smejdim v oblasti, kterou marka terka postoupila. Obcas se vydam i za hranice do Polska. Ale tam se nesmi a tak jdu jen do neobydlenych oblasti vetsinou po starych stezkach. A uspesnost? Ani tydenni studovani oblasti nezajisti dobre ulovky. Je to o nahode, ale tim studovanim map si muzes tu nahodu a stesti hodne naklonit. Proste bez prace nejsou kolace :-D

Tomusak- každopádně děkuji za odkaz, mapy jsou zde v lepším zoomu jak na seznamu.:)

Johnek- děkuji za podněty

teď jsem založil nové diskuzní forum-hledání mezi kameny-já pročítám různé paměti třeba od lidí co byli nuceně vystěhováni a podle toho zvolím lokalitu. něco zahrabali v lese,něco schovali pod kameny,procházím taky okolí zaniklých vesnic...a jelikož jsem ze sudet tak je pořád kde hledat... :-)

Já mám nejraději menší políčka těsně za vesnicemi. Ideálně, pokud je políčko ze všech stran uzavřené (např. ze dvou sevřené cestou a ze dvou lesem). Když si nějaké vyhlédnu, mrknu pak ještě na mapy, jestli tam to pole bylo i v 50. letech, potažmo ještě dříve, a jedu.

Beru to tak, že tam sedlák jezdil tam a zpět, točil se s koni a dobytkem a zároveň se ty mince, co mu vypadly, neměly kam odplavit / přeorat atd. Vůbec se nenechám odrazit tím, že tam přede mnou bylo X jiných hledačů - stačí jedna hluboká orba a další várka mincí je na světě:-)

Před lety jsem viděl na VIASAT HISTORY dokument o bitvě u Alesie. Tam archeolog říkal, že ta pole v okolí bojiště (před 2000 lety tam byly lesy a mýtiny, dnes pole) prohledávají po krajích, protože za ta staletí orby se předměty v zemi vynášejí odstředivě ze středu pole na kraje. Možná i na tom něco bude.

Já raději dál od vesnice.Ty blízké jsou samej bordel.

Je to pravda že orbou sa to vynáša,dobré miesta sú rohy alebo teda kúty polí.

Rusáci majú celkom otvorenú povahu čo sa prezrádzania typov a miest na hľadanie.Nájsť tam dedinu čo je zaniknutá a vysťahovaná neni zase až taký problém.To sa potom hľadá :) Ja ked sa potrebujem nabudiť naa hľadanie tak si pustim vydejká s rusie
:-)

Robím to samé :-)

Mám totožný problém, co zakladatel fóra. Nevím jak a kde pořádně začít. Poprvé jsem zkusil Prahu u Hrdlořez a pouze odpad, pípalo to téměř na každém místě. Teď o velikonocích jsem hledal neoseté pole, podařilo se kousek od Prahy, ale výsledek samozřejmě nevalný, knoflík a starý hřeb (z čehož mám samozřejmě radost). A to jsem jezdil snad hodinu a půl. Ještě jsem zkusil jeden les za Prahou, ale tam to ani nepíplo. Ano, bez přípravy, ale řekněte mi, má cenu třeba zkoušet ještě Klánovice, Běchovice, nebo to je již pasé? A také, nyní jsou všechna pole osetá. Lesy podle starých cest? Děkuji a nezlobte se za dotaz začátečnické lamy.

Ahoj, u Prahy sme měly asi před rokem stavbu podél poděbradské cesty, mezi Zelenčí a Nehvizdama, ty pola chodilo spousta hledačů, ale i tak tam toho bylo dost, žádný velký nálezy, ale pro začátek ti to možná bude stačit. Většinou RU halérky občas maruška, navíc tam rostou obr haly jak houby po dešti takže ty pola bývali nezasetý. No snad ti to pomůže... :-)

Diky moc, kouknu tam :).

Zeluma - v Klánovicích už to jednoho hledače stálo život ,jinak bordel je v Praze skoro všude, když se podíváš na starou mapu jak se Praha rozrostla tak skoro všechno zajímavé je dnes pod betonem,chce to popojet dál.

Ahoj, můj pohled na výběr neznámé lokality vypadá asi takto... vybírám trasy, né moc daleko od civilizace, a když kouknu na pole, tak se zaměřím na nějaký kamenitý kopeček, protože tam se hlavně vyvážel hnůj, kterým se zúrodňoval, a tím pádem všechno co se doma vyhodilo. Neříkám že je to nějaký recept na úspěch, ale já tam prostě začínám...

Já jdu kamkoliv podle času a když už tak se aspoň kouknu na netu https://kontaminace.cenia.cz/ a udělám si náhled jak to tam vypadalo v 50letech a dnes

Z dnešních poznatků usuzuji, že je asi fakt jedno, kam člověk půjde. Pokud hledáte kolečka, ty budou všude. Našel jsem mince z 18.st daleko v lesích a na loukách, kde bych nečekal nic než bordel ze zemědělské techniky. A naopak, pokud jsem si vytipoval staré cesty dle map, bud byly hustě zarostlé nebo tam byl jen bordel a nic zajímavého.

Pokud je to orané pole, dívám se na to, co je obsaženo v půdě, např. staré kousky porcelánu a keramiky napoví hodně.

Hledáním v mapách je super ve tvém okolí.Horší je ale si podle nich naplánovat vílet někam dál. A to proto, že žádná mapa či letecký snímek ti neukáže, aktuální stav vegetace v lese a loukách / na poli jestli už je oseté nebo opačně zorané. Také se otázka kde hedat, může různit v závislosti na tom, co vlastně člověk hledá. Mě třeba nejvíce zajímají mince starší datace. tudíš hledám místa kde se mince pohybovali a byli používány. Krásně si lze ověřit rozptyl mincí kolem města s trhovým právem. popisuji to jako trychtýř. čím blížě k městu jsi tím více nacházíš. Samozřejmě tento fakt může být setřen tím, že čím je pole blíž k městu, tak je samozřejmě více chozené místními hledači. Občas je dobré proto zajít na místa, kde je logicky nejméně pravděpodobné něco najít. A využít tohoto myšlení stáda. snad mé myšlenky trochu pomohou! ať se daří!

No já se pokouším nalézt spíše zkratky mezi místy kde kdysi byl třeba hostinec a dejme tomu vlaková zastávka.Nebo zkratky mezi cestami, protože i dnes se tak chováme.

Jsem si vědom toho, že můj sváteční koníček je na hraně. Možná dnes i za. Lokalitu vybírám podle toho, abych co nejméně někomu vadil. Pokud možno se i s nikým nepotkal. Jsme národ bonzáků. Vše je monitorováno. Od těchto stránek až po youtube videa. Vše co napíšete, se pak může otočit proti vám.
Mam i špatnou zkušenost s muzeem. Při návštěvě mne bylo řečeno, ze mam štěstí, ze tam není ta starší paní archeolozka. Ihned bych totiž dostal vynadano. A to jsem pouze rekl, ze jsem neco našel a ze to nesu ukázat. Ani to nikdo ještě nevidel. Stačilo zminit pouze slovo detektor a byl oheň na střeše. Mám na sebe nachat křičet? Proto, ze jsem danou věc nasel detektorem? Ujala se mne tedy ta mladsi. Ani po 5 letech se mne nikdo nazpatek neozval. A to jsem doufal ve spolupraci. Treba by mne bavily vykopy. Pomáhal bych s nadšením a zadarmo. Bohuzel tato zkušenost mne znechutila.

Já chodím momentálně kopat do Prahy na Václavské náměstí.
Akorát ty kostky mi dělají docela problémy a už jsem zrasoval asi pět krumpáčů.

Tak si musíš vzít bobka :D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru