Pole - jak se po něm pohybovat a kde hledat?

Přátelé a kolegové, koupil jsem si detektor a znalý rad z místního fóra vyrazil jsem "na pole" v přesvědčení, že batoh na mých zádech bude již brzy cinkat stříbrem a zlatem... Když jsem ale po třech hodinách táhl k autu čtvrtou lištu od kombajnu a v zavazadlovém prostoru auta jen marně hledal místo k jejímu uložení mezi rezavými ojnicemi, maznicemi, ocasními křídly od práškovacího letadla, lopatami od pluhů a pytli plnými patron a zátek od piva (až pozdě jsem si všiml, že hledám přímo pod posedem), pochopil jsem, že to asi nebude jen tak... takže bych prosil o radu, jak se na poli pohybovat? Chodíte podél krajů, nebo kolem remízků? Nebo prostě kam vás cit navede? Poraďte! 8-)

v kategorii Lokality, založil ShaiCZE 30.9.2018 13:30

Otázka jestli bylo lepší otrokářství, komunismus, kolonialismus apod je na jinou diskusi. Všude se dá něco najít, větší šance bude na místech, kde se něco dělo. Tedy pracovalo, chodilo, setkávalo, randilo... Po stezkách v krajině chodili zemědělci, řemeslníci, vojáci, obchodníci, věřící do kostela a tak dále. Žádný hospodář není rád, když se mu pocestní promenádují prostředkem pole, proto vedly stezky zpravidla po krajích gruntů, které byly v nížinatých zemědělských oblastech často vymezeny stromořadím.
Kostelní věže jsou nepřehlédnutelnými orientační body v krajině a stojí stovky let pořád na stejném místě. Kostely byly velmi dlouhou dobu středisky společenského dění na vesnicích a proto může dávat smysl hledat na spojnici dvou věžiček kostelů.


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru