Povolení na pole - uživatel vs majitel ?

Vím, že jsou na tohle téma zmínky různě po fóru, ale chtěl jsem to vzít trošku konkrétněji, tak případně odpusťte trošku delší post, a bude mne moc zajímat váš názor či zkušenosti. Takže příklad : mám vytipované běžné pole. Kontaktuji uživatele a požádám o povolení, většinou je to soukromý zemědělec nebo agro-podnik. Tam mi vyjdou vstříc a jen si vyjasníme klasické zásady (na vlastní nebezpečí, ne do zasetého, vzrostlého, kde jsou stroje, pase se dobytek, nedělám jámy ani bordel, každou návštěvu jim raději extra hlásím a tak dále).

Zjistím si i majitele pole, a zde máme třicet "nudlí" 200 krát 2 metry. Většinou soukromé osoby, v mnoha případech každou nudli ještě vlastní 5 lidí na pětiny, složité zjišťování kontaktů, minimální procento odpovědí. Pokud bych šel jen pole, kde mám povolení obou, tak jdu v lepším případě Minotaurovo bludiště, v horším mne musí na povolený čtvereček vyhodit výsadkem helikoptéra. Samozřejmě si notujeme, že ideální je kombinace povolení od obou, to je jasné, ale teď má úvaha - pokud mi vstup na pole povolí písemně uživatel, za jasných a pevných podmínek, jak se tam mám pohybovat a minimalizovat narušení jejich práce s polem, teoreticky bych mohl podle mého na pole vstoupit a hledat.

Dokonce se mnou nikdy ani v praxi nikde neřešili a neupozorňovali, že bych měl mít povolení majitele, když jsem se ptal, ale hlavně musím mít povolení od nich, to jest od těch, kteří pole obhospodařují, pracují na něm a lidé se na něm pohybují pod jejich kontrolou. A to oni povolí Pepovi, aby vjel na pole a zoral ho, také jen oni povolí někomu třeba i najatému mimo firmu, aby zkontroloval vzrůst plodin, odebral vzorky půdy a podobně, aniž by tito lidé museli sami za sebe vždy posílat solo-žádost milionu majitelů "nudlí". Samozřejmě se z toho všeho uživatel stále smluvně zodpovídá majiteli, aby se vždy lidé, které tam pošle, chovali k pronajatému majetku s maximální péčí, tj tzv jako "řádný hospodář".

Logikou věci by to mělo být podobné jako když například pronajmu místo pole byt. Také si mi nepíše o povolení sestra nájemníků, co přijede v úterý na návštěvu pokecat, také mne nežádá jejich tchýně, že se staví na vánoce a podobně. Prostě je to primárně uživatel (nájemce), který si určuje, kdo je může v bytě navštívit. Ale vždy a stále samozřejmě pořád platí, že právě oni mi ručí za řádné užívání bytu.

Samozřejmě vím, že je vhodné i pro vlastní klid a kvůli srážkám s aktivními blbci mít povolení od obou, a když mne někdo vyhazuje z pole, místo hádání a mávání papírem se raději omluvím a jdu, abych uživateli nepřidělával zbytečné problémy, ale zajímá mně - dělám v tomto případě podle vás zásadní chybu, když mám na papíru "jen" povolení uživatele a jdu na pole hledat?

v kategorii Nezařazené, založil Skrabka 30.1.2020 20:57

Ahoj, jsem tady zatím úplný nováček, takže jsem ještě do téhle problematiky pořádně nezabřednul.

Zatím na to jdu stejným způsobem a bez problémů. Jak výše zmiňuješ, většina polí v okolí je podle katastru dělena do velkého množství "nudlí", z čehož jsem byl zprvu dosti odrazen, ale nedávno jsem přišel (nečekaně, pro uživatele asi nic nového) na LPIS, podle kterého pouze vyhledám tzv. pachtáře, který půdu obdělává a na jeho povolení hledám. Ve chvíli, kdyby na mě někdo něco zkoušel, asi bych ho slušně poslal do prdele s emailem (potvrzením o povolení) v ruce.

Ale jak říkám, zatím jsem takový problém neměl, ale až to přijde, mám jasno.

Ještě by mě reálně zajímal nějaký konkrétní případ, jestli máš zájem se podělit, díky!

Správně je to "pachtýř" a hledání konkrétního zemědělce v LPIS je velmi dobrá cesta. Jsou tam i kontakty. Horší je to u lesů, tam nemusí být v případě nestátních lesů úplně jasné, kdo tam hospodaří, tj. zda tam hospodaří vlastník, nájemce, nebo pachtýř. Naopak státní lesy nelze ze zákona pronajmout, takže vždy by o vás měl vědět minimálně příslušný revírník LČR. S lesem je ještě jeden problém a sice ten, že lesní pozemky nelze využívat k jiným účelům, než k plnění funkcí lesa. Jednou z funkcí lesa (podle lesního zákona) je funkce rekreační, takže profesionální hledání nepřipadá v úvahu :-) A hlavně - ZAHRABÁVAT (!!!) po sobě díry! :-)


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru