Povolení na pole - uživatel vs majitel ?

Vím, že jsou na tohle téma zmínky různě po fóru, ale chtěl jsem to vzít trošku konkrétněji, tak případně odpusťte trošku delší post, a bude mne moc zajímat váš názor či zkušenosti. Takže příklad : mám vytipované běžné pole. Kontaktuji uživatele a požádám o povolení, většinou je to soukromý zemědělec nebo agro-podnik. Tam mi vyjdou vstříc a jen si vyjasníme klasické zásady (na vlastní nebezpečí, ne do zasetého, vzrostlého, kde jsou stroje, pase se dobytek, nedělám jámy ani bordel, každou návštěvu jim raději extra hlásím a tak dále).

Zjistím si i majitele pole, a zde máme třicet "nudlí" 200 krát 2 metry. Většinou soukromé osoby, v mnoha případech každou nudli ještě vlastní 5 lidí na pětiny, složité zjišťování kontaktů, minimální procento odpovědí. Pokud bych šel jen pole, kde mám povolení obou, tak jdu v lepším případě Minotaurovo bludiště, v horším mne musí na povolený čtvereček vyhodit výsadkem helikoptéra. Samozřejmě si notujeme, že ideální je kombinace povolení od obou, to je jasné, ale teď má úvaha - pokud mi vstup na pole povolí písemně uživatel, za jasných a pevných podmínek, jak se tam mám pohybovat a minimalizovat narušení jejich práce s polem, teoreticky bych mohl podle mého na pole vstoupit a hledat.

Dokonce se mnou nikdy ani v praxi nikde neřešili a neupozorňovali, že bych měl mít povolení majitele, když jsem se ptal, ale hlavně musím mít povolení od nich, to jest od těch, kteří pole obhospodařují, pracují na něm a lidé se na něm pohybují pod jejich kontrolou. A to oni povolí Pepovi, aby vjel na pole a zoral ho, také jen oni povolí někomu třeba i najatému mimo firmu, aby zkontroloval vzrůst plodin, odebral vzorky půdy a podobně, aniž by tito lidé museli sami za sebe vždy posílat solo-žádost milionu majitelů "nudlí". Samozřejmě se z toho všeho uživatel stále smluvně zodpovídá majiteli, aby se vždy lidé, které tam pošle, chovali k pronajatému majetku s maximální péčí, tj tzv jako "řádný hospodář".

Logikou věci by to mělo být podobné jako když například pronajmu místo pole byt. Také si mi nepíše o povolení sestra nájemníků, co přijede v úterý na návštěvu pokecat, také mne nežádá jejich tchýně, že se staví na vánoce a podobně. Prostě je to primárně uživatel (nájemce), který si určuje, kdo je může v bytě navštívit. Ale vždy a stále samozřejmě pořád platí, že právě oni mi ručí za řádné užívání bytu.

Samozřejmě vím, že je vhodné i pro vlastní klid a kvůli srážkám s aktivními blbci mít povolení od obou, a když mne někdo vyhazuje z pole, místo hádání a mávání papírem se raději omluvím a jdu, abych uživateli nepřidělával zbytečné problémy, ale zajímá mně - dělám v tomto případě podle vás zásadní chybu, když mám na papíru "jen" povolení uživatele a jdu na pole hledat?

v kategorii Nezařazené, založil Skrabka 30.1.2020 20:57

No, už delší dobu chodím jen lesy. Pole mě tak nějak už nebaví. V lese má člověk mnohem větší klid a zajímavější prostředí.
Jak říkáš, základ je, se chovat uctivě a všechno po sobě uklízet. Osobně beru i menší bordel, který po cestě najdu a snažím se vše zahrabat tak, aby nešlo vůbec poznat, že jsem tam byl. Za celou dobu jsem na nikoho, kdo se stará o správu lesa nebo tak nepotkal a chodím bez povolení no... Dokud člověk nekope přímo na cestách/kolem cest a všechno zahrabe, neměl by snad být problém.


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru