Stará důlní díla

Máte někdo zkušenosti s hledáním na haldách a okolí?

v kategorii Lokality, založil moon1970 16.12.2011 17:25

Ahoj,chtěl jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s hledáním detektorem na haldách a okolí?Nemyslím tím hledat minerály jako je zlato,měď,nebo stříbro.Ale památky po starých havířích (kladívka,mlátky,kahany atd.).Jedná se mi o lokality kde se těžily polymetalické rudy (tj. měď,stříbro,zinek a olovo).Rád bych prošel okolí některých středověkých dolů a zajímalo by mě jak se detektory chovají.Jestli je zrodnění ruší,jak moc a jestli bych to dal se svým ES II.Díky za postřehy a rady. :-)

Na starých haldách potřebuješ vědět jestli jsou z dob před používáním střelného prachu.Zrudnění sice může dělat problém,ale na lokalitách s používáním želízek a kladívka je větší problém s úlomkami železa z úderové plochy želízka.Těch jsou plné haldy.Jsou to takové beztvaré kousky železa,málokdy větší dvou cm.Hřebů je tam dost vždy nezávisle od doby.Z minerálů opravdu ruší jen ryzí kovy a magnetické minerály(magnetit,ilmenit,pyrotín ...),nicméně ryzí kovy jsou spíš vítané ;-) .ES II neznám ale předpokládám,že se chová jako většina detíků,čili na větší kusy železa reaguje i s menší diskriminací.Takže pokud si nastuduješ něco o lokalitě kam se chceš vydat,budeš vědět jestli jít na all metalu,nebo na nízké diskriminaci.A nezapomeň,že jsou tady i milovníci šutrů...;-)
Přeji ti hodně úspěchů!!! Harymar

Já takhle hledám v Krušných Horách na nalezištích cínu. Je to hrozný mor, vše překopané od starověku až po dnešek. Spousta bezcenného železa, nachozené stovky km ale když se zadaří, stojí to za to. Není to poškozené jako z polí. Když jsem pátral u archeologů a v knihách, dozvěděl jsem se, že konkrétně v Kr. Horách nelze nic nalézt .... :-) Rád se podělím o zkušenosti, ale ne v chatu, neměl bych kde hledat :-)

Zdravím. Dáš mi na tebe mejla?

Ahoj,shodou okolností jsem s Petrem 4 často chodil po středověkých stříbrných dolech.Nacházeli jsme poměrně dost hornických želízek.Petr asi dva brakteáty.Jinak hodně podkov,různejch kovanejch hřebů,podkováky apod.Podotýkám, že lokality už byly dost prolezlý.Pokud jde o rušení,tak v poho. 8-)

Takže by to mohlo být O.K. můj detík disponuje i diskriminací Blanc na větší železa.Jen jsem měl obavu co bude dělat v přítomnosti rudných minerálů.Středověký doly fungovali na odlehlých dobývkách jako malé manufaktury,byli tam boudy na ubytování,kovárna na ostření nástrojů,úpravny rud.Nějak jsem počítal se spoustou nezajímavího železa a strusky.Jde mi hlavně o hornické nástroje,ale nějakej stříbrňák bych zkousnul taky.Jinak minerály,zlato a drahokamy je můj druhej kůň. ;-)

to moon 1970, když jsou minerály Tvým druhým koněm tak si sežeň publikace od Petra Pauliše (myslím,že jich vydal celkem 13) např. NEJZAJÍMAVĚJŠÍ MINERALOGOCKÁ NALEZIŠTĚ MORAVY A SLEZSKA I.II. Tam se dočteš vše, co Tě zajímá. V publikacích jsou dobře popsány lokality, kde se nachází staré štoly, doly,šachty, odvaly……

Myslím si že bible každýho mineraloga je "Mineralogie Československa" od "Bernard a kolektiv".Před vynálezem internetu nebylo nic lepšího.Nejde mi o lokality minerálů,ale spíš o montanistiku.O našich lokalitách minerálů bych mohl dělat přednášky (šutry sbírám skoro 30 let),ale rád bych našel i jiný doklady těžební činnosti,než jsou haldy,sejpy,nebo erbovní znaky vesniček,městiců a měst. ;-)

Ááá, šutrák... Moone, kam jezdíš hledat? Jeseníky,Vysočina??

Ha konečně další kolegové co mají v merku želízka. :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru